DSP Neamț: eliminare a limitei de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19

HomeSanatate

DSP Neamț: eliminare a limitei de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț a informat marți, 9 martie, că, în urma recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca.

„Măsura vine ca urmare a apariției noilor date științifice, a experienței și deciziilor altor state europene, precum și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, sens în care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului”, arată comunicatul DSP Neamț.

Astfel, începând din data de 8 martie, în județul Neamț este disponibilă programarea la vaccinarea cu vaccinul AstraZenecca pentru toate persoanele cu vârsta peste 18 ani, în următoarele centre de vaccinare: Piatra Neamţ – Campusul Liceului Tehnologic Economic Administrativ; Bicaz – Bloc ANL; comuna Cordun – Căminul Cultural Simioneşti; Pipirig  – Baza sportivă multifuncţională. Fiecare centru are disponibile 60 de locuri pe zi.

Se pot programa persoanele care, potrivit Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din Etapa I – personalul medical și din servicii sociale, și Etapa a II-a – cu boli cronice și lucrătorii care desfășoară activități în domenii esențiale, inclusiv personalul din unitățile de învățământ.

Modalitățile de programare la vaccinare sunt: individual, prin aparținători sau prin direcțiile de asistență socială de la nivelul primăriilor, prin intermediul platformei electronice, a medicului de familie/curant, cât și prin call center, la numărul unic 021.414.44.25 sau la numerele de suport destinate fiecărui județ în parte, disponibile pe platforma de informare: https://vaccinare-covid.gov.ro.

În județul Neamț, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca a început în cele patru centre la mijlocul lunii februarie, la acea dată cu recomandarea pentru grupa de vârstă 18-55 de ani. Limita de 55 de ani pentru acest vaccin a fost acum eliminată.

„Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România. Vaccinul AstraZeneca este un vaccin monovalent compus dintr-un singur vector adenoviral modificat (un virus inofensiv), care transmite celulelor umane instrucțiunile necesare producerii proteinei Spike unice, specifică virusului care provoacă boala COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaște că această proteină specifică nu ar trebui să se afle în organism și reacționează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecției SARS-CoV-2. Nicio componentă a acestui vaccin nu poate provoca boala COVID-19”, mai precizează reprezentanții DSP Neamț.

Informații despre vaccinurile împotriva COVID-19 puteți găsi pe pagina Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România https://www.anm.ro, secțiunea COVID-19, Vaccinare COVID-19.

 

Foto: Centrul de vaccinare din localitatea Siminonești, comuna Cordun

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0