Prima paginăActualitate

Etichete noi pentru anvelope

Dimensiune text

Anvelopele vor avea o etichetă ce va menționa caracteristici despre rezistență, aderență și zgomot. Astfel, șoferilor le va fi mai ușor să aleagă pneurile potrivite pentru mașină.

 

 

Începînd cu data de 1 noiembrie, pneurile se comercializează cu o nouă etichetă, impusă de Uniunea Europeană. Pe etichetă vor fi trecute trei criterii de performanță pentru anvelope: rezistența la rulare, aderența pe carosabil umed și nivelul zgomotului.

Prin noua regulă se dorește creșterea siguranței și a eficienței economice și ecologice a sectorului transporturilor rutiere, prin promovarea pneurilor eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil, sigure și cu niveluri scăzute de zgomot. „Pentru a reduce impactul transporturilor rutiere asupra mediului, este oportun să se prevadă dispoziții pentru a încuraja utilizatorii finali să cumpere pneuri mai eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil, prin furnizarea de informații armonizate referitoare la acest parametru. Pentru a îmbunătăți siguranța rutieră, este oportun să se stabilească dispoziții pentru a încuraja utilizatorii finali să achiziționeze pneuri cu performanță ridicată în materie de aderență pe teren umed”, se arată în regulemantul adoptat de Parlamentul European.

Noua etichetă este alcătuită din trei pictograme, ce reprezintă clasa de eficiență a consumului de combustibil, aderența pe teren umed și zgomotul exterior de rulare al pneurilor. Astfel, în partea stîngă a autocolantelor care sînt aplicate pe anvelope apare pictograma ce prezintă clasa de eficiență a consumului de combustibil în care se încadrează acestea. Există șapte clase, notate de la A la G, care se stabilesc în funcție de coeficientul de rezistență la rulare. Pe o altă pictogramă, cumpărătorii vor putea observa clasa de aderență la teren umed în care se încadrează anvelopele pe care urmează să le achiziționeze. Aceste clase sînt notate tot cu litere de la A la G, unde A reprezintă clasa cu cele mai scurte distanțe de frînare. Cea de-a treia pictogramă ilustrează clasa de zgomot exterior de rulare și valoarea sa măsurată în decibeli.

Noua etichetă este valabilă, cu cîteva excepții, pentru pneurile produse după 1 iulie.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0