HomeActualitate

Două milioane de euro furați de pe card

Polițiștii au efectuat percheziții în 22 de județe, printre care și Neamț. Prejudiciul este de două milioane de euro. Din rețea făceau parte 100 de persoane. Polițiștii români au fost sprijiniți de experți din SUA, Anglia și Germania, inclusiv FBI și Secret Service.

 

 

Joi dimineață, polițiștii au efectuat o acțiune de proporții, în urma căreia au anihilat o amplă rețea de falsificatori de carduri. În acest scop, ei au efectuat 85 de percheziții, în 22 de județe din țară, dintre care una și în județul Neamț. În paralel, s-au desfășurat percheziții și în alte țări, vizând membri ai aceleiași rețele.

 

Două milioane de euro din falsificarea de carduri

 

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, sub coordonarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT), au efectuat 78 de perecheziții în 22 de județe, printre care și Neamț. Au fost emise și s-au pus în aplicare 70 de mandate de aducere față de suspecți. În același timp, în baza cererilor de comisii rogatorii, s-au organizat simultan percheziții în străinătate, unde o parte dintre suspecții români au reședința și dețin sisteme informatice, echipamente skimming (nr. – activitate ilegală prin care o persoană obține în mod fraudulos datele stocate pe banda magnetica a cardului, iar datele astfel obținute sunt folosite pentru a produce carduri contrafăcute; de cele mai multe ori, deținătorul nu este conștient că datele au fost copiate, până când tranzacții neautorizate apar în extrasul de cont), aparatură de contrafacere de carduri, carduri falsificate, înscrisuri sau alte bunuri folosite la comiterea infracțiunilor, respectiv în Anglia, Germania, SUA și Republica Dominicană.

Acțiunea a fost sprijinită de reprezentanți ai FBI (Biroul Federal de Investigație) din cadrul Ambasadei SUA la București, agenți FBI din SUA – New York, Biroul Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la București, reprezentanți ai BKA (Biroul Federal de Criminalistică) Wiesbaden – Germania, investigatori din cadrul DCPCU (Poliția Antifraudă) Londra și EUROJUST (Unitatea de Cooperare Judiciară a Uniunii Europene), precum și cu autorități din Marea Britanie, Spania, Elveția și Portugalia.

bancomat 2803Polițiștii au stabilit faptul că, din anul 2011, pe raza municipiului București și a 22 de județe, inclusiv Neamț, precum și în străinătate, în 17 țări, respectiv în SUA, Republica Dominicană, Mexic, Columbia, Iordania, Ecuador, Japonia, Nepal, Marea Britanie, Italia, Germania, Austria, Elveția, Spania, Portugalia, Franța și Ucraina, acționează șapte grupuri infracționale organizate, formate din aproximativ 100 de membri, cu legături între ele, cu roluri bine determinate și ierarhizate, ce săvârșesc infracțiuni cu instrumente de plată electronice (skimming, carding – tranzacționare ilicită și/sau utilizare frauduloasă de informații furate privind cardurile de credit, falsificarea de carduri, retrageri/plăți frauduloase de numerar). Prejudiciul total estimat este de aproximativ două milioane de euro.

Victimele infracțiunilor sunt persoane fizice și juridice din Germania, Spania, Portugalia, Anglia, Elveția, Austria, Franța, Lituania, SUA.

În România, suspecții organizau activitatea infracțională, fiind implicate persoane cu trecut infracțional. De asemenea, fabricau echipamentele skimming, atât pentru ATM-uri, cât și pentru terminale POS în cadrul unor adevărate „laboratoare” și ridicau banii proveniți din infracțiuni, încasați în străinătate și trimiși în țară. În străinătate (pe teritoriile Spaniei, Elveției, Portugaliei, Franței, Marii Britanii, Ecuadorului, Columbiei, Austriei), instalau dispozitivele skimming pe ATM-uri și POS-uri, suspecții identificând în prealabil locurile (supermarket-uri, magazine), unde se ascundeau pe timpul nopții și manipulau echipamentele. Ulterior, datele confidențiale bancare erau preluate prin tehnologia bluetooth sau se ridicau terminalele POS (înscenarea unor jafuri), falsificau instrumente de plată electronice, retrăgeau numerar din conturile de card compromise de la bancomate, folosind carduri contrafăcute și achiziționau produse din diverse unități, folosind carduri contrafăcute. Datele de identificare copiate erau folosite pentru falsificarea mijloacelor de plată electronică, utilizate pentru retragerea banilor, pe teritoriile Republicii Dominicane, SUA, Japoniei, Iordaniei și Nepalului.

 

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Vladimir 12 ani ago

    Numele „pionului” nemtean nu poate fi facut public? Sa stie si vecinii lui si cunoscutii cu ce se ocupa. Vad ca borfasii insfacati de mascati si/procurori isi ascund fetele , isi pun glugile in cap. Le este rusine? Nu , pentru ca unii sunt recidivisti , ci isi feresc moacele sa nu-i stie lumea.Faceti-le publice numele , adresele , pozele sa stim de cine sa ne pazim.Observati profilul infractorului? Este tuns chilug (sa nu fie usor inhatat de chica ) , gluga (chiar si la articole usoare de imbracaminte), ceafa groasa cu pliuri de grasine , ochelari de soare , blugi si adidasi (sa poata fugi cat mai bine). Spre regretul multora dintre noi tunsoarea „chilug” este adoptata si de multi oameni , mai tineri , ori mai „copti”, cinstiti si care nu au nimic comul cu scursurile societatii , cu borfasii.

  • Da,probabil ca Romascanul era „sageata”.Sa fim seriosi,in U.K.se stie de toata lumea(romanii de acolo),grupuri (profesori,soferi,fosti recidivisti etc.)si-au facut din aceasta o meserie,insa marii coordonatori ai retelelor nu-i stie nimeni.Si merge treaba,daca sint prinsi 5% sagetile.Foamea e mare si tentatia banului cistigat relativ usor este tentanta.