Prima paginăReligie

Doi ierarhi au fost comemorați la Catedrala din Roman

Dimensiune text

Cele două personalități – episcopul Teodosie Atanasiu și arhiereul-vicar Ilarion Mircea Băcăuanul – au păstorit în Eparhia Roman și Bacău.

 

 

PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a oficiat, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Roman, sâmbătă, 9 februarie, o slujbă de pomenire pentru doi dintre ierarhii care au slujit cu vrednicie în această străveche eparhie: episcopul Teodosie Atanasiu și arhiereul-vicar Ilarion Mircea Băcăuanul. După parastas, toți cei prezenți au plecat în procesiune la mormântul arhiereului-vicar, situat în curtea Arhiepiscopiei. „În viața Bisericii noastre, arhiereul Ilarion Mircea Băcăuanul va rămâne cel care, la data de 4 ianuarie 1937, l-a hirotonit în ierodiacon pe tânărul Teoctist Arăpașu, patriarh al Bisericii Ortodoxe Române între anii 1986 – 2007„, a precizat preotul Constantin Gherasim, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Personalitatea acestor ierarhi a fost evocată clerului și credincioșilor prezenți în Catedrala Arhiepiscopală de PS Ioachim Băcăuanul și de preotul Florin Aurel Țuscanu, protopop al Protoeriei Roman.

 

Contribuții ale celor doi ierarhi la istoria, cultura și spiritualitatea poporului român

 

Episcopul Teodosie Atanasiu (1851 – 1927) a fost ales episcop al Romanului la 4 februarie 1912. Păstorirea sa a coincis cu evenimente de mare însemnătate în istoria țării: războaiele din 1913, respectiv 1916-1918, perioadă în care și-a exprimat public sentimentele și ideile patriotice. Episcopul Teodosie Atanasiu a cerut preoților să colecteze bani și îmbrăcăminte pentru ostașii de pe fronturi, a cercetat spitalele în care erau internați răniții și a difuzat cărți de îndrumare moral-religioasă. În 1919, a intervenit personal pentru înființarea unei grădinițe de copii într-un imobil din Roman aflat în proprietatea sa, precum și pentru redeschiderea Seminarului Teologic din Roman.

Arhiereul Ilarion Mircea Băcăuanul (1873 – 1950) a fost ales în această treaptă la 14 aprilie 1923. În perioada sa de păstorire au fost construite numeroase lăcașuri de cult și au fost restaurate și reînnoite cele vechi. A îndeplinit misiunea de vicar aproape trei decenii.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0