Prima paginăActualitateRural

Efectul rugăciunilor asupra investițiilor din comuna Valea Ursului

Dimensiune text

În satul Giurgeni vor fi asfaltaţi 2,9 kilometri din drumul comunal DC 78, iar în satul Muncelu de Jos – 5,5 kilometri din drumul comunal DC 77.

Fondurile europene ajung greu în localităţile comunei Valea Ursului. Deşi autorităţile locale au întocmit proiecte de finanţare în vederea introducerii utilităţilor în comună, doar pentru reabilitarea drumurilor s – a primit undă verde. Lipsa fondurilor şi lipsa de interes pentru dezvoltarea comunităților rurale au făcut ca asfaltarea drumurilor în comuna Valea Ursului să se facă greu, cu mari întârzieri.

Cu câţiva ani în urmă, satul Chilii primea primii bani pentru modernizarea drumului comunal. Primul strat de asfalt aplicat pe o distanţă de trei kilometri a dat speranţă localnicilor. Nu pentru multă vreme. În timp ce autorităţile locale se tem că intemperiile şi utilajele folosite iarna la deszăpezirea localităţii vor distruge în totalitate stratul de asfalt aplicat pe acest drum, localnicii au devenit sceptici în privinţa sosirii fondurilor.

În vreme ce acest drum aşteaptă finanţare, un alt proiect de asfaltare stă să înceapă în alte două sate – Giurgeni şi Muncelu de Jos. Rugăciunile pelerinilor care au urcat dealul la Mănăstirea Giurgeni par să fi ajuns, în cele din urmă, unde trebuie. 2,9 kilometri din drumul comunal DC 78, care străbate localitatea Giurgeni, şi încă 800 de metri de drum până sus, la Mănăstirea Giurgeni, vor fi asfaltaţi. În cadrul acestui proiect, cu o valoare totală de 7.200.000 de lei, vor fi modernizaţi, spun autorităţile locale, alţi 5,5 kilometri din drumul comunal DC 77, care trece prin localitatea Muncelu de Jos. Proiectul a migrat la un minister la altul, primind, în cele din urmă, finanţare prin OG 28/2013. „Pentru început, pregătim drumurile în vederea aplicării primului strat de asfalt”, spune Viorel Smeria (foto), primarul comunei Valea Ursului.

Până la recepţia finală a lucrărilor de asfaltare din cele trei sate, localnicii trebuie să mai înalţe multe rugăciuni către cer.

Din lipsă de fonduri, autorităţile de la Valea Ursului nu au putut începe lucrările de construcţie la un nou dispensar. În vreme ce în satul Chilii a fost construit un dispensar nou, edilul comunei s-a gândit să facă demersuri pentru un dispensar uman modern şi în localitatea de  reşedinţă. „Clădirea dispensarului din satul Chilii s-a făcut în trei ani, cu fonduri de la bugetul local. Am rămas cu datorii la constructor în sumă de 400.000 de lei. Iniţial, ne-am gândit să construim un dispensar în Valea Ursului, tot cu fonduri de la bugetul local, dar ne-am dat seama că ajungem în aceeaşi situaţie, adică datori. Avem un teren lângă Liceul Tehnologic, proprietate a primăriei, pe care vom construi acest dispensar, dar suntem hotărâţi să apelăm la fonduri guvernamentale pentru realizarea acestui proiect”, a spus primarul comunei Valea Ursului.

În cazul reabilitării acoperişurilor de la şcolile din Giurgeni şi Chilii, soluţia se află, spun autorităţile locale, numai în mâna Ministerului Educaţiei.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0