HomeRural

Elevii de la Școala Buruienești sînt pasionați de arta quilling

Proiectul a fost inițiat de profesoara Maria Ploscă și constă în utilizarea și rularea hîrtiei în diverse forme. Tehnica rulării hîrtiei a atras mulți copii din școală, care petrec cîteva ore după programul școlar pentru realizarea micilor creații.

 

 

Cîțiva elevi de la Școala „Gheorghe Pătrașcu” din satul Buruienești, comuna Doljești, au învățat tehnica răsucirii hîrtiei.
Totul a pornit de la ideea profesoarei de biologie Maria Ploscă, cea care, în intenția de a-și atrage elevii într-o activitate recreativă plăcută, a propus acestora un proiect, în parteneriat cu Primăria Doljești, de realizare a unor creații prin metoda quilling.
Provocarea pe care dascălul a adresat-o elevilor a avut un ecou neașteptat.

 

Lucrările copiilor vor participa la Festivalul de Quilling de la Iași

 

Arta quilling presupune utilizarea și rularea de benzi de hîrtie în diverse forme, cu ajutorul unui bețișor și, apoi, lipite și lăcuite. Modelele decorative sînt luate de pe internet sau sînt create chiar de copii.
Nu știam dacă acest proiect va prinde, avînd în vedere că această tehnică presupune, pe lîngă îndemînare, și foarte multă răbdare, dar am încercat. Am văzut că le place ideea și am continuat. Lucrăm de un an în această tehnică. Elevii s-au implicat atît de mult în realizarea lucrărilor încît au început să creeze singuri modele„, a spus profesoara Maria Ploscă.

Felicitări, bijuterii, casete și tablouri, sînt cîteva dintre modelele pe care copiii le creează la școală, după orele de curs. Timpul de lucru pentru fiecare lucrare variază în funcție de complexitate.
Această tehnică cere creativitate, disciplină, îndemînare și multă stăpînire de sine. Pentru confecționarea unei broșe, de exemplu, au consumat o oră. Timp în care s-a tăiat hîrtia, s-a lipit, ne-am consultat în legătură cu modelul, am verificat ce a ieșit, iar cînd nu a fost bine au și plîns. Punem foarte mare preț pe calitate, și nu pe cantitate. Acum lucrez cu 18 eleve de la clasa a V-a, dar nici băieții nu se lasă mai prejos cînd vine vorba de tehnica quilling„, a spus profesoara.

Unele dintre micile opere de artă au fost, chiar, valorificate. Banii cîștigați au fost reinvestiți în materialele folosite în realizarea creațiilor. „Este un mod de a arăta copiilor cum s-ar putea face o afacere„, a spus profesoara.

Lucrările copiilor sînt expuse nu doar în școala și primăria din comună, ci participă la diverse concursuri de gen.
Anul trecut, am participat cu lucrări la Festivalul Național «Antreprenor pentru viitor», organizat de Grupul Școlar «Vasile Sav». În acest an, vom fi prezenți la o nouă ediție a acestui festival, programată între 2 și 3 aprilie, dar și la Festivalul de Quilling de la Iași„, a spus profesoara Maria Ploscă.