Prima paginăReligie

Episcopii catolici îndeamnă să mergem la vot, dar fără „promisiuni sau avantaje materiale”

Episcopii catolici îndeamnă să mergem la vot, dar fără „promisiuni sau avantaje materiale”

Dimensiune text

 

episcopi BucurestiReprezentanţii Bisericii Catolice din România îndeamnă „pe fiecare creştin şi pe toţi oamenii de bună credinţă să-şi exercite dreptul şi responsabilitatea de a participa la vot, pentru alegerile locale din 5 iunie 2016”.

Reuniţi în sesiune plenară, episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România au dat marţi, 10 mai, o declaraţie referitoare la alegerile locale din 5 iunie 2016. Episcopii amintesc că învăţătura Bisericii Catolice afirmă „datoria de a acţiona pentru binele comun, al cărui factor fundamental este binele omului (cf. Ioan Paul al II-lea, enciclica Redemptor hominis, nr. 17)”, şi că „în momentul alegerilor acţiunea cetăţeanului nu se reflectă doar asupra binelui propriu, dar al binelui comun al tuturor”. De aceea, păstorii Bisericii Catolice din România îndeamnă „pe fiecare creştin şi pe toţi oamenii de bună credinţă să-şi exercite dreptul şi responsabilitatea de a participa la vot, pentru alegerile locale din 5 iunie 2016”.

„Creştinii trebuie să aibă un rol activ şi esenţial în păstrarea şi promovarea valorilor creştine proprii poporului nostru, şi conforme cu învăţătura Sfintei Scripturi şi a Bisericii. Fiecăruia în parte şi tuturor nu ne este indiferent cine ne reprezintă politic valorile şi aspiraţiile sociale. De aceea, creştinul este chemat să facă o alegere coerentă cu credinţa pe care o mărturiseşte, promovând acele persoane care respectă valorile demnităţii umane, sprijină familia şi respectă viaţa încă din momentul conceperii ei şi până la sfârşitul ei natural, care preţuiesc pacea, etica creştină şi creaţia lui Dumnezeu. În exercitarea acestui drept constituţional şi cetăţenesc, nimeni nu trebuie să se lase influenţat de promisiuni sau avantaje materiale”, se mai spune în textul declaraţiei. Episcopii încheie asigurând rugăciunea lor la bunul Dumnezeu „pentru binele ţării şi al poporului nostru”.

Episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România participă, în zilele de 9-11 mai, la adunarea plenară a Conferinţei Episcopilor Catolici din România (CER). Sesiunea de lucru este găzduită de Episcopia Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare” din Bucureşti, şi se desfăşoară la mănăstirea părinţilor carmelitani desculţi de la Ciofliceni (Snagov). Conferinţa Episcopilor din România îi reuneşte pe toţi episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România. Episcopii catolici din România se întrunesc de două ori pe an în sesiune plenară, primăvara şi toamna, precizează un comunicat al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0