HomeNeamt

Elevii de la „Miron Costin” vor învăța cum să se ferească de traficanți

Reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane organizează, vineri, o „oră de dirigenție” cu elevii liceului romașcan. Întîlnirea cu elevii are loc în cadrul „Săptămînii luptei împotriva traficului de persoane”.

 

 

Zeci de tineri din Neamț, mai ales fete și femei, ajung în fiecare an victime ale traficanților de ființe umane. Desemnarea zilei de 18 octombrie ca „Ziua europeană de luptă împotriva traficului de persoane” marchează dorința expresă a Uniunii Europene de a se implica în lupta cu această formă modernă de sclavie.

Cu această ocazie, reprezentanții centrului regional Bacău al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), în colaborare cu cei ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, organizează, în cadrul „Săptămînii luptei împotriva traficului de persoane”, o serie de întîlniri cu elevii din liceele nemțene, încercînd, astfel, să le explice tinerilor cum să se ferească de traficanți.
Joi, 18 octombrie, aceștia au organizat activități de informare specifice în rîndul elevilor de la Liceul Tehnologic Petricani, apoi s-au întîlnit cu elevii Colegiului Național de Informatică din Piatra Neamț, la Biblioteca Județeană.
Vineri, de la ora 11, „ora de dirigenție” va avea loc la Colegiul Tehnic „Miron Costin” din Roman. Ultima acțiune de informare a elevilor pe tema traficului de persoane, realizată de ANITP, a avut loc la Roman în luna februarie a acestui an. În colaborare cu reprezentanții asociației Kasta Morelly, reprezentanții ANITP le-au explicat elevilor de la Colegiul Tehnic „Petru Poni” și Colegiul Tehnic „Miron Costin” riscurile la care se expun tinerele naive, dornice să aibă o carieră de fotomodel. „Ești bătută, drogată, exploatată și obligată să produci„, le-a explicat fetelor de la cele două licee președintele asociației Kasta Morelly, Diana Alexandroae, cîștigătoare a premiului Miss Europe Junior. Tinerelor li s-a explicat că în România nu există agenții de manechine și nici prezentări de modă conforme cu standarde internaționale, dar și faptul că unele concursuri de miss organizate la nivel de licee sînt, ca și unele emisiuni de televiziune, surse de „marfă” pentru traficanți. De asemenea, liceenii au aflat care sînt modalitățile prin care traficanții racolează victimele.

Pentru a putea veni în sprijinul victimelor traficului de persoane sau al potențialelor victime, ANITP a pus la dispoziție o linie telefonică gratuită, apelabilă la numărul 0800.800.678, unde pot fi sesizate posibilele cazuri de trafic de persoane sau pot fi obținute informații generale cu privire la condițiile necesare pentru ocuparea unui loc de muncă în străinătate.