HomeSocial

DSP cîntărește ghiozdanele elevilor

Conform legii, greutatea unui ghiozdan pentru școala generală trebuie să fie de maxim 2,5 kilograme.

 

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț atrage atenția unităților de învățămînt că trebuie să respecte anumite norme pentru ca preșcolarii și elevii să aibă un stilă de viață sănătos. În acest context, DSP Neamț a transmis școlilor și grădinițelor o serie de recomandări care privesc  sănătatea copiilor. Astfel, în unitățile pentru preșcolari, fiecărui copil trebuie să i se asigure opt metri cubi de aer în camerele de grupă și sălile de mese, dacă au program săptămînal, iar în dormitoarele grădinițelor cu program prelungit se vor asigura cel puțin șase metri cubi de aer pentru fiecare copil. În ceea ce privește temperatura, în sălile de grupă ea trebuie menținută la 20-22 grade Celsius.

În grădinițele cu program prelungit la care, din motive obiective, nu se pot amenaja dormitoare cu paturi fixe, se pot folosi în sălile de grupă paturi pliante pentru somnul de după-amiază al copiilor, cu condiția ca acestea să fie dimensionate la talia preșcolarilor și să asigure o poziție fiziologică confortabilă în timpul somnului. În unitățile școlare și cele studențești, elevilor trebuie să li se asigure între cinci și opt metri cubi de aer, iar temperatura în clase trebuie să fie între 18-20 de grade.

Volumul și greutatea manualelor, ale rechizitelor și ale altor materiale necesare în procesul de învățămînt, transportate zilnic de elevi la școală și de la școală, vor fi adaptate capacității de efort fizic corespunzătoare vîrstei copiilor și tinerilor. Elevii din clasele I-IV vor folosi ghiozdane pentru prevenirea apariției deformărilor de coloană vertebrală. Greutatea conținutului ghiozdanului nu va depăși 2 – 2,5 kilograme.

Comentarii

WORDPRESS: 0