Episcopia Romano-Catolică de Iași: măsuri speciale pentru sfinţirea mormintelor, la începutul lunii noiembrie

HomeReligie

Episcopia Romano-Catolică de Iași: măsuri speciale pentru sfinţirea mormintelor, la începutul lunii noiembrie

 

Episcopia Romano-Catolică de Iași a informat miercuri, 28 octombrie, că, având în vedere situaţia pe care o traversează ţara noastră şi lumea întreagă, PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, a transmis tuturor preoţilor, care slujesc în parohiile diecezei, câteva precizări menite să contribuie la organizarea, în condiţii cât mai sigure, a sfinţirii mormintelor. Redăm în continuare textul acestei scrisori:

„În fiecare an, începutul lunii noiembrie trezeşte în inimile noastre şi ale credincioşilor noştri o puternică nostalgie după cei dragi ai noştri, care nu mai sunt printre noi. Astfel, în spirit de profundă credinţă, în toate comunităţile noastre, preoţii şi credincioşii înalţă spre Dumnezeu rugăciuni stăruitoare pentru cei care «au mers înaintea noastră cu semnul credinţei şi dorm somnul păcii» (cf. Canonul Roman). După o frumoasă tradiţie, pe care avem datoria să o ducem mai departe, preoţii şi credincioşii se adună, în aceste zile, nu doar în biserici, ci şi în cimitire, pentru a se ruga şi a implora milostivirea lui Dumnezeu pentru odihna veşnică a celor răposaţi. Deoarece trăim vremuri cu adevărat dificile, care nu ne permit să celebrăm aceste zile aşa cum s-ar cuveni şi cum eram obişnuiţi, am dorit să vă scriu aceste rânduri spre a vă încuraja şi a vă transmite câteva măsuri, pe care le considerăm oportune, în vederea protejării sănătăţii noastre şi a celorlalţi.

Astfel, în toate comunităţile Diecezei de Iaşi se va ţine cont de următoarele precizări în organizarea sfinţirii mormintelor:
– Preoţii vor recomanda persoanelor vulnerabile şi celor care prezintă simptome de infecţie să se roage de acasă;
– În cimitire se va evita aglomeraţia, iar credincioşii vor fi rugaţi să păstreze distanţarea fizică;
– În timpul celebrărilor din cimitire, purtarea măştii de protecţie este obligatorie;
– Procesiunile cu ocazia Pomenirii tuturor credincioşilor răposaţi, care se organizau în anumite parohii, vor fi suspendate anul acesta;
– Credincioşii vor fi rugaţi să nu poarte cu ei în cimitir, să nu ofere şi să nu consume acolo alimente şi băuturi;
– Pentru strângerea ofertelor din partea credincioşilor, se recomandă folosirea unei cutii sau a unui alt obiect în care fiecare să introducă oferta sa.

Dragi confraţi, în aceste vremuri de încercare, este important să ne implicăm mai mult şi să transmitem credincioşilor noştri mesaje de speranţă, de solidaritate, dar şi de responsabilizare. (…) Suntem chemaţi, să vestim şi să trăim Evanghelia iubirii, să administrăm tainele sfinte, precum şi să-i însoţim pe credincioşi, să-i încurajăm şi să-i ajutăm în măsura posibilităţilor. Vă încurajez pe toţi şi vă mulţumesc pentru slujirea voastră generoasă în mijlocul poporului lui Dumnezeu! În acelaşi timp, vă asigur pe toţi de preţuirea şi rugăciunile mele. În comuniune de rugăciune – Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi”.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0