HomeActualitateNeamt

Doi gemeni au venit pe lume prin nămeți

Până la sosirea ambulanţei, o femeie din Icuşeşti a născut acasă. Autorităţile acţionează de duminică noaptea pentru a reda circulaţiei drumurile comunale şi judeţene. Persoanele care nu pot trăi fără dializă au învins lupta cu nămeţii.

Drumuri judeţene şi comunale pe care se circulă greu, gravide care au născut acasă, bătrâni captivi în casele lor este tabloul pe care ni-l oferă prima ninsoare din această iarnă. Singurul sat izolat a fost Băneasa, din comuna Bozieni, unde autorităţile locale au început acţiunea de deszăpezire abia luni, în jurul amiezii.

Gravidele se roagă la Cel de Sus

Autorităţile locale de la Icuşeşti au acţionat, luni, cu utilajele în toate cele şapte sate componente ale comunei – Icuşeşti, Băluşeşti, Spiridoneşti, Mesteacăn, Bătrâneşti, Rocna şi Tabăra. „Utilajele acţionează cu prioritate pe principalele artere de circulaţie, dar ninsoarea şi viscolul îngreunează acţiunea de deszăpezire. Într-o jumătate de oră se depune la loc zăpada pe care am degajat-o”, a declarat Leonard Oprea, primarul comunei Icuşeşti.

O femeie din Icuşeşti a născut acasă doi gemeni. Duminică seara, în jurul orei 21.00, un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Neamţ (SAJ) a fost solicitat la Icuşeşti, pentru a prelua femeia care tocmai născuse gemeni la domiciliu. „Este vorba despre o femeie de 38 de ani, de etnie rromă, care a avut o sarcină gemelară şi a născut acasă doi băieţei. Sarcina avea între 29 şi 30 de săptămâni. Băieţii s-au născut vii. Rudele femeii nu au mai aşteptat să vină Ambulanţă şi au pornit în întâmpinarea ei. În momentul în care a ajuns echipajul SAJ în localitate, a preluat cei doi nou- născuţi, dar aceştia se aflau în stare de hipotermie. După ce au fost preluaţi de ambulanţă, copiii au fost încălziţi, iar apoi au fost transportaţi, în stare bună, împreună cu mama, la Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, iar apoi au fost internaţi la secţia Neonatologie”, a declarat Mihaela Olaru, asistenta şefă a SAJ Neamţ.

O altă gravidă, din Băneasa, comuna Bozieni, stă cu sufletul la gură până ce autorităţile locale vor interveni cu utilajele pentru desfundarea drumului Bozieni – Băneasa. Femeia este în luna a opta de sarcină şi se roagă să nu o apuce durerile facerii înainte ca utilajele să desfunde cel mai îndepărtat sat al comunei Bozieni.

Dializaţii au fost salvaţi din nămeţi

zapada 02Greu s-a circulat, luni, şi în comuna Boghicea. „Pe drumul judeţean s-a intervenit deja cu utilajele, dar pe drumurile comunale acţiunea de deszăpezire este în plină desfăşurare. În satele Nistria şi Căuşeni se poate ajunge numai cu maşini mari”, a precizat Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.

Două persoane din comuna Boghicea, dependente de dializă, au fost salvate din nămeţi, luni dimineaţa, după intervenţia reprezentanţilor Detaşamentului de Pompieri Roman. Cele două persoane vor fi cazate, în zilele următoare, la Centrul de Dializă din Roman, până ce ninsoarea şi viscolul se vor linişti.

Traficul se desfăşura cu dificultate în pădurea de la Stejaru, spre comuna Valea Ursului. „O persoană care are nevoie de dializă din comuna Valea Ursului a rămas blocată în pădurea de la Stejaru. Utilajele noastre au intervenit pentru ca pacientul să ajungă la timp la Centrul de Dializă din Roman”, a precizat Petrică Prichici, primarul comunei Ion Creangă.

Alţi patru dializaţi din comuna Valea Ursului au ajuns cu bine la Roman. „Acţionăm cu utilajele noastre şi cu cele închiriate pentru a face practicabile arterele principale de pe raza comunei şi a salva urgenţele”, a spus Viorel Smeria, primarul comunei Valea Ursului.

Bătrânii comunelor, prioritatea zero în comuna Văleni

Utilajele Primăriei Văleni şi beneficiarii Legii 416/2001 privind venitul minim garantat au acţionat în comună pe drumurile publice. „Stratul de zăpadă are 50 de centimetri, motiv pentru care, împreună cu cei de la Legea 416, acţionăm pentru degajarea zăpezii din curţile bătrânilor şi pentru crearea unor căi de acces spre fântânile publice”, a precizat Dan Relu Grigore, viceprimarul comunei Văleni.

Nici în comuna Stăniţa nu au fost drumuri închise. Drumul judeţean care străbate comuna este desfundat, iar pe cele interioare autorităţile locale acţionează cu utilajele din dotare.

Autorităţile de la Dulceşti spun că acţiunea de deszăpezire pe raza comunei a început din noaptea de duminică spre luni. Ca urmare, pe drumurile comunale se circulă fără probleme.

Intervenţii dificile pentru a transporta pacienţi la spital

Zăpada căzută în ultimele ore a dat bătăi de cap echipajelor Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Neamţ şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ. Acestea au ajuns cu dificultate la unele solicitări, din cauza unor drumuri pe care s-a circulat şi pe o singură bandă. Nu au existat situaţii în care să nu se poată ajunge la solicitări, însă, în unele cazuri, intervenţia s-a făcut cu uşoară întâziere.

Luni dimineaţa, un echipaj ISU a fost solicitat pentru a transporta o persoană care necesita dializă, din satul Rediu, comuna Bîra. La locul indicat s-au deplasat un ofiţer şi şase subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Roman, cu o autospecială FRAP, o ambulanţă SMURD şi autoşenilata unităţii. Persoana a fost transportată cu autoşenilata la ambulanţa SMURD, fiind, apoi, transportată la Centrul de Dializă Roman.

Ambulanţa a avut şi ea zeci de solicitări, de duminică până luni. Au fost foarte multe persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale, din cauza unor luxaţii sau fracturi suferite după ce au alunecat pe gheaţă sau zăpadă, pacienţi cu probleme cardiace sau cu insuficienţă respiratorie (de origine cardiacă sau pulmonară).

Comentarii

WORDPRESS: 0