Prefectura a dispus anularea hotărârii în cauză. Eugen Cobzaru fusese exclus de la lucrările Consiliului Local Săbăoani pentru o perioadă de două luni. Acesta consideră că a fost pedepsit pentru că a informat cetăţenii din comună cu privire la o hotărâre de consiliu local care nu respectă legea. Primarul comunei Săbăoani consideră că hotărârea trebuie modificată, nu anulată.
Consiliul Local (CL) Săbăoani va trebui să revoce hotărârea prin care l-a sancţionat pe consilierul local Eugen Cobzaru cu interdicţia de a participa la lucrările CL Săbăoani pentru o perioadă de două luni. La această concluzie a ajuns Instituţia Prefectului judeţului Neamţ, după ce Eugen Cobzaru s-a prezentat în audienţă la subprefectul Gheorghe Neculae, pentru a reclama măsura luată de CL Săbăoani prin HCL nr. 32 din 13 mai. Eugen Cobzaru consideră că sancţiunea i se trage de la faptul că a informat locuitorii din comună despre o ilegalitate comisă de administraţia locală.
„În şedinţa CL Săbăoani din data de 31 martie, s-au atribuit, prin concesionare directă, 44.252 de metri pătraţi firmei Zoosab SRL Săbăoani. Eu am intervenit în timpul şedinţei şi am spus că nu este legal să oferi cuiva, prin atribuire directă, această suprafaţă de teren. În plus, Zoosab a cerut de la Primăria Săbăoani doar un hectar şi jumătate de teren, iar Consiliul Local a aprobat acordarea a patru hectare şi jumătate”, povesteşte Eugen Cobzaru. Acesta mai spune că, după ce a fost luată hotărârea de atribuire directă a celor peste 44.000 de metri pătraţi de teren către Zoosab, a întocmit materiale informative cu situaţia respectivă, pe care le-a împărţit în comună pentru informarea cetăţenilor.
În procesul-verbal al şedinţei din data de 13 mai se precizează: „Domnul Cobzaru Eugen menţionează că are un temperament vulcanic, nu violent. În continuare îşi retrage cuvintele jignitoare şi îşi cere scuze celor din Consiliul Local, pe care i-a jignit. Arată că pentru a fi suspendat trebuie să existe un proiect de hotărâre şi nu se poate să fie luată o hotărâre astăzi. Susţine că a cerut informaţii în calitate de consilier, cu scopul de a informa cetăţenii pe care îi reprezintă şi de a urmări respectarea legii”. După alte discuţii pe această temă, consilierii aprobă, prin vot deschis, hotărârea conform căreia „pentru abaterile săvârşite de domnul consilier Cobzaru Eugen se aplică sancţiunea excluderii temporare de la lucrările Consiliului şi ale comisiilor de specialitate din cadrul CL Săbăoani. Sancţiunea excluderii temporare se aplică pe perioada de două luni consecutive începând cu luna iunie 2014”.
Pe data de 4 iunie, la Săbăoani a avut loc o şedinţă extraordinară de Consiliu Local. Eugen Cobzaru a fost scos cu ajutorul poliţiştilor din sala de Consiliu. „Scoaterea mea din sală a fost abuzivă, pentru că eu am fost exclus de la lucrările Consiliului Local, dar aveam dreptul de a participa la şedinţă în calitate de cetăţean”, mai spune Eugen Cobzaru.
Motivul pentru care Prefectura Neamţ a decis anularea HCL Săbăoani nr. 32 din 13 mai este legat de prevederile legale. „Punctul nostru de vedere a fost transmis atât către petent, cât şi către CL Săbăoani. CL Săbăoani va trebui să anuleze hotărârea, deoarece sancţiunea se dă pentru două şedinţe consecutive, aşa scrie în lege, nu pentru o perioadă de două luni, aşa cum cum scrie în actul aprobat de consilierii locali de la Săbăoani”, a afirmat Gheorghe Neculae, subprefectul judeţului Neamţ.
Primarul comunei Săbăoani afirmă că va convoca o ședință de Consiliu Local. „Din punctul nostru de vedere, HCL 32 va fi modificată, nu anulată. Reprezentanții Prefecturii ne-au transmis că votul privind aprobarea hotărârii trebuia să fie secret, nu prin ridicarea mâinii, și au spus că excluderea se poate face pentru două ședințe consecutive. În ceea ce privește votul prin ridicarea mâinii, noi am transmis un punct de vedere către Prefectură, prin care am explicat că am aplicat prevederile Legii nr. 393/2004, lege în care nu se specifică cum trebuie să fie votul în cazul sancționării unui consilier local”, a explicat Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani.
În ceea ce privește atribuirea directă a suprafeței de teren de 44.252 de metri pătrați de la Primăria Săbăoani către Sc Zoosab SRL, Eugen Cobzaru susține în continuare că hotărârea nu respectă legislația în vigoare, în timp ce primarul Valeria Dascălu și subprefectul Gheorghe Neculae afirmă că este o concesiune perfect legală.
Prefectura Neamţ mai are de răspuns, în următoarea perioadă, şi la alte memorii pe care Eugen Cobzaru le-a făcut pentru a sesiza diferite aspecte din activitatea Primăriei Săbăoani sau a Consiliului Local Săbăoani.
Comentarii