HomeSanatate

Evaluarea spitalelor pentru acreditare se taxează la oră

Calculul taxei pentru evaluarea unui spital, în vederea acreditării, a fost schimbat. Nu se mai plăteşte în funcţie de numărul de paturi, ci în funcţie de timpul pe care îl petrece echipa de evaluare în acel spital.

Începând cu anul acesta, valoarea taxei pe care trebuie să o achite reprezentanţii spitalelor care doresc să obţină acreditarea din partea Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CONAS) se schimbă, în favoarea unităţilor sanitare care au foarte multe paturi. Până acum, se plătea o taxă de 240 de lei pentru fiecare pat (iar în aceste condiţii, Spitalul Municipal de Urgenţă Roman trebuia să plătească aproximativ 160.000 de lei pentru cele 666 de paturi, iar Spitalul de Psihiatrie „Sfântul Nicolae” Roman avea de plătit 31.200 de lei, pentru cele 130 de paturi). De acum, plata se face la oră, şi anume în funcţie de câte ore petrece echipa de evaluare în fiecare spital.

Mai exact, potrivit Ordinului numărul 43, din data de 13 martie 2015, privind aprobarea cuantumului taxei de acreditare, incluzând costurile aferente evaluării în vederea acreditării şi monitorizării încadrării unităţii spitaliceşti în nivelul de acreditare acordat, pentru o perioadă de cinci ani, începând cu anul 2015, cuantumul taxei de acreditare se calculează înmulţindu-se tariful orar de 290 de lei cu numărul orelor necesare realizării activităţilor din cadrul procesului de evaluare corespunzător fiecărei unităţi sanitare cu paturi.

Pentru spitalele planificate să intre în procesul de evaluare în vederea acreditării în cursul anului 2015, care au achitat deja taxa de acreditare conform vechilor reguli, se va proceda la regularizarea nivelului taxei, conform noii metodologii de calcul.

Spitalul de Psihiatrie, care a primit vizita echipei de evaluare la finalul lunii aprilie 2015, a fost nevoit, pe lângă taxa de 31.200 de lei, pe care o achitase deja, să mai plătească încă aproximativ 12.000 de lei.

Spitalul Municipal Roman este programat pentru a fi evaluat în trimestrul trei al acestui an, dar nu a achitat, până acum, taxa de evaluare. Însă, potrivit directorului financiar, Leonard Achiriloaei, valoarea acesteia va fi mai mică, în comparaţie cu cei 160.000 de lei care trebuiau plătiţi după formula veche.