Prima paginăEducatie

Elevi romașcani pe urmele maurilor

Dimensiune text

Un grup de profesori și elevi de la Școala „Roman Mușat” au petrecut o săptămînă în regiunea spaniolă Andaluzia, în cadrul unui proiect Comenius.  

Un grup de profesori și elevi de la Școala „Roman Mușat” – Liceul cu Program Sportiv a participat, timp de o săptămînă, la întîlnirea cu partenerii lor din proiectul „Să ne deschidem spre ceilalți pentru a ne cunoaște mai bine”, găzduită de Institutul „Alta Axarquia” din Periana, Spania. Grupul romașcanilor a fost reprezentat de Sabrina Iordache, Adina Mantale, Cosmina Pasaniuc, Alexandra Petreanu, Cosmin Sescu, toți elevi de clasa a VIII-a, însoțiți de profesorii Minodora Timofte, Iordache Nănescu, Cristian Pascal și Doina Dobra. La întîlnire au mai participat elevi din Nantes  – Franța, Bychawa – Polonia și Fiumicino – Italia.

„Reuniunea de proiect a avut ca ax principal activitatea intitulată «Semne identitare», ce a permis tuturor echipelor partenere să prezinte personalități, personaje, simboluri, elemente de patrimoniu istoric și cultural, bucătăria tradițională, din fiecare țară implicată în proiect, ilustrînd deviza europeană: «Uniți în diversitate». Programul a fost extrem de variat și interesant, permițînd participanților să cunoască sistemul de învățămînt spaniol, realitățile politice și economice ale unei țări ce cunoaște frămîntările crizei, tradițiile și obiceiurile spaniole de pe Coasta del Sol. Am intrat în contact cu specificul cultural andaluz, datorat îmbinării artei maure și europene, am fost fermecați de peisajul impresionant, punct de întîlnire al muntelui cu marea și cu soarele mediteranean. Elevi și profesori parteneri am cunoscut Institutul «IES Axarquia», participînd la cursuri alături de elevii spanioli, am vizitat plantațiile de măslini și  moderna fabrică ce produce uleiul renumit în lumea întreagă, am participat la întîlniri cu primarul comunei, cu membrii Consiliului Local, cu reprezentanții comunităților ce alcătuiesc districtul regional Periana”, a spus profesoara Doina Dobra.

Participarea la reuniunea de proiect din Spania le-a permis romașcanilor să cunoască farmecul unui ținut fascinant, cu renonanțe de poveste. „În vizitele de sudiu am intrat în contact cu vechile civilizații rupestre, vizitînd site-ul Unesco – La Nerja, am fost uimiți de frumusețea Granadei, cu nemuritoarea Alhambra – cetate musulmană și reședință regală spaniolă, am admirat Malaga cu ruinele romane din orașul vechi și am admirat tablourile din Muzeul Picasso și din casa natală a pictorului. Peste tot soare, flori multicolore, smochini, rodii, portocale, cîntec de ghitară și flamenco, un adevărat festival al gustului, mirosului și auzului. Am plecat din Andalusia impresionați de farmecul locurilor, de căldura și de bucuria de a trăi a andaluzilor”, a mărturisit profesoara Doina Dobra, coordonatorul proiectului.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0