Prima paginăSocial

Elevii, cadrele didactice și părinții cer decontarea integrală a navetei elevilor

Elevii, cadrele didactice și părinții cer decontarea integrală a navetei elevilor

Dimensiune text

 

navetaConsiliul Național al Elevilor, Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din Bacău, Consiliul Tineretului din România, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar solicită Guvernului României să adopte, în cel mai scurt timp, o ordonanță de urgență, prin care să revină la decontarea integrală a navetei elevilor, care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu.

Conform unui comunicat al acestor organizații, în august 2013, Guvernul României a adoptat Ordonanța Guvernului nr. 29/2013, prin care a plafonat naveta elevilor la 26 lei/3 km plus 2 lei/km. „În urma acestei decizii iresponsabile, peste 35.000 de elevi din România au abandonat școala, din lipsa banilor pentru a face naveta între localitatea de domiciliu și școală. Înainte de momentul în care decontarea navetei a fost plafonată, în țara noastră exista un număr de 198.941 de elevi navetiști, într-un singur an numărul acestora scăzând la 163.872, cauza vizibilă fiind lipsa banilor pentru asigurarea costurilor de transport”, precizează comunicatul de presă.

Conform organizațiilor ce semnează inițiativa, prin Strategia Europa 2020, România și-a asumat că va reduce abandonul școlar la 11,3%, până în anul 2020, însă, în prezent, situația este paradoxală, măsurile luate de statul român fiind de natură să crească părăsirea timpurie a școlii, în niciun caz să o reducă. Înaintea plafonării navetei, rata abandonului școlar era de 17,4%, până în anul 2016 aceasta crescând cu aproximativ 2%, în prezent fiind de 19,1% , a treia cea mai mare valoare din Uniunea Europeană, conform Eurostat.

În momentul de față, elevilor le este decontat aproximativ 20-25% din costul abonamentului. Semnatarii inițiativei consideră că măsura decontării parțiale a navetei este neconstituțională raportat la art. 32, alin. (4) din Constituția României, care consacră gratuitatea învățământului de stat.

„Prioritate maximă pentru problema elevilor care nu sunt integrați în sistemul de învățământ, din cauza lipsei banilor”

„Este regretabil că, în anul 2016, într-o țară membră a Uniunii Europene, există elevi care nu pot finaliza învățământul obligatoriu, întrucât Guvernul României a decis să pună în sarcina elevului și părinților peste 75% din costurile necesare pentru a ajunge din localitatea de domiciliu la școală. În concluzie, reprezentanții elevilor, tinerilor, cadrelor didactice și părinților din România solicită Prim-ministrului României, domnul Dacian Cioloș, și Guvernului României să trateze cu prioritate și diligență maximă problema elevilor care nu sunt integrați în sistemul de învățământ, din cauza lipsei banilor pentru a ajunge la școală. De aceea, considerăm că se impune adoptarea în regim de urgență, până la începerea anului școlar 2016-2017, a unei Ordonanțe prin care să fie abrogat art. 15 din OG nr. 29/2013, astfel încât elevilor din România, care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu, să le fie decontate în integralitate costurile aferente navetei”, mai precizează comunicatul de presă semnat de Vlad Ștefan, președintele Consiliului Național al Elevilor, Constantin-Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța, Gabriel-Dragoș Cazan, președintele Asociației Elevilor din Bacău, Mihai Dragoș, președintele Consiliului Tineretului din România, Marius-Ovidiu Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Simion Hancescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, și Iulian Cristache, președintele Federației Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0