HomeActualitateNeamt

Doi parlamentari din Neamț propun reducerea vârstei de pensionare pentru primari

Iniţiatorii propunerii legislative, între care deputatul Ioan Munteanu şi senatorul Liviu Bumbu, consideră că primarii lucrează în condiţii de stres şi trebuie să beneficieze de această facilitate.

Un proiect de lege propus de şase parlamentari PSD şi ALDE (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor) prevede ca primarii care au realizat stagiul complet de cotizare să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare, cu un an pentru fiecare mandat de patru ani, dar nu mai puţin de 60 de ani, având în vedere condiţiile lor de stres.

Iniţiatorii propunerii legislative, printre care şi Ioan Munteanu, deputat de Neamţ, şi Liviu Bumbu, senator de Neamţ, depuse la Parlament joi, 3 septembrie, consideră că primarii lucrează în condiţii de stres şi trebuie să beneficieze de această facilitate. Ei au apreciat că, în felul acesta, se vor corecta unele inechităţi între diferite categorii de pensionari.

„Având în vedere condiţiile de muncă ale primarilor, şi anume stres şi răspundere, prin această propunere legislativă s-a introdus un nou articol în Lega 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, respectiv articolul 53 indice 1, prin care primarii care au realizat stagiul complet de cotizare să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare cu un an pentru fiecare mandat de patru ani. Vârsta de pensionare redusă nu poate fi mai mică de 60 de ani”, se menţionează în proiect.

Proiectul va fi analizat mai întâi în Senat şi va primi votul final, în Camera Deputaţilor.

La sfârşitul lunii iunie, la Parlament a fost depus un proiect care prevede pensii speciale pentru aleşii locali: primari, viceprimari şi preşedinţi de consilii judeţene. Pensia specială se acordă în limita a trei mandate şi se calculează înmulţind numărul lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Această pensie se indexează odată cu indemnizaţia şi se cumulează cu pensia din sistemul public şi cu orice alte venituri.

Comentarii

WORDPRESS: 2
 • ion 9 ani ago

  Așa se întâmplă când cei votați pentru a face proiecte de lege pentru binele poporului nu au ce face.
  M Tatulici a sugerat ieșirea în stradă și bătaia politicienilor.
  Ei fac proiecte de lege pentru binele lor.
  Salarii mari, pensii mari, acum mai vor și mai putini ani ca vârstă de pensionare.
  Păi dacă îi stresează munca să stea acasă frate.
  Adrian Păunescu a scris o poezie.
  La muncă derbedei că trece anul
  Vin alții din urmă și vă ia ciolanul
  E bine să o citiți domnilor deputați

 • Comentariul domnului Ion satirizeaza perfect duplicitatea parlamentarilor in acest caz cei doi din Neamt.Nu pot explica cum pot minti in fata populatia cand in mintea lor sant numai si numai interesele lor,iar plebea trebuie sa voteze si sa moara de foame.De ce acesti doi corifei nu merg in parlament si sa nu mai iasa de acolo pana nu rezolva necazul tuturor cetatenilor ce locuiesc la bloc ,ca pentru contorizarea si facturarea individuala la apa rece legea 224/2015 spune ca este necesar votul unanimitatii tuturor propietarilor dintro asociatie pentru aprobarea facturarii inddividuale la apa,lucru imposibil de realizat intrucat multe apartamente sant nelocuite din diverse motive si nu se poate aplica aceasta lege facuta cu picioarele impotriva cetatenilor .Sa vedem daca acesti doi parlamentari au sange in instalatie si pot sa se opuna mafiei din firmele de furnizare apei reci si sa faca un amendament in aceasta lege .Asteptam raspunsuri in presa.