HomeSanatate

Din ce în ce mai bolnavi

Cancerul, TBC-ul și sifilisul continuă să facă ravagii în zona Romanului.

 

 

Stilul de viață și lipsa de educație sexuală continuă să facă ravagii în zona Romanului. Cel puțin așa reiese dintr-o statistică întocmită de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț.

Chiar dacă natalitatea este în creștere, numărul persoanelor decedate în cursul anului trecut reprezintă un motiv de îngrijorare pentru cei rămași în viață. Anul trecut, la Spitalul Municipal de Urgență Roman s-au înregistrat 1.553 de nașteri și 1.962 de decese. Comparativ, în anul 2011, se înregistrau 1.488 de nou-născuți și 1.904 decese. Deși medicii pun fenomenul pe seama neglijenței și indiferenței mamelor, numărul nou-născuților cu vârste de până la un an care au murit s-a dublat. Dacă, în 2011, se înregistrau șapte decese în rândul bebelușilor cu vârste de până la un an, în 2012 numărul lor a ajuns la 14, jumătate din numărul deceselor înregistrate la nivelul întregului județ.

Din cele 360 de cazuri noi de TBC înregistrate la nivelul județului, 138 s-au înregistrat în zona Romanului. Din nefericire, cinci dintre aceste cazuri s-au înregistrat la copii cu vârste de până la 14 ani, în creștere cu două cazuri față de anul 2011. Un alt capitol la care zona Romanului este fruntașă în mod negativ este numărul cazurilor noi de sifilis. Din cele 60 de cazuri noi de sifilis înregistrate anul trecut la nivelul întregului județ, nu mai puțin de 37 sunt din zona Romanului.

Și cazurile de hepatită, cunoscută ca boala mâinilor murdare, au cunoscut o creștere apreciabilă. Dacă, în 2011, se înregistrau doar șapte cazuri, anul trecut numărul cazurilor noi a ajuns la 23, din cele 40 înregistrate la nivelul județului. Singura veste bună vine din partea medicilor oncologi, care spun că numărul cazurilor noi de cancer e în scădere, iar bolnavii noi depistați sunt în stadii incipiente. Anul trecut s-au depistat 531 de cazuri noi de cancer, în scădere cu 60 față de anul 2011.

Comentarii

WORDPRESS: 0