Prima paginăActualitate

Discuţii despre apă şi gunoi între asociaţii şi primar

Dimensiune text

Preşedinţii asociaţiilor de proprietari din Roman vor soluţii de eficientizare a costurilor la apă şi o metodă de a transmite operatorului de apă şi apă uzată o valoarea corectă a consumului.

Aceste lucruri i-au fost transmise primarului Laurenţiu Dan Leoreanu de preşedinţii mai multor asociaţii din Roman, la o întâlnire care a avut loc vineri. Primăria municipiului Roman va putea oferi mai multe informaţii care să vină în sprijinul asociaţiilor de proprietari abia după ce va pune în funcţiune programul-pilot de citire prin fibră optică a consumului de apă dintr-un apartament. Programul-pilot a fost preluat după unul existent în Franţa şi va fi aplicat unor blocuri ANL. Partea de proiectare a sistemului a fost terminată, iar acum se fac demersurile necesare pentru implementarea programului. Autorităţile locale speră ca monitorizarea consumului de apă prin fibră optică să fie posibilă începând cu luna ianuarie a anului viitor. Acest sistem va permite autorităţilor locale să preia, datorită unor contoare inteligente, consumul tuturor apartamentelor dintr-o scară de bloc la acelaşi timp, pentru a nu mai exista aşa-numitele „pierderi”.

O altă temă de discuţie a fost poziţionarea platformelor de gunoi în cadrul Sistemului Integrat de Management al Deşeurilor. Săptămâna viitoare, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Neamţ vor veni la Roman pentru a vedea la faţa locului anumite aspecte. Proiectul privind realizarea gropilor de gunoi moderne din judeţ are termen de finalizare luna februarie 2014.

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Ion 8 ani

    Aducem modele si experimantam in sistem de programe pilot modele din Franta ce implica din nou costuri pentru locatari,dar si aceste incercari de proba fiind plnificate abea peste un an (deci punerea lor in practica pe intreg orasul inseamna trecerea altor ani de zile) dar nimeni nu s-a interesat cum este rezolvata aceasta problema in alte orase din tara de la noi unde nu se ivesc asemenea discutii si nemultumiri ca la Roman.

  • alexa vasile 7 ani

    referitor la programul pilot agreiat de primarie privind instalarea de apometru cu citire la distanta proiect preluat dela francezi este pentru francezi si nu pentru noi intrucat salarile si pensile noastre nu sant la fel ca cele dela francezi si romanul nu poate plati 1000-1500 roni deoarece investitia se amortizeaza in 10-15 ani si nu este suportabil pentru locuitorii orasului Roman si credem ca acest proiect este un nonsens si se cheltuie bugetul primariei pe proiecte irealizabile in practica..acest proiect ar fi realizabil daca locuitorii ar executa instalatia pe cheltuiala lor iar apometrul sa fie procurat de furnizorul de apa in speta la noi apaserv pe cheltuiala lor si in acest caz pot monta ce tip de apometru doresc.Normal prin hotararea nr.348 din 20 iulie 1993 privind contorizarea apei la populatie art.6 arata ca achizitionarea si montare contorilor pentru populatie cade in sarcina distribuitorilor.Consumatoriipot solicita montarea contorilor in devans fata de programul stabilit pe cheltuiala lor,urmandca acesta sa se deduca din obligatia de plata a servicilor prestate de distribuitor.Dar APASERVcu concursul primariei nu vor sa aplice aceasta lege dar in schimb maresc preturile in mod nesimtit ne tinand cont de veniturile mici ale populatiei, credem ca astepta un nou 1907.si atunci vor da sama.