Procedurile notariale sînt legate de terenurile proprietate privată din zona unde se va ridica digul de protecție de la Gâdinți. Localnicii cer autorităților locale asfaltarea drumurilor comunei și construirea unei noi biserici.
Procedurile succesorale țin în loc lucrările de realizare a digului de apărare de pe rîul Siret din comuna Gâdinți. „Pentru construcția digului de protecție, trebuie să facem un transfer de terenuri între Primăria Gâdinți și Direcția Silvică Neamț. Terenul ce urmează a se împăduri are peste 100 de proprietari din comunele Gâdinți, Sagna, Tămășeni și Ion Creangă. La 80 dintre proprietari, dezbaterile succesorale consumă un timp care ne-ar putea aduce în situația de a pierde finanțarea„, a declarat Vasile Băbuță (foto), primarul comunei Gâdinți.
Pentru a evita pierderea unui proiect de importanță majoră pentru comunitate, împreună cu Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Neamț, administrația publică de la Gâdinți s-a gîndit la o soluție de compromis. „Vom scoate terenurile în cauză din circuit. În felul acesta, oamenii vor putea face dezbaterile succesorale, iar noi vom putea scoate autorizația de construcție„, a spus primarul comunei Gâdinți.
Digul de protecție va fi construit pe o distanță de 3,3 kilometri și va presupune înființarea unei noi plantații, pe cheltuiala autorităților locale, în valoare de 13.000 euro, ce va fi plătită în trei ani. „Digul de apărare este un obiectiv important pentru comună și orașul Roman. Dacă nu vom fi sprijiniți pentru demararea lucrărilor de construcție a digului, nu vom mai putea înlătura riscul producerii unor noi inundații„, a spus primarul Băbuță.
Asfalt și biserică nouă în comuna Gâdinți
Asfaltarea a 5,4 kilometri de drum comunal este prevăzută în cadrul unui proiect integrat care constă în realizarea a opt kilometri de rețea de apă potabilă și de canalizare. „Acest proiect a fost depus, fără succes, pe diverse linii de finanțare, la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, prin Măsura 322, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și la Ministerul Mediului. Există zvonuri că, pînă la finalul anului, va mai fi deschisă o linie de finanțare a proiectelor de interes comunitar. În aceste condiții, va trebui să facem un nou proiect pentru asfaltarea celor 5,4 kilometri de drum„, a precizat Vasile Băbuță, primarul comunei Gâdinți.
Una dintre străzile principale care are nevoie de asfaltare este cea care duce din DN 15 către Biserica „Sfîntul Dumitru”. Mulți dintre locuitorii comunei Gâdinți sînt prea în vîrstă pentru a recurge la gesturi de penitență. „Strada bisericii are o lungime de 1.800 de metri. Pentru bătrîni, acest drum reprezintă o adevărată piatră de încercare, deoarece este situat în pantă. Pînă la asfaltarea drumului, vom încerca să închiriem un microbuz pentru ca, duminica, oamenii să nu mai fie nevoiți să urce dealul pe jos pînă la biserică„, a spus primarul comunei Gâdinți. Distanța mare pînă la biserica satului a condus la discuții legate de construirea în centrului satului, la șosea, a încă unui lăcaș de cult. „Este un proiect ambițios, dar necesar pentru comunitate. Ne gîndim, pe de o parte, la oamenii vîrstnici din comună, dar, pe de altă la parte, la copiii care ar putea desfășura mai ușor activități împreună cu biserica fără a mai întîmpina ca obstacol distanța„, a spus primarul Vasile Băbuță.
Bătrînii comunei Gâdinți își înstrăinează terenurile
Unii dintre locuitorii comunei Gâdinți au renunțat la suprafețele de teren pe care le aveau în proprietate. Vîrsta și lipsa unor moștenitori i-au determinat pe cîțiva dintre localnici să-și vîndă terenurile. „Au recurs la înstrăinarea terenurilor doar localnicii bătrîni, care nu au copii. Pentru aceștia nu mai există motivația lucrului pămîntului și nici păstrarea acestuia„, a precizat primarul comunei Gâdinți.
La nivelul comunei Gâdinți, 30 de persoane au renunțat la suprafețele de teren pe care erau proprietari, însumînd un total de 14 hectare. Prețul obținut, de 8.000 lei pe hectar, a însemnat un venit pe care fiecare îl folosesc în funcție de necesități. „La o vîrstă înaintată, acești bani sînt folosiți, de regulă, pentru gospodărie și menținerea stării de sănătate„, a spus primarul Vasile Băbuță.
Ceilalți locuitori preferă să-și arendeze pămîntul. Ca urmare, din cele 1.332 de hectare de teren agricol ale comunei Gâdinți, doar zece hectare sînt nelucrate.
Comentarii