Emigranți în scutece

Anul trecut, Episcopia Ortodoxă Română din Italia a botezat peste 10.000 de copii români. Mulți dintre aceștia sînt din zona Romanului. Peste 150 de familii întregi din comunitatea catolică din Roman au plecat în străinătate în ultimii ani.

 

 

În vreme ce, de ani buni, în zona Romanului, natalitatea e în scădere continuă, copiii români cresc considerabil statisticile nașterilor din străinătate. Tot mai multe familii din zona Romanului preferă să-și ia copiii în țara unde lucrează.

Deși criza a afectat serios fenomenul migrației, sute de nașteri în familiile romașcanilor plecați „afară” se regăsesc în statisticile străinilor.

 

 

Copiii români iau drumul străinătății

 

Din punct de vedere statistic, în întreg județul s-au înregistrat, anul trecut, 3.977 de nașteri, din care 1.488 la Spitalul Municipal de Urgență Roman. Prin comparație, la începutul acestui an, Episcopia Ordotoxă Română din Italia a publicat un raport de activitate cu cifre amețitoare. Astfel, conform acestui raport, anul trecut, în Italia au fost botezați nu mai puțin de 10.171 de copii români, printre aceștia aflîndu-se și copii din familii din zona Romanului.

Chiar dacă nu există o statistică exactă, în Biserica Romano-Catolică situația e asemănătoare. Conform bilanțului de la începutul acestui an, în parohia „Isus Bunul Păstor”, din Roman, din cele 587 de familii, 98 sînt cu toți membrii în străinătate. Din 1.656 de enoriași, 516 sînt plecați în străinătate, cei mai mulți dintre aceștia (364) aflîndu-se în Italia. La parohia romano-catolică „Sfînta Tereza”, tot din Roman, din 904 de familii, 35 dintre acestea se află complet în diaspora. Din 2.515 credincioși ai acestei parohii, 336 se află la muncă în străinătate.

Spre deosebire de anii trecuți, din comunitatea noastră au plecat foarte puțini, pentru că, datorită crizei, nu se mai găsesc locuri de muncă și se descurcă foarte greu. Ba, chiar, s-au întors, pentru că nu au mai rezistat. Anul trecut, două familii au plecat, împreună cu copiii, la muncă în străinătate, astfel că, din 617 familii, 31 dintre acestea se află la muncă în străinătate. În total, din 1.617 credincioși, 261 au emigrat în alte țări„, a spus părintele Alois Moraru, parohul bisericii „Fericitul Ieremia Valahul”, din Roman.

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!