HomeActualitateNeamt

DNA verifică documentele ApaServ

Preşedintele CJ Neamţ, Culiţă Tărâţă, a afirmat că se teme ca proiectul major „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi apă uzată din judeţul Neamţ”, în valoare de aproximativ 107 milioane de euro, derulat de ApaServ, să nu sufere penalizări. Culiţă Tărâţă a declarat că aşteaptă un document care să-i confirme afirmaţiile. Managerul companiei judeţene ApaServ, Cătălin Dughir, spune că a contestat singura corecţie pe care a primit-o şi că firma colaborează cu autorităţile. Printre instituţiile care au verificat, până acum, documente ale ApaServ se numără DNA, DLAF şi ANRMAP.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, Culiţă Tărâţă, este aproape sigur că ApaServ va avea parte de corecţii financiare în cazul proiectului major „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi apă uzată din judeţul Neamţ”, în valoare de aproximativ 107 milioane de euro. Șeful CJ Neamţ a readus în atenţie compania ApaServ în şedinţa ordinară de Consiliu Judeţean, care a avut loc săptămâna aceasta.

„Eu vă voi da o veste care nu va conveni. Am avertizat de atâtea ori acest lucru. Revin la problemele cu ApaServ. Se pare, de fapt este sigur că vor veni corecţii financiare de 25%. Toate corecţiile care au venit anterior au fost anulate de instanţă. Nu vreau ca eu să am dreptate, dar, dacă vine o asemenea penalizare, va fi nenorocire pentru cei care urmează. Dacă la acest proiect vin corecţii din cauza nerespectării legii, va fi grav. De aceea, trebuie să intervenim pe toate căile posibile ca lucrările să se facă cum trebuie. Nu aşa cum se întâmplă la Roman, la staţia de epurare, unde este nenorocire. Am făcut fel de fel de adrese, dar fără rezultat. Trebuie să facem ceva, să scoatem lucrurile la capăt”, a declarat Culiţă Tărâţă.

Preşedintele CJ Neamţ a explicat, ulterior, pentru Ziarul de Roman, că afirmaţiile sale cu privire la corecţiile financiare se bazează pe documente care vor veni de la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) în câteva zile.

„Nu ştiu la ce se referă domnul Tărâţă”

Șeful companiei judeţene ApaServ neagă informaţiile. „Noi am avut un control de la ANRMAP mai demult, la sfârşitul anului trecut sau la începutul acestui an, dar concluziile ce ne-au fost prezentate în urma controlului au fost fără sancţiuni. Nu ştiu la ce se referă domnul Tărâţă, noi nu am primit niciun document din care să reiasă aşa ceva şi nici nu ştim de la cine ar putea veni aceste eventuale penalizări. Noi am primit o singură corecţie, de 25%, în cazul Contractului de Servicii 1 din cadrul Proiectului Major, dar am contestat acest lucru în instanţă şi, până acum, nu s-a dat o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă”, a afirmat Cătălin Dughir, managerul general al ApaServ SA Neamţ.

Motivul pentru care autoritatea de audit a considerat că ApaServ merită o penalizare este, conform conducerii companiei, faptul că „nu s-a dispus o perioadă de timp rezonabilă în care participanţii la licitaţie să aducă documente suplimentare”. Depunerea documentelor a fost prelungită, atunci, cu şapte zile. În acest caz s-au implicat şi procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Aceştia au solicitat, de la ApaServ, documente cu privire la Contractul de Servicii 1. Actele solicitate au fost trimise oamenilor legii în urmă cu aproximativ două luni.

Managerul general al ApaServ nu exclude ca un alt document să fi provocat confuzie la Consiliul Judeţean Neamţ.

„Departamentul de Lupta Antifraudă (DLAF) ne-a solicitat să transmitem dosarul achiziţiei publice în cadrul Contractului de Lucrări 1. Contractul a fost câştigat, în urmă cu doi ani, de firma OCIDE Construccion SA Valencia. Din ce am înţeles, această firmă este cercetată pentru un contract de lucrări în judeţul Braşov. Probabil, de aceea, DLAF ne-a cerut şi nouă documente.În solicitare nu există o motivare, ei nu trebuie să se justifice faţă de noi. Pentru transparenţă totală, am dispus ca la DLAF să ajungă dosarul de licitaţie sigilat de OCIDE Construccion. Este o copie a dosarului de achiziţie publică, care nu a fost desigiliată”, a adăugat Cătălin Dughir.

Comentarii

WORDPRESS: 0