HomeActualitateNeamt

Direcţia Silvică vinde zeci de mii de metri cubi lemn de foc

Până la sfârşitul anului, Direcţia Silvică Neamţ valorifică 77.800 metri cubi de lemn de foc. Hoţii de lemne din pădurile din judeţul Neamţ s-au mai potolit.

Cantitatea de masă lemnoasă valorificată către populaţie de  Direcţia Silvică Neamţ s-a menţinut constantă în cursul ultimilor ani. În acest an, 77.800 de metri cubi de lemne pentru foc au fost scoși la vânzare. Cele mai multe lemne au fost disponibile în luna octombrie, când au fost vânduţi 10.800 metri cubi.

Faţă de perioada similară a anului trecut, preţurile la vânzare au crescut simţitor. Anul acest, un metru cub de lemn pentru foc din foioase tari, scos la drum auto, s-a vândut cu 90 de lei – faţă de 73 lei, în 2012, acelaşi tip, iar din depozit s-a vândut cu 110 lei metrul cub – faţă de 89 lei în 2012. Lemnele de foc din foioase moi şi răşinoase, scoase la drum auto, s-au vândut cu 45 lei metrul cub – faţă de 33 lei în 2012, iar acelaşi tip de lemne s-a vândut din depozit cu 55 lei metrul cub – faţă de 42 de lei în 2012.

„În acest an, din cauza apariţiei unor volume foarte mari de produse accidentale la răşinoase – uscări masive, atacuri de insecte, rupturi, doborâturi – este necesară extragerea acestora cu prioritate, drept pentru care, la unele ocoale silvice afectate – Tazlău, Roznov, Gârcina, Văratec sau Tîrgu Neamţ -, masa lemnoasă oferită pentru foc către populaţie este, în general, de răşinoase, celelalte exploatări de foioase fiind eşalonate în anul 2014”, a declarat Lucian Cozma, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Neamţ.

Direcţia Silvică Neamţ are în administrare o suprafaţă de fond forestier de 214.000 hectare, dintre care 169.000 hectare sunt în proprietatea statului, iar 45.000 hectare fac parte din domeniul public şi privat al persoanelor fizice şi juridice.

Mai puţini hoţi de lemne 

În ultima perioadă, hoţii de lemne din pădurile din judeţul Neamţ s-au mai potolit. „Cantitatea de lemn confiscată în ultima perioadă nu a fost una foarte mare. Cele mai multe dintre persoanele prinse aveau unul, maxim doi metri cubi”, a declarat Lucian Cozma. Pentru a surprinde şi preveni furturile de material lemnos, lucrătorii silvici nemţeni realizează periodic controale în zonele cu un bogat fond forestier. Verificările au fost efectuate inclusiv cu cadre de la Poliţia Neamţ.

Un caz minor înregistrat la Direcţia Silvică Neamţ a fost în ziua de 18 noiembrie, în jurul orei 20.30, când poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Bicaz, împreună cu un lucrător din cadrul Ocolului Silvic Bicaz, în timp ce acţionau pe linia prevenirii sustragerii şi transportului ilegal de material lemnos, l-au oprit pentru control, pe DN 15, pe Cătălin M., de 32 de ani, din Iaşi. Acesta conducea o autoutilitară cu care transporta cantitatea de 1,875 metri cubi de cherestea răşinoase şi 0,3 metri cubi de grindă răşinoase, fără a avea asupra sa avizul de însoţire a materialului lemnos. Materialul lemnos a rămas în custodia Ocolului Silvic Bicaz, iar conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional.

Comentarii

WORDPRESS: 0