Prima paginăSocial

Doi ani de anchetă a decesului după un accident de muncă

Dimensiune text

Un bărbat a decedat în urma unui accident de muncă. Cercetările efectuate de Poliţia Roman nu s-au finalizat încă. Fosta soţie şi fiica celui decedat spun că vor dreptate şi despăgubiri.

Un bărbat de 50 de ani, din Roman, a decedat, în urmă cu doi ani, în urma unui accident de muncă. De atunci, autorităţile nu au ajuns la o concluzie cu privire la condiţiile în care s-a petrecut tragedia şi dacă există, eventual, responsabili. Din acest motiv, rudele bărbatului acuză autorităţile că trag de timp. 

„Nu avea echipament adecvat, chiar dacă lucra la înălţime”

Neculai Spumă lucra pentru o firmă care valorifica fierul vechi rezultat din dezmembrarea unor utilaje casate sau a altor ansamble. Rolul lui Neculai Spumă era acela de a aduce fierul vechi la dimensiuni adecvate, pentru ca, ulterior, colegii lui să-l poată manipula cât mai uşor. În noiembrie 2012, bărbatul s-a suit pe o schelă, la o înălţime de 5,5 metri. De acolo, tăia bucăţi de fier vechi, pe care le arunca jos. A lucrat câteva ore, dar, la un moment at, s-a dezechilibrat şi a căzut pe mormenul de fier vechi făcut chiar de el. Colegii i-au sărit imediat în ajutor, iar unul din administratorii firmei a decis să-l transporte pe Neculai Spumă la spital cu maşina, cât mai repede. Fiica lui Neculai Spumă susţine că decizia administratorului, ca tatăl ei să ajungă la spital înainte de a fi chemată o ambulanţă la locul accidentului, are de-a face cu nerespectarea normelor de protecţie a muncii de pe şantier.

„Nu avea echipament adecvat, nu era asigurat de o coardă sau în alt mod, chiar dacă lucra la înălţime. L-au dus la Spital la Roman şi nu au oferit datele de identificare corecte ale tatălui meu. Tot în ziua aia, el a fost transferat la un spital din Iaşi. Noi nu am ştiut nimic până seara, deşi accientul a avut loc în prima parte a zilei. Când am văzut că nu ajunge acasă, am început să-l sunăm insistent. La un moment dat, la telefonul lui a răspuns o doamnă asistentă, care ne-a explicat că tatăl meu este în comă. A fost un şoc, mă gândeam că i s-a întâmplat ceva şi de aia nu răspundea la telefon, dar să fie în comă, la Iaşi, la asta nu ne-am aşteptat”, spuune Elena Cristescu, fiica lui Neculai Spumă.

„De un an, nu mai ştim nimic”

Bărbatul a mai supravieţuit câteva ore în spitalul ieşean, apoi a decedat, în ciuda eforturilor medicilor. Toate cheltuielile de înmormântare au fost suportate de administratorii firmei. „Am lucrat cu o firmă de pompe funebre şi ei l-au adus pe tata acasă, s-au ocupat de înmormântare şi de tot ce a trebuit făcut. Factura am dat-o administratorilor firmei şi ei au plătit. După înmormântare, am discutat cu foştii şefi ai tatălui meu şi le-am explicat că noi făcuserăm un credit de 40.000 de lei, pe care îl achitam din salariul tatei, dar că, acum, nu mai aveam de unde să-l plătim. Mai aveam de plătit cam jumătate din el şi le-am spus că nu avem de unde. Însă nu au vrut să ne ajute. Ne-au rugat, la un moment dat, să indicăm un cont în care să depună nişte bani, dar era vorba doar de câteva sute de lei şi nu am acceptat”, explică fiica lui Vasile Spumă.

Elena Cristescu susţine că, după decesul tatălui ei, foşti colegi de muncă au venit la ea şi i-au spus că şi alţi oameni din firmă au suferit accidente de muncă, dar nu mortale. De aceea, a fost foarte atentă cu mersul anchetei. „În prima parte a anchetei, am fost informate – eu şi mama – de fiecare demers făcut de autorităţi. Însă, de un an, dosarul se află la un alt poliţist decât cel care a început cercetările şi nu mai ştim nimic. Sunăm, să vedem dacă sunt noutăţi, dar mereu ni se spune că nu sunt şi că vom fi cotactate atunci când va fi cazul. Se împlinesc doi ani de când a murit tata şi noi nu ştim nimic. Nu vreau ca, la final de anchetă, să se spună că «mortul este vinovat», fiindcă ştiu că nu este aşa. Cei care deţineau firma trebuiau să asigure condiţii optime de lucru, contract legal de muncă, iar tatăl meu trebuia transportat la spital cu salvarea, pentru că era rănit foarte grav. Vreau să se facă dreptate. Pentru el şi pentru toţi cei care au avut de suferit, dar au preferat să nu vorbească, ca să nu-şi piardă locul de muncă”, a adăugat Elena Cristescu.

„Las autorităţile să se pronunţe mai întâi”

Unul dintre administratorii firmei respinge categoric toate acuzaţiile. „Dacă există o vinovăţie a noastră, aştept să se pronunţe cei în măsură să o facă. Noi am fost alături de familie cu tot ce am putut. Chiar dacă am plătit integral înmormântarea, iar costurile au fost de aproximativ 15.000 de lei, familia domnului Spumă a vrut şi alţi bani de la noi. Am fost de acord să mai oferim o sumă, dar nu ne-au dat contul în care să virăm banii. Oricum, nu am fi dat 40.000 de lei, deoarece mi se pare că este un mod de a profita de mortea unui om. Nu vreau să spun mai multe acum, pentru că este normal să las autorităţile să se pronunţe mai întâi”, a afirmat Laurenţiu Roca, fost administrator la SC Terra Oil.

Mai lipseşte un singur document

La dosarul penal în care se cercetează decesul lui Neculai Spumă mai lipseşte o singură hârtie. „Dosarul penal având ca obiect accidentul de muncă în urma căruia a decedat Spumă Neculai se află în lucru la Poliţia municipiului Roman, iar pentru finalizarea cercetărilor este necesară primirea rezultatelor expertizei criminalistice tehnice grafoscopice, care nu ne-au parvenit până la această dată şi care sunt necesare în instrumentarea cauzei”, se arată într-un document remis Ziarului de Roman şi semnat de comisarul-şef Paul Tablan, inspectorul-şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ.

Expertiza grafoscopică are rolul de a confirma sau infirma dacă scrisul de pe un document sau de pe o dovadă din dosarul de anchetă aparţine persoanei căreia îi este atribuit. În acest caz ar fi vorba despre documente legate de muncă, iar oamenii legii vor să ştie dacă scrisul şi semnăturile aparţin, într-adevăr, lui Neculai Spumă. Expertizele de acest tip se realizează de Institutul Naţional de Criminalistică. În general, rezultatele sunt furnizate după ce se face plata expertizei, dar reprezentanţii IPJ Neamţ spun că plata s-a făcut, însă rezultatele tot nu au ajuns la Roman.

Conform legii, dacă, la finalul anchetei, se va stabili că există un vinovat pentru decesul lui Neculai Spumă, familia poate cere, în instanţă, despagubiri morale şi materiale. Până atunci, însă, trebuie ca ofiţerul ce conduce ancheta să propună o soluţie în dosar. Soluţia propusă o va transmite unui procuror, care, după propriile cercetări, o va însuşi sau o va modifica. Apoi, în cazul în care se va găsi un responsabil, dosarul va ajunge la instanţă.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0