Prima paginăSocialEducatie

Elevi în stradă de dragul lecturii

Dimensiune text

buchinisti2Cercul de lectură „Buchiniştii”, din care fac parte elevi de la „Miron Costin”, „Roman-Vodă” şi cele două licee teologice din oraş va organiza, în luna aprilie, un „Festival al cărţii”, cu activităţi desfăşurate în spaţiul public.

Câţiva elevi romaşcani, îndrumaţi de trei profesori inimoşi, şi-au propus să-şi convingă colegii de generaţie că cititul nu doare, că lectura se poate număra printre activităţile în care timpul liber se poate petrece în mod plăcut. „Buchiniştii” sunt elevi de la Colegiul Tehnic „Miron Costin”, Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, Liceul Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec Ștefănescu” şi Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi”, îndrumaţi de profesorii Roxana Gârbea, Nicoleta Tudor şi Iosif Cadăr. Grupul şi-a luat denumirea de la un termen ieşit aproape complet din uz, de la arhaicul „buchie”. Cel puţin, aşa s-a gândit profesoara Roxana Gârbea, iniţiatoarea „mişcării”. Tinerilor, însă, le-a fost mai aproape englezescul „book”. „Cei mai mulţi dintre tinerii care au avut legătură cu cercul nostru sau au auzit de el m-au întrebat dacă vine din engleză. Le-am explicat că denumirea vine de la un termen pur românesc. Potrivite sunt, însă, amândouă şi nu mă deranjează dacă este asociat cu varianta englezească, cu atât mai mult cu cât ambii termeni au legătură cu subiectul nostru, cartea”, a spus profesoara Roxana Gârbea.

buchinisti3Cercul de lectură „Buchiniştii” s-a născut în 2009, la Colegiul Tehnic „Miron Costin”, din dorinţa profesoarei de a-i apropia pe tineri de carte. „Am dorit să le ofer tinerilor o provocare, să-i fac să fie seduşi de lectură, să ajungă să îşi caute singuri cartea, iar noi, profesorii să fim acolo, în drumul lor, pentru a-i îndruma, pentru a-i orienta. Orice lucru impus se loveşte din start de refuz. Aşa se întâmplă şi cu lectura. Este asociată cu lista lecturilor obligatorii pentru bacalaureat. Noi am vrut doar să le deschidem portiţa, să-i facem curioşi să descopere singuri ce se ascunde sub copertă”, a spus profesoara Roxana Gârbea.

Activităţile dintr-un an subscriu unei teme. De-a lungul timpului au fost ani dedicaţi personalităţilor romaşcane, genului memorialistic, poeziei. Activităţile acestui an şcolar sunt dedicate actului lecturii în sine. Prima acţiune s-a dorit lămuritoare. „Care-i faza cu cititul?”. „Cu acest prilej am încercat să aflăm care le sunt aşteptările în calitate de cititori şi să le explicăm, în acelaşi timp, că cititul este o alternativă plăcută pentru internet sau oricare dintre activităţile cu care sunt familiarizaţi zilnic. Împotriva opiniei generalizate că tinerii din ziua de azi nu mai citesc, generaţia de astăzi are şi ea cărţile sale citite pe genunchi pe sub bancă. Nu sunt aceleaşi titluri ca acum 20 de ani, poate sunt de alt gen, poate nouă ni se pare că sunt mai «uşurele», dar important este că se citesc”, a spus Roxana Gârbea. A urmat „Instigarea la lectură”, cu îndemnuri acide sau haioase, pentru ca, apoi, buchiniştii să pornească într-o călătorie în jurul bibliotecii.

buchinisti4Marş „pro lectură”

În luna aprilie, buchiniştii şi-au propus să treacă pragul bibliotecii şi să iasă în stradă. „Ne-am propus un festival al cărţii, prin care să atragem atenţia romaşcanilor spre importanţa lecturii. Programul activităţilor încă nu este definitivat, le-am lăsat elevilor libertatea de a propune şi de a alege activităţile pe care le consideră mai incitante şi mai de impact, dar avem în vedere un moment de lectură în spaţiul public, un marş al buchiniştilor. În contextul actual, al exploziei tehnologiei şi informaţiei, cititul ar putea părea o preocupare anacronică. Noi ne propunem să aducem lectura în stilul de viaţă al tinerilor” , a spus profesoara Roxana Gârbea.

COMENTARII

WORDPRESS: 0