În finala judeţeană a Olimpiadei Naţionale a Sportului Școlar, care a avut loc la Piatra Neamţ, echipa pregătită de profesorul Ioan Ungureanu a câştigat toate meciurile şi s-a calificat în faza zonală, la care nu va participa .
La finalul săptămânii trecute a avut loc faza judeţeană a Olimpiadei Naţionale a Sportului Școlar (ONSȘ) la handbal masculin, gimnaziu, urban, întrecere la care participă elevi de clasa a opta sau mai mici, cu vârsta până în 15 ani. La fel ca şi în multe ediţii ale ONSȘ la handbal, echipa Școlii „Vasile Alecsandri” din Roman s-a clasat pe locul I. Competiţia judeţeană din acest an s-a desfăşurat în sala de sport Colegiului „Calistrat Hogaş” din Piatra Neamţ. Au participat doar trei echipe, din Piatra Neamţ (Liceul Teoretic Roznov), Bicaz (Școala numărul 1) şi Roman. Cea din Tîrgu Neamţ nu s-a prezentat.
Formaţia romaşcană a câştigat ambele partide, cea cu reprezentanta Bicazului fiind mai grea. Rezultate înregistrate: Roman – Bicaz 17-5 (6-3), Roznov – Bicaz 16-13 (6-8), Roman – Roznov 15-10 (5-7).
„Sunt mulţumit. Blazonul şcolii rămâne cel cunoscut”
„Am început mai greu meciul cu echipa din Bicaz şi la pauză aveam avantaj doar de trei goluri. În partea secundă, ne-am apărat mult mai bine. Cosmin Teslaru, portar şi căpitan al echipei, a fost în mare formă şi trebuie felicitat. Imboldul dat de el s-a resimţit şi la jucătorii din afara semicercurilor de 6 metri. Am reuşit să înscriem pe contraatac şi pe faza a doua 11 goluri, primind doar două. Meciul cu echipa din Roznov a avut alte conotaţii. Din lotul acesteia fac parte şi doi jucători care sunt componenţi ai echipei LPS Piatra Neamţ, lideră în grupă în campionatul naţional al juniorilor III. După un început mai slab al nostru, mai ales în ce priveşte marcarea pivotului, ne-am trezit cu dezavantaj pe tabelă, la pauză. Partea a doua a fost abordată cu mare încredere, greşelile au fost în foarte mare parte remediate, iar portarul Teslaru a făcut, iarăşi, un meci foarte bun. Am trecut la jocul cu doi pivoţi şi am surprins echipa adversă. Sunt mulţumit că şi jucătorii din această promoţie au înţeles ce au de făcut. Mai mult, au reuşit să-şi dozeze foarte bine energiile şi să obţină rezultate foarte bune şi la handbal şi la învăţătură, pe măsura blazonului Școlii «Vasile Alecsandri», ale cărei echipe reprezentative sunt multiple campioane judeţene în competiţiile instituţiilor de învăţământ cu program normal de educaţie fizică”, a afirmat profesorul Ioan Ungureanu
Lotul de handbal al Școlii „Vasile Alecsandri” la întrecerile de la Piatra Neamţ: Ștefan Cosmin Teslaru, Ștefan Matei Antoce, Vlad Alin Pânzaru, Ioan Matei Cojocărescu, Dragoş Apetrii, Alexandru Andrei Boţoc, Dumitru Ionuţ Spiridon, Marius Constantin Helman, Ioan Cătălin Ciocoiu, David Ioan Țampău, Vasilică Silviu Mircea, Petru Rareş Roman, Cosmin Ionuţ Lăpuşneanu şi Mario Varvalaş.
Învăţătură, sport, folclor, teatru: toate la nivel înalt
Echipa Școlii Vasile Alecsandri are cu ce se lăuda, cele mai bune rezultate ale sale fiind obţinute în 1991 şi 2001. „În 1991 am ocupat locul al doilea în ţară. În 2007 ne-am clasat pe cel de al cincilea. Precizez că, în acea perioadă era vorba, strict, de echipe ale şcolilor generale, fără echipe de la cluburi sportive sau licee cu program sportiv. Până în 2008, competiţiile erau separate, nu ca acum. Una era cu sportivi legitimaţi la cluburi, cealaltă era cu nelegitimaţi. Și într-un caz, şi în celălalt, am mai avut nouă participări la etapele de zonă, în care de două ori am ocupat locul I. Cu tot cu concursul rezervat fetelor, echipele Școlii «Vasile Alecsandri» au ocupat de 14 ori locul I în faza judeţeană. La băieţi, am fost pe locul I de nouă ori, în ultimii zece ani, în judeţ. Anul acesta nu vom participa la faza zonală pe regiunea Moldova. S-a convenit ca echipa reprezentantă a judeţului Neamţ să fie cea a LPS Piatra Neamţ”.
În mod normal, la faza zonală participă învingătoarea dintre cea mai bună echipă a unei şcoli generale şi cea mai bună echipă a unui liceu cu program sportiv, cea de a doua având, de regulă, prioritate, din considerente lesne de înţeles. Etapa zonală va avea loc în Bacău, în perioada 27-29 martie.
Învăţătura este pe locul I, existând şi alte domenii în care excelează elevii de Școala „Vasile Alecsandri”. Profesorul Ioan Ungureanu spune: „Cei mai mulţi dintre componenţii echipei de handbal au medii peste 9 şi câţiva dintre ei participă cu succes la olimpiadele şcolare la limba română, istorie şi biologie. Lăpuşneanu, Pânzaru şi Teslaru sunt exemplele cele mai bune. Pe lângă sport şi învăţătură, aceşti copii destoinici mai au şi alte calităţi. Aproape toţi componenţii lotului de handbal sunt înscrişi la «Cercul de datini strămoşeşti» şi au participat la mai multe spectacole şi concursuri, în special în perioada sărbătorilor de iarnă, organizate de Primăria Roman, Clubul Copiilor şi Casa de Cultură. Aceşti copii au luat locul I la Festivalul regional de datini şi obiceiuri româneşti «In memoriam Constantin Alexe», la două ediţii consecutive, în 2013 şi 2014. La fel, s-au remarcat şi la carnavalul de Crăciun, la spectacolul organizat la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Socială şi la spectacolul «Suflete de gală» de la Casa de Cultură. Lăpuşneanu, Cojocărescu şi Varvalaş fac parte din formaţia de teatru, pregătită de profesor Liliana Moldoveanu, câştigătoare în concursuri şcolare judeţene. Sunt mulţi copii talentaţi care, pregătiţi cu atenţie, obţin rezultate foarte bune. Eu sunt unul dintre profesorii care se bucură de succesul acestor elevi”, a afirmat Ioan Ungureanu.
Comentarii