Prima paginăSanatate

Două focare noi de infecție COVID-19 la spital. Record de infecții în weekend în județul Neamț

Două focare noi de infecție COVID-19 la spital. Record de infecții în weekend în județul Neamț

Dimensiune text

 

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț a prezentat, la finalul acestei săptămâni, situația cazurilor de infecție cu coronavirusul COVID-19 în județ, conform raportării de la data de 2 octombrie.

Astfel, în județul Neamț, de la începutul pandemiei au fost înregistrate 3.328 de cazuri COVID-19. Au fost raportate 115 decese – 53 de femei și 62 de bărbați, cu vârste cuprinse între 26 și 96 de ani și având comorbidități. Au fost testate 14.514 persoane, fiind lucrate în total 43.029 de teste. 40,30 % din testări sunt realizate la spitalele din județul Neamț.

Începând cu 1 august au fost înregistrate 1.996 de cazuri. Localitățile cu cele mai multe infectări înregistrate în ultimele 14 zile sunt municipiul Roman, cu 176 de cazuri, și Piatra Neamț, cu 130 de cazuri. Au fost înregistrate 30 de cazuri la persoane cu vârsta sub 19 ani.

 

În perioada 26 septembrie – 2 octombrie au fost raportate 323 de cazuri noi și 2 decese (2 femei cu vârste de 47 și 53 de ani). „Precizăm că în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț au murit mai multe persoane infectate cu SARS-COV-2. Epidemiologii din cadrul DSP Neamț analizează cazurile, pentru a determina cauza precisă a decesului, în vederea realizării raportărilor în conformitate cu prevederile metodologiilor”, arată reprezentanții DSP Neamț.

Noi focare în județ

În această perioadă au fost depistate și anchetate mai multe focare și au fost continuate anchetele epidemiologice a focarelor în desfășurare. Astfel, în cadrul unui centru rezidențial pentru bătrâni din comuna Poiana Teiului a fost depistat un focar COVID-19. În total sunt infectați 9 beneficiari și 2 salariați. Cazurile pozitive au fost izolate la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. A fost instituită măsura carantinei contacților direcți, iar unitatea a fost dezinfectată.

Un alt focar COVID-19 a fost depistat în cadrul unui centru rezidențial pentru bătrâni din comuna Girov. În total sunt infectați 14 beneficiari și 5 salariați. Cazurile pozitive au fost izolate la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. A fost instituită măsura carantinei contacților direcți, iar unitatea a fost dezinfectată.

La Complexul de Servicii pentru Persoane Adulte cu Handicap Roman, în cadrul măsurilor aplicate de limitare a focarului, au continuat testările, triajul și supravegherea epidemiologică, astfel că, până în prezent, în centru au fost confirmate COVID-19 pozitive 71 de cazuri. Persoanele au fost izolate în spitalele suport COVID din județ. Au fost efectuate dezinfecții terminale și au fost reorganizate spațiile pentru asigurarea funcționării unității. Pacienții și personalul medico-sanitar sunt supravegheați clinic și epidemiologic.

Conform DSP Neamț, în Spitalul Municipal de Urgență Roman au fost depistate două focare COVID-19, în cadrul Secției de Obstetrică-ginecologie și în cadrul Secției de Neurologie. În total sunt infectați 19 salariați: 12 asistente medicale și 7 infirmiere. Persoanele au fost internate spitale suport COVID-19 din județul Neamț. Personalul secțiilor afectate a fost testat.

Până în prezent nu au fost înregistrate focare în unități de învățământ.

În prezent, 299 de persoane confirmate COVID-19 sunt internate în cele două spitale suport COVID-19 din județul Neamț. 10 persoane sunt internate la ATI. În Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț sunt internați 37 de suspecți. Din spitalele din județul Neamț au fost externate 2.352 de persoane. Până în prezent, DSP Neamț a eliberat 3.922 de decizii de carantinare și 958 de decizii de prelungire a izolării. 1.898 de persoane au fost izolate în spitale suport COVID-19 din județul Neamț, începând cu data de 23 iulie 2020, mai arată reprezentanții DSP Neamț.

Situația la nivel național

Până duminică, 4 octombrie, pe teritoriul României au fost confirmate 135.900 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19). 108.135 de pacienți au fost declarați vindecați, a informat duminică Grupul de Comunicare Strategică (GCS) de pe lângă Guvernul României.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare de sâmbătă, au fost înregistrate 1.835 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID-19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. În ziua amterioară, la nivel național fuseseră raportate ale 2.064 de cazuri noi.

În județul Neamț, numărul cazurilor de infecție COVID-19 a ajuns la 3.556, după ce sâmbătă fuseseră semnalate 148 de cazuri noi – un nou record negativ pentru județ într-o singură zi –, iar duminică alte 79 de cazuri. Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos:

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 396 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Distribuția pe județe a acestor cazuri o regăsiți în tabelul de mai jos:

Până duminică, 5.003 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În intervalul 03.10.2020 (10:00) – 04.10.2020 (10:00) au fost înregistrate 56 de decese (35 bărbați și 21 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Praho va, Sălaj, Sibiu, Vaslui și București. Dintre acestea, 3 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 3 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani,15 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 22 de decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 13 decese la categoria de peste 80 de ani. 55 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar un pacient decedat nu a prezentat comorbidități. În ziua anterioară, la nivel național fuseseră semnalate alte 32 de decese asociate COVID-19.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.826. Dintre acestea, 598 sunt internate la ATI. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.510.209 teste. Dintre acestea 13.770 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 8.720 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 5.050 la cerere.

Pe teritoriul României, 11.378 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 7.591  persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 23.334 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 55 de persoane. Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 2.300 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 416.330 de lei, mai arată comunicatul GCS.

Sfaturile epidemiologilor

Având în vedere creșterea numărului de cazuri din ultima perioadă, DSP Neamț recomandă câteva măsuri de protecție în contextul epidemiologic al infecţiei cu SARS-CoV-2.

Evitați, cu prioritate, expunerea persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută ori boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.

Rămâneți în casă dacă aveți simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, nu mergeți din primul moment la unitățile de urgență. Există riscul, în cazul în care sunteți purtători al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus. Este de preferat să rămâneți la domiciliu, iar transferul către spital să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare.

Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când tușiți sau strănutați ori folosiți interiorul cotului. Aruncați apoi șervețelele folosite la gunoi imediat. Spălați-vă imediat pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde. Dacă nu sunt disponibile apa și săpunul, utilizați un produs de dezinfectare a mâinilor care conține cel puțin 60% alcool.

Dacă sunteți bolnav, trebuie să purtați o mască atunci când sunteți în preajma altor persoane (de exemplu, atunci când sunteți în aceeași cameră sau mașină), precum și înainte de a intra într-o încăpere. Persoanele care vă îngrijesc ar trebui să poarte masca de protecție atunci când intră în spațiul în care sunteți.

Dacă nu sunteți bolnav, trebuie să purtați o mască atunci când sunteți în preajma altor persoane. Masca de protecție și masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul vostru, în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, întrucât previn răspândirea virusului pe cale respiratorie. Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă, mai arată reprezentanții DPS Neamț.

 

 

 

 

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0