Familia Enea, din satul Ion Creangă, a făcut o pasiune pentru figurinele din ipsos, cu care și-a ornamentat propria curte. Vasile Enea a sponsorizat cu materiale construcția bisericii din Icușești și a donat cele cinci cruci de pe noul lăcaș de cult.
Familia Enea locuiește de cinci ani la intrarea în comuna Ion Creangă. Vasile Enea s-a născut în satul Icușești. A lucrat 30 de ani la fabrica de țevi, după care a ieșit la pensie. Și-a făcut o afacere cu fier vechi în Roman, care a fost preluată de cei doi băieți – Gavril și Mihai. „Afacerea este în Roman și ne căutam un loc de casă, aproape de oraș. Pe terenul pe care l-am cumpărat, în satul Ion Creangă, era începută o construcție. Noi nu am făcut decît să continuăm lucrările„, a spus Vasile Enea. În curte se mai află o clădire cu mansardă, în care Vasile Enea are instalate o stație de amplificare și o orgă. „Cînd avem o aniversare în familie sau cînd vrem să ne simțim bine, vine un muzicant de la Bucium și ne cîntă„, spune Vasile Enea.
Atunci cînd și-a ridicat casa, Vasile Enea a crezut că băieții vor sta cu el în casă, dar ei au decis altfel. „Mi-au spus că nu vor sta cu noi. M-am întristat, pe moment, dar știam că este o decizie corectă. Cînd am văzut că unul dintre băieți își face casă chiar lîngă noi, m-am liniștit„, a spus emoționat bărbatul.
Primii bani cîștigați de Vasile Enea din afacerea cu fierul vechi au fost donați la biserica din Icușești, aflată în construcție. „Eu m-am născut în satul Icușești. Cînd am văzut prima sută de milioane de lei în mînă, m-am speriat. M-am gîndit că trebuie să fac ceva în amintirea părinților mei, care nu mai sînt. Cum noua biserică a satului Icușești era în construcție, am decis să cumpăr cărămizi pentru a ajuta la urgentarea lucrărilor pe care le începuse părintele Valentin Băltoi„, a spus Vasile Enea. Ajutorul pe care Vasile Enea l-a dat la ridicarea bisericii nu s-a limitat doar la materialul necesar construcției. Anul trecut, locuitorii satului Icușești au sfințit cele cinci cruci din inox de pe noul lăcaș de închinăciune al satului, care au fost donate tot de Vasile Enea.
Personajele de poveste stau de strajă în toate anotimpurile
Cine vrea să retrăiască basmele copilăriei o poate face, gratis, în curtea familiei Enea. Curtea pare desprinsă din cartea de povești. De la iepuri la pitici, de la Moș Crăciun la rațe, de la căluți la moși și babe, toate și-au ocupat locul în curtea familiei Enea. Preocuparea decorării curții a căzut în seama Doinei Enea, de 48 de ani. „Am văzut curți amenajate în felul acesta și am zis: «De ce nu?!». Figurinele le-am cumpărat din Iași și Suceava, de la persoane care se ocupă cu fabricarea lor. Atunci cînd am văzut ceva și mi-a plăcut, am cumpărat„, spune Doina.
Nici o părticică din curtea familiei Enea nu a fost neglijată. Transformarea acesteia într-o pagină de poveste este, totuși, costisitoare. Eroii din poveștile copilăriei au sosit în curtea familiei Enea, ca în lectura poveștii, pe rînd. Moș Crăciun a ajuns la Ion Creangă pentru suma de 120 de lei, după care a venit cocoșul, contra unei sume de 180 de lei, iar moșul și baba – 220 de lei fiecare. Numărătoarea personajelor și, în consecință, valoarea totală nu mai are nici o importanță cînd Maria Denisa, nepoata familiei Enea, apare în curte. „Băieții noștri au cîte doi copii fiecare. Avem patru nepoți, trei băieței și o fetiță. Încercăm să le oferim o copilărie frumoasă„, spune Doina Enea.
Figurinele din curtea familiei, turnate în ipsos, nu părăsesc curtea nici măcar iarna. „Zăpada din acest an a fost mare și, atunci cînd s-a pus problema degajării, unele dintre figurine s-au spart, mai ales că ele nu sînt pline. M-am gîndit să le duc să le lipească, dar cred că refacerea lor ar costa cît o figurină nouă”, a spus Doina Enea.
Dacă eroii de poveste au trecut cu bine iarna, lebedele de pe casa familiei Enea sînt o prezență constantă pe casa familiei Enea. Nu este vorba despre păsările adevărate care își fac cuibul în fiecare an în satele noastre. Cele din ipsos care stau de strajă nu părăsesc acoperișul casei în nici un sezon al anului.
Comentarii