HomeActualitateRural

Drumurile comunale şi alimentarea cu apă, prioritățile comunei Boghicea

Autorităţile locale de la Boghicea şi-au propus, pentru anul 2016, realizarea a două proiecte importante pentru comunitate. Este vorba despre proiectul de modernizare a drumurilor comunale şi săteşti şi de proiectul de înfiinţare de reţele de apă şi canalizare.

Modernizarea drumurilor comunale şi săteşti reprezintă o prioritate pentru administraţia publică locală. Proiectul de asfaltare se ridică la 8.500.000 de lei şi se realizează cu fonduri guvernamentale. „Asfaltarea drumurilor comunale şi săteşti din comuna Boghicea se va face pe o distanţă de aproape zece kilometri. Demersurile pentru implementarea acestui proiect au început în iarna anului 2014, iar lucrările în teren au demarat anul trecut, în luna august. De atunci, s-au reconfigurat porţiunile de drum pe care urma să se aplice stratul de asfalt, s-au turnat straturile de pietriş şi s-au compactat. Pe o distanţă de 3,5 kilometri, în satele Boghicea şi Căuşeni, s-a turnat primul strat de asfalt. Până la acest moment s-a efectuat aproape 20% din lucrare. Este prevăzut ca, în primăvară, lucrările preliminare din proiectul de asfaltare să debuteze şi în satul Slobozia”, a precizat Eugen Mihai (foto), primarul comunei Boghicea.

Cel de-al doilea proiect – de alimentare cu apă şi canalizare – se va realiza prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, Submăsura 7.2 – „Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică”. „Proiectul a fost depus prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale şi va costa 2,5 milioane de euro. A fost înregistrat pentru sesiunea de selecţie anul trecut, în luna decembrie. Acest proiect presupune înfiinţarea a 24 de kilometri de reţea de apă şi de canalizare în satele Boghicea şi Slobozia şi construirea unei staţii de epurare a apelor uzate”, a explicat primarul comunei Boghicea.

Autorităţile locale de la Boghicea au finalizat, anul trecut, un proiect în valoare de 200.000 de euro, prin intermediul Grupului de Acţiune Locală (GAL) „Podişul de Nord al Bârladului”, care a vizat modernizarea căminului cultural, aflat în centrul satului Boghicea. În clădire vor funcţiona o sală de spectacole, un muzeu şi o bibliotecă în care va fi deschis şi un centru Biblionet. Lucrările de modernizare au cuprins schimbarea acoperişului şi introducerea unui sistem de încălzire prin centrală termică. Proiectul depus prin GAL a prevăzut şi amenajarea unui parc în faţa aşezământului cultural. Scopul acestei investiţii a fost reabilitarea căminului cultural, astfel încât acesta să devină un centru comunitar de organizare a activităţilor culturale, de transmitere şi de conservare a patrimoniului cultural, dar şi un spaţiu de informare.

În 2016, tot prin GAL „Podişul de Nord al Bîrladului”, administraţia publică locală de la Boghicea îşi propune să depună un proiect pentru extinderea modernizării de drumuri comunale şi săteşti sau un proiect de extindere a reţelei de apă şi canalizare.

Comentarii

WORDPRESS: 0