Prima paginăEducatie

Elevi „la muncă” în firmele romașcane

Dimensiune text

54 de elevi din Roman au petrecut o zi de muncă în umbra unor angajați din diferite domenii. Pentru cei mai mulți dintre ei, experiența a fost hotărâtoare în alegerea unei cariere.

 

 

Pentru 54 de elevi de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, ziua de joi, 4 aprilie, a fost ziua în care au ajuns la jobul mult visat. Aceștia au petrecut o zi în umbra unui angajat dintr-o companie sau instituție din oraș, familiarizându-se cu responsabilitățile ce revin angajaților și abilitățile cerute acestora în câteva domenii de activitate. Elevii au fost prezenți în spital, în administrația publică, la poliție, în domeniul bancar, dar și la sediul televiziunilor din oraș și în redacția „Ziarului de Roman”.

shadow 05042Cosmin Bârzu (foto stânga), elev în clasa a XI-a A la Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, a mers pe teren cu redactorii „Ziarului de Roman”, a făcut documentări și fotografii și a aflat care este traseul materialelor din ziar, din momentul documentării până când acestea ajung la cititori. „A fost o zi minunată. Mi-a plăcut totul, este foarte interesant și îmi doresc să revin”, a spus la plecare Cosmin Bârzu.

shadow 05043O carieră în presă își doresc și Ana Bianca Mihăluț și Amalia Georgiana Bostan (foto dreapta), care și-au petrecut ziua la sediul unui post local de televiziune.
„Ziua de azi cred că a fost hotărâtoare pentru mine. Eram foarte curioasă să știu ce înseamnă să lucrezi în televiziune. De acasă, din fața televizorului, pare foarte ușor. La studio am văzut câte sunt de făcut până ca un material să iasă «pe sticlă». Mi-a plăcut foarte mult. Nu credeam vreodată că voi ajunge să lucrez într-o televiziune. M-am dus de curiozitate și am plecat cu o opțiune pentru carieră”, a spus Ana Bianca Mihăluț.

shadow 05044„Am vrut să merg în spital pentru că îmi doresc să fiu medic. Am vizitat câteva secții, am stat de vorbă cu personalul spitalului și pot să spun că nu mi-am schimbat alegerea, îmi doresc chiar mai mult decât înainte să fiu medic”, a spus Alina David.

„Un domeniu interesant, dar nu e pentru mine”, a fost concluzia unuia dintre elevii participanți care și-a petrecut ziua în domeniul bancar.

shadow05„Indiferent dacă unii dintre elevi s-au întors încântați de ceea ce au văzut sau mai puțin mulțumiți de experiență, proiectul nostru și-a atins scopul. Elevii au aflat dacă un domeniu de activitate li se potrivește sau nu și își pot hotărî cariera mult mai bine după ce au aflat «din interior» ce presupune o anumită meserie”, a spus profesoara Lăcrămioara Ploșniță, din echipa de implementare a proiectului.

 

„Programul Job Shadow Day are ca scop principal promovarea în rândul elevilor a unei mai bune înțelegeri a profesiei pe care o doresc și a modului de funcționare a unei companii, ajutând elevii, în același timp, să afle care sunt abilitățile, dar și activitățile unui angajat din domeniul în care ar dori să lucreze. Experiența unei zile de lucru în «umbra» unui angajat poate să ofere elevilor răspunsuri mai clare la întrebările «Ce vreau să devin după ce termin școala?» sau «Care este cel mai potrivit loc de muncă pentru mine?». În același timp, și angajatorii pot afla mai multe despre așteptările tinerilor de la viitorul loc de muncă și despre nivelul de cunoștințe și abilitățile de care ar avea nevoie ca angajați. Mulțumim tuturor celor care s-au arătat deschiși și care și-au manifestat disponibilitatea de a ne fi parteneri în proiect”, a spus profesoara Liliana Aniței, coordonator al programului la nivelul orașului Roman.

Job Shadow Day este un program internațional de orientare profesională derulat de organizația Junior Achievement.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • „Nu credeam vreodată că voi ajunge să lucrez într-o televiziune”, zice aici o elevă (cel puțin după cum este citată) și noi nu am aflat (din text!) la care televiziune a… lucrat 🙁 Mulțumim 🙂