HomeNeamt

Drama unui copil al nimănui, victimă a familiei destrămate

Violențele verbale și fizice au provocat divorțul familiei Buzdugan, copiii lor, adolescenți, pornind în viața cu trauma despărțirii părinților. Un micuț de șapte ani este martor fără voie, el fiindu-le încredințat spre creștere soților Buzdugan de către Direcția de Protecția Copilului. Soțul a încercat să se sinucidă, apoi a fost evacuat din casă prin decizie judecătorească. Bărbatul locuiește într-o colibă de coceni. Reprezentanții DGASPC Neamț consideră că micuțul se află în siguranță în această familie.

 

 

O familie tînăra se destramă după 22 de ani, cei doi copii ai lor, la vîrsta adolescenței, trec prin drama de a alege între mama și tata izolat în gluga de coceni, iar un altul – de numai șapte ani, încredințat de stat spre creștere, are  o copilărie de coșmar. Ionuț a fost plasat „ca un sac de cartofi” cînd avea doar cîteva luni. După ce la naștere a fost abandonat de părinții naturali, statul l-a încredințat unei familii din satul Ruginoasa. Micuțul nu a avut noroc, însă, nici de această dată. Părinții maternali au avut mai mereu conflicte. În urmă cu trei luni,tatăl de profesie, Vasile Buzdugan, a rămas fără serviciu. De atunci, relațiile de familie au degenerat rapid și, după violențe verbale și fizice, conflictul s-a mutat în instanță.

 

Doarme în coliba de coceni

Săptămîna trecută, Judecătoria Roman a decis ca Vasile Buzdugan să fie îndepărtat din domiciliul conjugal. „Judecătorul a decis ca eu să fiu dat afară din casă acum, cînd se apropie iarna. Nu am voie să mă apropii la mai puțin de 50 de metri de soția mea și am fost nevoit să mă mut în grădină. Mi-am făcut o colibă din coceni și stau acolo de o săptămînă. Luni, instanța din Roman mi-a interzis și accesul în grădina casei. Nu știu ce să fac și unde să mă duc. După 22 de ani de căsnicie, am rămas pe drumuri„, se plînge Vasile Buzdugan.

Din disperare, Vasile Buzdugan a încercat să-și pună capăt zilelor. Pe 7 octombrie, acesta a luat un pumn de pastile și le-a înghițit, gîndind că în acest fel va termina cu toate problemele. „Nu știu ce pastile am luat. Am înghițit ce am găsit în dulapul cu medicamente. Le-am băut cu alcool, să-și facă efectul. M-am trezit la spital, cu furtun în nas și cu ace în venă„, povestește bărbatul.

Povestea soților Buzdgan este lungă și complicată. Vasile și Luminița au împreună doi copii acum în vîrstă de 17, respectiv 19 ani. Vasile Buzdugan (foto stînga) a lucrat la Petrotub, iar după ce a luat ordonanța s-a angajat în construcții, fiind trimis de angajator pe mai multe șantiere din țară. Între timp, soția a urmat cursuri pentru a deveni mamă maternală. Cei doi au ridicat casa pe pămîntul rudelor lui Vasile, cu o autorizație de construcție pe numele altei persoane, astfel că niciunul dintre soți nu este proprietar pe teren sau pe imobil. Oamenii din Ruginoasa se feresc să-și spună părerea asupra situației familiei Buzdugan, dar îi compătimesc pe copii.

Primarul comunei Ruginoasa spune că a sesizat Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț de mai multe ori cu privire la condițiile în care locuiește micuțul Ionuț. „O familie cu probleme de comportament și comunicare nu este un mediu potrivit pentru creșterea și educarea unui copil. Noi, de la primărie, am sesizat DGASPC Neamț cu privire la această situație de mai multe ori. Sper ca minorul să fie luat din acest mediu cît mai curînd, nu trebuie să fie la mijloc în conflictul celor mari„, este de părere Nicu Chirilă, primarul comunei Ruginoasa.

Reprezentanții DGASPC Neamț susțin că minorul se află într-un mediu securizat, împreună cu asistentul maternal. „Asistentul maternal se află în divorț, dar noi nu intervenim în medierea divorțului dintre cei doi. Copilul nu este în pericol și se află împreună cu asistentul maternal, nu este nici o problemă„, a afirmat Cristina Păvăluță, directorul DGASPC Neamț. Ca și cum un copil de șapte ani ar putea să privească detașat ceea ce se întîmplă în casa în care crește sau i-ar privi pe cei doi adulți drept „asistent maternal  și soțul asistentului maternal”, indiferent de natura conflictelor dintre cei doi, altfel uniți, acum țapte ani și de interesul și buna intenție de a crește un copil din fașă.

 

Ce spune legea împotriva violenței domestice

Măsurile luate de instanță în acest caz au la bază modificările aduse legii împotriva violenței în familie. Din luna mai, violența domestică este pedepsită mult mai aspru. Măsurile pe care le poate dispune judecătorul în momentul în care emite ordinul de protecție împotriva soțului agresiv diferă de la caz la caz, în funcție de gravitatea situației. Agresorul poate fi evacuat temporar din locuința familiei, chiar dacă el este proprietarul de drept, iar membrii familiei care au fost agresați pot fi reintegrați în familie – dacă au fost alungați de agresor. Mai mult, agresorul poate fi obligat la plata utilităților pentru întreținerea locuinței în care locuiesc victimele. De asemenea, judecătorul poate impune păstrarea unei distanțe minime între agresor și victimă. Aceeași măsură de protecție se poate lua și față de alte rude alte victimei, cum ar fi părinții sau copiii acesteia, dar și față de locul de muncă al victimei, reședința acesteia sau unitatea de învățămînt a minorilor implicați. Dacă judecătorul constată că victima a avut parte și de violență psihologică, agresorului i se poate interzice contactul de orice fel cu victima, inclusiv contact telefonic, prin SMS sau prin e-mail, sau apelare la interfonul locuinței. Tot prin ordin de protecție se poate impune agresorului să predea armele polițiștilor, chiar dacă acesta le deține în mod legal.O altă măsură din ordinul de protecție se referă la metode de tratament care să ajute agresorul să-și controleze comportamentul. Astfel, persoana poate fi obligată de judecător să urmeze psihoterapie, să meargă la psiholog sau să se interneze pentru dezintoxicare. În actul normativ se precizează și faptul că instituțiile statului trebuie să realizeze programe care să sprijine actuala lege, dar pînă acum nu a fost lansat nici un proiect în acest sens.

Comentarii

WORDPRESS: 0