Dosar penal în cazul păsărilor împușcate de vânători italieni la Săbăoani

HomeActualitate

Dosar penal în cazul păsărilor împușcate de vânători italieni la Săbăoani

 

Miercuri, 18 octombrie, Inspectoratul de Poliție Județean Neamț a anunțat că a fost deschis dosar penal în cazul partidei de vânătoare organizată la Săbăoani, la care au participat vânători italieni.

Polițiștii s-au sesizat după ce în media au apărut articole pornind de la un comunicat de presă al Societății Ornitologice din România (SOR), care a semnalat că mai mulți vânători italieni care ar fi participat la partida de vânătoare de la Săbăoani au fost prinși pe Aeroportul Bergamo, la sosirea în Italia, având asupra lor peste 1.000 de păsări vânate.

„Urmare a reportajelor apărute în mass media, referitoare la desfășurarea unor partide de vânătoare pe fondul de vânătoare administrat de AVPS Roman, ocazie cu care au fost împușcate peste 1.100 păsări din speciile ciocârlii, codobaturi, scatii, sticleţi, florinte, inăriţe și cânepari, polițiștii Serviciului Arme, Exploxivi, Substanțe Periculoase s-au sesizat din oficiu, iar împreună cu reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava şi a Gărzii Judeţene de Mediu Neamţ au desfășurat un control la asociația de vânătoare. În urma controlului efectuat, polițiștii au stabilit faptul că un număr de cinci bărbați (un cetățean roman și patru cetățeni italieni) au deținut o autorizație de vânătoare colectivă pentru vânarea în total a 110 păsări. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de braconaj cinegetic, cercetările urmând să stabilească proveniența diferenței de aproximativ 1.000 păsări care se pare că a fost găsită asupra cetățenilor italieni pe aeroportul din Bergamo”, precizează comunicatul IPJ Neamț.

„Societatea Ornitologică Română a cerut anchetarea celor care au supervizat partida de vânătoare”

SOR a emis vineri, 13 octombrie, un comunicat de presă, în care a semnalat acest fapt. „Mai mulți cetățeni italieni au fost prinși cu bagajele pline de păsări braconate. Aproape 1.200 de păsări erau băgate în pungi sigilate, în bagajul de cală, cu elemenți de ladă frigorifică printre pungi. Totul se desfășura sub acoperirea unui act care indica doar că păsările sunt ciocârlii de câmp și că au fost vânate (a se citi – braconate) la Săbăoani, sub oblăduirea AVPS Roman. Știrea a apărut deja în presa italiană și atestă faptul că România este un rai al braconierilor. În Italia, braconierii sunt anchetați de autoritățile din Bergamo, iar în România, Societatea Ornitologică Română (SOR) a sesizat Garda Națională de Mediu și a cerut anchetarea celor care au supervizat partida de vânătoare. Conform documentului prezentat de braconierii italieni, partida de vânătoare a fost organizată de AVPS Roman, județul Neamț. În acest document se specifică faptul că au fost vânate doar ciocârlii de câmp, dar în realitate au fost braconate alte specii: codobatură albă, scatiu, sticlete, florinte, inăriță, cânepar. Pentru a lămuri de ce vânătorii organizează partide de vânătoare la care se braconează specii protejate, SOR a cerut AGVPS din România să prezinte autorizația în baza căreia s-au organizat partida de vânătoare, precum și exemplarul duplicat al documentului pe care vânătorii italieni îl aveau în posesie, pentru a preciza numărul de păsări ucise. Conform legislației din România, un singur vânător poate «recolta» doar 50 de ciocârlii pe zi. Conform actelor, la vânătoare au participat 4 vânători – care puteau doborî doar 200 de exemplare de ciocârlie, dar poliția italiană a confiscat 1119 păsări, ceea ce înseamnă că organizatorii români au închis ochii la ilegalitate”, preciza comunicatul SOR, care poate fi citit integral aici.

„Am auzit că este o problemă, dar detalii multe nu am, pentru că probabil vor fi făcute verificări. Acum, depinde cine și cum pune problema: ciocârliile sunt specii aprobate la vânătoare prin Ordin de ministru, există o cotă de recoltă pentru acest lucru. Organele competente vor face verificări în acest caz, și este foarte bine să se facă verificări, pentru că doar așa putem să ne disculpăm. Braconajul este o faptă foarte gravă, și asta nu se poate stabili decât după confirmarea unei cercetări. Din punctul nostru de vedere, noi am eliberat toate documentele care trebuiesc. Dacă vom fi contactați pentru cercetări, vom pune la dispoziție toate documentele care sunt”, a afirmat, la acel moment, pentru Ziarul de Roman, directorul AVPS Roman, Marius Grosu.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0