Prima paginăActualitateRoman

Doi scandalagii au ”băgat spaima” în agenți de poliție

Dimensiune text

Cei doi scandalagii acuzați de polițiști de ultraj au fost achitați. Polițistul Ioan Cănărău, președintele SNAP Neamț, vrea să facă apel. El a făcut și greva foamei în fața Poliției Roman pentru a se demara procesul de ultraj, deoarece scandalagii au proferat amenințări. El spune că ofițerul care se afla la conducerea Poliției municipiului Roman în seara scandalului a luat apărarea inculpaților. Cel mai probabil, procesul va continua la Curtea de Apel Bacău. 

Agentul Ioan Cănărău a intrat în greva foamei, în faţa Poliţiei Roman

Agentul Ioan Cănărău a intrat în greva foamei, în faţa Poliţiei Roman

Judecătoria Roman a dat un verdict în cazul de ultraj în care a fost implicat agentul de poliție Ioan Cănărău, președintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP), filiala Neamț. Magistratul care a judecat cauza a considerat că cei doi scandalagii duși la sediul Poliției Locale, unde au fost cercetați încătușați, nu se fac vinovați de infracțiunea de ultraj și a decis achitarea acestora, iar pretențiile financiare ale polițiștilor au fost respinse în totalitate. Verdictul judecătorului nu a rămas fără ecou, președintele SNAP Neamț declarându-se nemulțumit de hotărârea judecătorească. ”Martorul celor doi inculpați, audiat de instanță la propunerea acestora, nu este altul decât ofițerul aflat la comanda Poliției Roman în ziua la care ne referim. Distinsul ofițer, specialist în deontologie profesională și plin de proceduri și norme interne, spune sub jurământ că nu se impunea întocmirea unui dosar penal, ci doar sancționarea contravențională a celor doi și trimiterea la domicilii, încătușarea trebuia făcută cu mâinile în față nu la spate, că trebuiau conduși la sediul Poliției, nu al Poliției Locale, iar polițiștii nu aveau dreptul să filmeze cum scandalagii îi ultragiază. Legislația gândită bine de superspecialiştii din MAI încurcă polițiștii, în loc să-i ajute! Aceștia nu pot beneficia de asistenţă juridică din partea Inspectoratului de Poliție, pentru că au calitatea de parte vătămată în dosar! Sentința este nedreaptă, din punctul nostru de vedere. Agenții de poliție vor declara apel, printr-un avocat plătit din banii lor! Sperăm ca și Parchetul să urmeze aceeași cale de atac, pentru că, din toată povestea asta, instituția acuzatoare primește o palmă grea pe obraz, iar agenții de poliție devin mai motivați să-și facă datoria”, se arată într-un comunicat remis de SNAP Neamț.

Polițiștii declară că au avut ”o stare de teamă” din cauza scandalagiilor

Evenimentul care s-a transformat în dosar penal de ultraj a avut loc în luna aprilie 2014. Cazul a fost intens dezbătut de presă, după ce agentul Ioan Cănărău a intrat în greva foamei, în faţa Poliţiei Roman, pe motiv că superiorii săi nu au vrut să înregistreze cazul de ultraj.

Pe data de 8 aprilie 2014, în jurul orei 21.30, o patrulă a Poliţiei Locale a intervenit să aplaneze un conflict spontan iscat între câţiva muncitori care lucrau la realizarea unor marcaje stradale în zona Favorit şi doi bărbaţi ce tocmai ieşiseră dintr-un bar. Cei doi romaşcani – Nicolae Boier şi Constantin Nastasă – aflaţi în stare de ebrietate, se certau cu muncitorii de la marcaje din cauză că maşina echipei de lucru blocase autoturismul lui Nastasă. Petrecăreţii aşteptau ca soţia lui Nastasă să vină şi să-i ducă acasă, dar şi-au dat seama că şoferiţa nu ar fi avut pe unde ieşi. Discuţia în contradictoriu s-a amplificat, iar o patrulă a Poliţiei Locale a intervenit pentru a calma lucrurile. Numai că efectul a fost exact invers, situaţia s-a inflamat şi mai mult, cei doi fiind foarte vocali. Până la urmă, poliţiştii locali au vrut să-i imobilizeze. Unul dintre scandalagii a fost imobilizat cu ajutorul unui trecător şi a fost băgat în maşina Poliţiei Locale, iar pentru al doilea, poliţiştii locali au chemat o patrulă a Poliţiei municipiului Roman, formată din agentul Ioan Cănărău şi agentul Gheorghe Varganici. Agenţii de poliţie l-au imobilizat şi pe cel de-al doilea bărbat, apoi au plecat cu toţii la sediul Poliţiei Locale Roman.

De aici, cele două părţi implicate au, fiecare, propria versiune. Poliţiştii susţin că bărbaţii au fost ţinuţi încătuşaţi din cauză că erau violenţi şi Boier s-a lovit singur cu capul de un perete de rigips, făcând o gaură în perete. Atât Nastasă, cât şi Boier ar fi încercat “să-i lovească pe poliţişti cu picioarele”. Scandalul ar fi durat aproximativ trei ore şi jumătate, până în jurul orei 1.00, când a ajuns la sediul Poliţiei Locale un ofiţer din cadrul Poliţiei municipiului Roman, la solicitarea agenţilor de poliţie. Atât poliţiştii locali, cât şi cei din cadrul Poliţiei municipiului Roman susţin că au fost înjuraţi şi ameninţaţi cu acte de violenţă, atât ei, cât şi familiile lor, “fapt ce a indus o stare de teamă”.

De cealaltă parte, cei doi scandalagii suţin că au fost agresaţi fizic şi că Ioan Cănărău îi provoca şi înregistra cu telefonul mobil doar ceea ce îi convenea lui. “L-am văzut pe Nicolae Boier că era foarte agitat şi, ca să se potolească, poliţiştii care erau acolo l-au «bumbăcit», adică l-au lovit la faţă. Poliţiştii m-au lovit şi pe mine”, a declarat Constantin Nastasă în faţa magistraţilor romaşcani. Nicolae Boier susţine că i s-a pus gluga pe cap, să nu poată vedea ce se întâmplă în jurul lui, că a fost lovit cu pumnii, apoi a fost trântit la pământ şi cineva i-a pus piciorul pe cap. Boier susţine că “starea de temere” reclamată de poliţişti este nefondată, pentru că el le-a spus oamenilor legii că se vor mai întâlni prin oraş, fapt care s-a petrecut la câteva zile după incident, când el şi agentul Varganici s-au întâlnit prin oraş şi “nu s-a întâmplat nimic”.

Sentința Judecătoriei Roman nu este definitivă.

COMENTARII

WORDPRESS: 0