HomeActualitateNeamt

Divergențe pe tariful la apă

Membrii ADI AquaNeamţ au discutat despre preţul la apă, după ce au primit un document de la ApaServ în care s-ar sugera că trebuie majorat tariful plătit acum. Reprezentantul ApaServ susţine că a fost vorba doar de un raport. Motivul pentru care compania ar vrea un tarif mai mare ar fi acela că nu are vânzări destul de mari. 

Reprezentanţii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) AquaNeamţ s-au întrunit, vineri, 20 februarie, într-o şedinţă în care s-a discutat despre modificarea tarifului la apă. Acest subiect a fost introdus pe ordinea de zi după ce ApaServ a transmis un document către conducerea ADI AquaNeamţ. „Ni s-a solicitat majorarea tarifului la apă cu aproximativ 5%, pe motiv că a scăzut producţia. Dacă a scăzut producţia, trebuie să scadă şi cheltuielile, nu să crească preţul. O altă discuţie a fost referitoare la metodologia de facturare individuală. ApaServ vrea să impună o metodologie favorabilă companiei, dar nu este apanajul companiei să decidă ce se întâmplă într-o unitate administrativ-teritorială. Dacă se va supune atenţiei Consiliului Local Roman un proiect de hotărâre cu privire la majorarea tarifului apei, acest proiect va fi respins. Iar legat de metodologia facturării şi contorizării individuale, acest lucru se va stabili în instanţă”, a afirmat Ovidiu Bojescu, administratorul public al municipiului Roman.

Reprezentanţii ADI AquaNeamţ susţin că o eventuală majorare de tarif se poate face doar cu hotărâri favorabile din partea tuturor consiliilor locale ale localităţilor membre în asociaţie. „Noi am informat membrii ADI despre solicitarea ApaServ. Conform procedurii, această propunere trebuie să fie dezbătută, sub formă de proiect de hotărâre, de fiecare consiliu local. Dacă un singur consiliu local nu este de acord, majorarea nu se poate implementa”, a explicat Adrian Bourceanu, preşedintele ADI AquaNeamţ.

Directorul general al ApaServ susţine, însă, că documentele trimise către ADI AquaNeamţ nu înseamnă o solicitare de majorare a tarifului. „Noi am trimis un raport cu privire la o proiecţie de evoluţie a tarifului în acest an. Nu am solicitat o majorare de tarif, fiindcă nu putem face acest lucru fără avizul Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC)”, a spus Cătălin Dughir, directorul general al ApaServ Neamţ.

Acesta a adăugat că, cel puţin până la jumătatea acestui an, nu se pune în discuţie majorarea tarifului. „Am discutat, însă, despre alte tarife: cele ale serviciilor conexe. Spre exemplu, dacă o persoană doreşte copii după toate facturile din 2008 şi până acum, este normal să plătească un tarif pentru serviciul prestat”, a precizat Cătălin Dughir.

În documentele trimise de ApaServ către ADI AquaNeamţ, majorarea de tarif era de 4,89% pentru apa potabilă şi de 4,84% pentru canalizare.

În anul 2009, pentru un metru cub de apă se plăteau 2 lei, fără TVA. În 2010 a avut loc o majorare cu 40 de bani, astfel că preţul unui metru cub de apă s-a ridicat la 2,40 lei. Un an mai târziu avea loc o nouă scumpire, iar romaşcanii au trebuit să scoată din buzunar 2,83 lei pentru metrul cub de apă. În 2012, la 1 iulie, preţul s-a majorat din nou, iar un metru cub de apă a ajuns să coste 3,14 lei. Din iulie 2013, apa potabilă costă 3,56 lei, iar apa uzată 3,04 lei, tarife fără TVA. În 2014, după introducerea taxei pe stâlp, compania a vrut să indexeze tarifele, dar acest lucru nu s-a întâmplat, din cauză că membrii ADI AquaNeamţ s-au opus. O majorare de tarif ar duce preţul la apă aproape de 4 lei pentru un metru cub, fără TVA.

Comentarii

WORDPRESS: 4
 • Antena 3 7 ani ago

  DNA-ul va face lumina si in acest caz!

 • tvr1 7 ani ago

  Nu mai mintiti !
  La Roman apa canalizata cu tva este 8,18 lei/mc, iar la Vaslui aceleasi servicii sunt la pret jumatate!
  De ce?

 • Este de felicitat primaria Roman care prin reprezentantul sau directorul general ing.Ovidiu Bojescu a oprit aroganta si tupeul nemasurat a conducerii companiei Apa serv de a face ce vor muschii lor cu destinele populatiei romascane in privinta administrarii alimentarii cu apa a orasului.In acest sens a cerut presedintelui ADI. AQUA NEAMT SA RESPECTE H.C,L ROMAN cu nr.96/2014 hotaraste ca in municipiul Roman consumul de apa a locatarilor de la bloc se va plati numai valoarea ce o arata indexul de pe apometrul individual amplasat la usa de intrare in apartament sau in firida din subsolul blocului cu contract si facturare individuala si pentru care primaria Roman se judeca cu apa serv in aceasta privinta.
  Referitor la propunerea facuta de apa serv de a mari cu 5 la suta pretul apei datorita cantitatii mici de apa vandut este din cauza ca infiintarea companiei a fost dimensionata la o anunita productie peste posibilitatile consumatorilor de apa pentru a putea mari personalul si dotarea .Domnilor de la apa serv singura posibilitate de a va incadra in cheltuieli este restrangerea companie la actualul consum de apa si nu marirea pretului . Daca aceasta conducere nu poate sa fie schimbata .

  • Antena 3 7 ani ago

   Sunteti inconstient! Consumul de apa a scazut din cauza pretului vostru nesimtit.
   Oamenii sunt sarmani, abia au bani de paine si alimentele strict necesare.
   Sunt persoane care se aprovizioneaza cu apa de la izvoarele din zona chiar daca au bransament la apa.
   Mai rau ca pe timpul raposatului.
   Este iportant faptul ca stim cine este vinovat de situatie si suntem destul de multi acestia…