Prima paginăEducatie

E-book-ul va înlocui manualele școlare

Dimensiune text

Începînd din viitorul an școlar, elevii își vor putea ușura ghiozdanele înlocuind toate manualele cu un singur e-book (carte în format electronic – foto).

 

 

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Educației, Stelian Fedorca, de anul viitor va începe procesul de implementare a proiectului privind înlocuirea manualelor școlare cu e-book-uri, proces care va costa în total aproximativ 600 de milioane de euro. Acesta spune că există fonduri europene nerambursabile în acest sens, cofinanțarea urmînd a fi plătită de Ministerul Educației, prin Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale.
Manualele școlare existente nu sînt bune. Ele sînt din 1996 – 1998 și se retipăresc. O cheltuială inutilă de bani. De aceea, am venit cu un proiect, cu aceste e-book-uri, proiect pe care vom încerca să-l implementăm chiar din 2013. Pe acestea vor exista noile manuale. Sperăm ca, pînă în luna martie, să terminăm  curriculum, iar din 2013 – 2014 să dăm unui număr cît mai mare de copii aceste e-book-uri, pe care să aibă manualul în sistem electronic„, a declarat Fedorca.
Secretarul de stat este de părere că prin implementarea acestui sistem se pot economisi patru milioane de euro anual, bani care se cheltuie pe retipărirea unor manuale, în mare parte nefolositoare la clasă, pentru că sînt depășite. Acesta susține, de asemenea, că proiectul are numeroase alte avantaje, atît pentru elevi, cît și pentru mediu.
Acei bani ar putea fi utilizați, din aproape în aproape, pentru dotarea școlilor cu aceste e-book-uri, unde elevii să aibă manualele în format electronic. Pe de o parte, este bine și pentru sănătatea elevilor, mai ales pentru cei care au foarte multe manuale, care sînt grele, iar pe de altă parte măsura are și un impact ecologic, pentru că, astfel, se taie mai puțini copaci și se consumă mai puțină hîrtie„, susține Stelian Fedorca.

Tot potrivit reprezentanților Ministerului Educației, distribuirea acestor e-book-uri va începe cu acele licee care au avut rezultate foarte bune la examenul de bacalaureat.
Nu poate nimeni contesta impactul pe care tehnologia îl are asupra generațiilor actuale. Cu aceste e-book-uri, elevii vor avea acces mai rapid la mai multă informație, ceea ce va fi în avantajul lor. Sînt sigură, însă, că acestea nu vor putea înlocui în totalitate cărțile tipărite și nici prezența și implicarea profesorilor„, a spus profesoara Mihaela Tanovici, directorul Colegiului Național „Roman Vodă”.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • cetatean 9 ani

    Cu siguranta cei din catunele cele mai indepartate vor uita si ce au mai acumulat. Vor sti sa citeasca la anul si la multi ani , nu sunt invechita dar trebuie sa privim realitatea cu ochii mari si apoi sa facem …………..