Prima paginăEducatie

Din nou la școală

Dimensiune text

Luni, clopoțelul va suna din nou în toate școlile din județ, chemînd în bănci peste 50.000 de elevi. Unii dintre ei vor avea norocul să învețe în școli moderne, cu profesori calificați. Alții, în aceleași bănci în care au învățat și părinții lor, în școli neautorizate, fie pentru că stau să se dărîme, fie pentru că nu îndeplinesc condițiile minime igienico-sanitare.

 

Cele mai mari semne de întrebare referitoare la ce-i va aștepta în acest an școlar și le pun cei mai mici și, deopotrivă, cei mai mari elevi. Prichindeii de șase ani vor începe, în această toamnă, clasa pregătitoare, implementată „din mers”.
Colegii lor mai mari, aflați la final de studii, elevii de clasa a XII-a, încă stau cu sufletul la gură pentru a afla dacă la finele liceului vor avea posibilitatea de a alege între cele două examene de bacalaureat, bacalaureatul național, după modelul examenelor din ultimii ani, și bacalaureatul profesional, care să pună verdictul „bun pentru piața muncii”. Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a anunțat că va face toate demersurile necesare pentru ca bacalaureatul profesional să fie introdus prin ordonanță de urgență în cazul în care discuțiile pe marginea proiectului vor fi tergiversate.

Admiterea la liceu nu va fi afectată de schimbări. Evaluarea națională din 2013 a elevilor din clasa a VIII-a se va desfășura la aceleași discipline ca cele din acest an, elevii vor susține examenele sub supraveghere video, iar repartizarea computerizată în licee va avea loc în trei etape. Candidații vor susține probele scrise în 25 iunie, la Limba și literatura rom=nă, și în 27 iunie la Matematică. Rezultatele vor fi afișate în 29 iunie, pînă la ora 16.00, iar contestațiile vor fi depuse între orele 16.00 și 20.00. Și la evaluarea națională din 2013, elevii vor fi supravegheeați în sălile de examen cu camere video. De asemenea, sălile în care se descarcă și se multiplică subiectele, precum și cele în care se preiau și se depozitează lucrările scrise trebuie să aibă camere de supraveghere. Programele pentru disciplinele la care va fi susținută evaluarea națională din 2013 sînt aceleași cu cele din ultimii doi ani, respectiv cele aprobate în 2010, prin ordin al ministrului Educației. Notele obținute de elevi la evaluarea națională vor conta la admiterea în liceu în proporție de 50%.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0