Prima paginăSanatate

Două procente pot salva vieți

Dimensiune text

Cei care donează 2% din impozitul pe venit către Fundația pentru SMURD vor ajuta la achiziționarea unui avion sanitar. Declarațiile fiscale se pot completa pînă pe 15 mai.

 

 

Cei care optează ca, prin direcționarea a 2% din impozitul pe care l-au plătit statului pentru salariile din anul 2011, să sprijine activitatea SMURD, pot ajuta la achiziționarea unui avion sanitar.

Ideea achiziționării unui avion sanitar a apărut în urma numeroaselor cazuri în care personalul SMURD a trebuit să se declare înfrînt de distanța pînă la cel mai apropiat centru medical specializat sau de condițiile meteorologice. Este cunoscut faptul că zborul cu elicopterul și, implicit, eficiența acestuia sînt limitate de distanțe și de vreme. Un avion sanitar dotat cu toată tehnica necesară desfășurării în bune condiții a actului medical ar înlătura aceste impedimente.

Cei care vor să sprijine „Fundația pentru SMURD” trebuie să completeze, pînă la data de 15 mai, Declarația 230, dacă obțin venituri din salarii, sau Declarația 200, dacă obțin venituri din alte surse. Campania demarată în acest an de SMURD, poartă un titlu sugestiv: „Nu lăsa distanța pînă la spital să devină incurabilă! Ajută-ne să scurtăm distanțe ca să prelungim vieți!”.

Cei care nu cunosc suma corespunzătoare a 2% din impozit pot lăsa căsuța necompletată, suma urmînd a fi calculată de către organele fiscale. Datele de completare a declarațiilor: denumire entitate nonprofit – Fundația pentru SMURD; Cod de identificare fiscală – 20177660, Cont bancar (IBAN) – RO15 RNCB 0188 0848 0804 0001. Formularul se completează de mînă, în două exemplare, din care unul rămîne la contribuabil. După completare, acesta poate fi depus direct sau trimis prin poștă cu scrisoare recomandată (confirmare de primire) la Administrația Finanțelor Publice a localității de domiciliu. Amănunte privind modalitatea de realizare a direcționării a 2% din impozitul cetățenilor pentru SMURD  pot fi găsite pe site-ul Fundației pentru SMURD, www.fundatiapentrusmurd.ro .

Citește și:   89 de cazuri noi de infecție COVID-19 în Neamț. Care este incidența pe localități în județ

La nivelul județului Neamț, SMURD acționează începînd din 12 martie 2010, cu trei subunități, la Roman, Tîrgu Neamț și Piatra Neamț, și cu 36 de cadre în tot județul. De la înființare și pînă la sfîrșitul lunii martie 2012, echipajele SMURD din județ au avut 6.942 de intervenții, cele mai multe fiind misiuni de acordare a primului ajutor calificat.

Potrivit prevederilor Codului Fiscal, orice contribuabil persoană fizică poate direcționa 2% din impozitul pe venit plătit statului, către ce organizație non-guvernamentală dorește. Practic, în acest fel, fiecare persoană poate transmite statului modul în care dorește să fie cheltuită o parte din impozitul pe venit pe care îl plătește. Această sumă nu reprezintă o sponsorizare sau donație, ci este, în esență, o parte a bugetului de stat care este direcționată de către fiecare cetățean în parte către entitatea dorită de acesta.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0