HomeActualitateRoman

Dezbatere publică pentru viitorul clubului de fotbal SCM Petrotub

Consilierii locali romaşcani au aprobat alocarea sumei de 600.000 de lei pentru activitatea SCM Petrotub Roman în 2015. Consilierii au propus organizarea unei dezbateri publice cu privire la continuarea activităţii clubului de fotbal. „Educaţia, sănătatea, socialul şi sportul consumă peste trei sferturi din bugetul local”, recunoaște primarul Leoreanu.

CL consiliul localConsilierii locali romaşcani s-au întâlnit miercuri, 14 ianuarie, în şedinţă extraordinară, pentru a decide viitorul financiar al clubului SCM Petrotub Roman. În final, s-a aprobat alocarea sumei de 600.000 de lei din bugetul local, față de 650.000 de lei ceruţi de club, pentru această echipă care activează în Liga a III-a de fotbal, necesară pentru buna desfăşurare a activităţilor sportive în 2015. Alocarea nu a fost, însă, fără discuţii aprinse între consilierii locali.

Preşedintele şedinţei de miercuri, consilierul Vasile Mocanu, a fost cel care a cerut consilierului local Marcel Benchea, directorul tehnic al SCM Petrotub Roman, explicaţii cu privire la rezultatele echipei, care fac să merite aceşti bani, şi dacă nu există şi posibilitatea de a obţine alte surse de finanţare. „Eu nu spun că nu sunt de acord (n.r. – cu finanţarea pentru echipa de fotbal), dar aceste activităţi colaterale cred că pot fi finanţate şi din alte surse, nu numai de la bugetul local. Haideţi să vedem, poate reuşim să găsim alte soluţii. Știm că e foarte greu. Societăţile comerciale abia mai gâfâie şi cunoaştem problemele care sunt. De aceea, aş spune că nu am nimic împotrivă cu iniţiativa care s-a demarat, dar vreau să mi se explice dacă s-au făcut şi alte demersuri pentru a obţine fonduri pentru acest club de fotbal. Nu că nu sunt de acord, dar vreau să vedem ce se întâmplă: ce segment de populaţie deserveşte acest club, ce interese deosebite ale municipalităţii sunt pentru a promova un asemenea produs, o asemenea activitate”, a afirmat consilierul Vasile Mocanu.

SCM Petrotub Roman a consumat 890.000 de lei în 2014

Consilierul local Marcel Benchea, directorul tehnic al SCM Petrotub Roman

Consilierul local Marcel Benchea, directorul tehnic al SCM Petrotub Roman

Consilierul Marcel Benchea a prezentat Consiliului Local (CL) o hotărâre care a fost luată în urma unei şedinţe care a avut loc între membrii comitetului director al SCM Petrotub Roman, de diminuare a sumei solicitată CL Roman, până la 450.000 de lei, şi a prezentat raportul de activitate al echipei de la înfiinţare până în prezent.

„SCM Petrotub Roman, înfiinţat în iunie 2009, la ediţia de campionat 2009-2010 a obţinut locul 3; în sezonul 2010-2011: locul 3; 2011-2012: locul 3; 2012-2013: locul 6; 2013-2014: locul 2. La execuţia bugetară pe anul 2014, la capitolul venituri, s-au încasat 600.000 de lei din partea CL Roman, 180.000 de lei din partea Consiliului Judeţean Neamţ, iar din contractele de reclamă şi publicitate s-au încasat 110.000 de lei. La capitolul cheltuieli mai sunt de achitat salarii pentru luna decembrie 2014, inclusiv contribuţiile, însumând aproximativ 50.000 de lei, plus facturi curente şi utilităţi – în jur de 10.000 de lei. Cunoscând posibilităţile de finanţare din ce în ce mai grele şi obligativitatea clubului de a obţine rezultate, consiliul director propune diminuarea finanţării de la bugetul local pe 2015 la 450.000 de lei, care, împreună cu 55.000 de lei pe care estimăm că îi vom obţine din reclamă şi publicitate pe primele şase luni ale anului, vor asigura finaţarea activităţii până la 30 iunie 2015, inclusiv şi plata salariilor pentru decembrie. La acea dată, în funcţie de rezultatele obţinute şi posibilităţile de finanţare, vom lua, împreună, o decizie privind viitorul acestei entităţi sportive”, susţine directorul tehnic al clubului de fotbal.

Primarul municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu, a fost, iniţial, de acord cu această diminuare. „Este foarte greu pentru noi, municipiul Roman, să susţinem foarte multe activităţi. Educaţia, sănătatea, socialul şi sportul consumă peste trei sferturi din bugetul local. Din ceea ce se prevede, bugetul pe anul acesta nu ne va permite să finanţăm tot şi, de aceea, trebuie să fim pragmatici. Dacă lucrurile vor merge prost din punct de vedere financiar până la jumătatea anului, vom vedea atunci cum vom putea ajuta clubul, dar fără să cheltuim atât de mulţi bani, fără să se vadă o perspectivă. Eu apreciez iniţiativa comitetului director al clubului”, a declarat Laurenţiu Dan Leoreanu.

Viceprimarul Lucian Micu a propus să se aprobe această sumă integral acum, de 600.000 de lei, şi o eventuală decizie de diminuare a sumei până la 450.000 de lei să fie luată în luna iunie. „Dacă nu se vor vedea rezultate, diferenţa de la 450.000 la 600.000 de lei o vom da în altă parte, la rectificarea bugetară din luna iulie, iar dacă vor fi rezultate, finanţarea va merge în continuare”, a spus Lucian Micu. Această propunere a fost susţinută şi de consilierul Constantin Holban.

Romaşcanii vor decide dacă va mai exista clubul de fotbal sau nu

scm 02Consilierul Leonard Achiriloaei a avut, însă, o altă propunere: „În această perioadă, până la jumătatea anului 2015, haideţi să facem o consultare publică, pe site-ul Primăriei, să vedem ce îşi doreşte şi cetăţeanul din municipiului Roman. Dacă vom constata că îşi doresc un număr suficient de mare de romaşcani să continuăm cu această activitate sportivă, aşa vom face”.

Consilierul Vasile Mocanu a fost de acord cu această idee, dar a propus ca proiectul de hotărâre să fie amânat, până la terminarea acestei consultări publice. I s-a explicat că nu se poate face acest lucru, deoarece trebuie achitate salariile pe luna decembrie, aşa că proiectul a mers mai departe.

Directorul economic al Primăriei Roman, Mihai Plaii, a venit cu o sugestie, care, până la urmă, a fost agreată de consilierii locali: „Suma va fi dată pe baza unui contract de finanţare. Acesta ar trebui să aibă în anexă un proiect care să cuprindă obiectivele clubului pentru anul 2015. Dacă obiectivele nu vor fi îndeplinite până la jumătatea anului, atunci se va putea schimba finanţarea”.

În final, proiectul de alocare a sumei de 600.000 de lei din bugetul local pentru SCM Petrotub a fost aprobat de 13 din cei 15 consilieri prezenţi, abţinându-se de la vot consilierii Marcel Benchea şi Petrică Căpraru, cu menţiunea ca viitorul contract de finanţare să conţină anexa cu obiectivele clubului de fotbal pentru 2015.

Comentarii

WORDPRESS: 4
 • alex 8 ani ago

  Am urmarit si eu sedinta de CL.Ce dezbatere mai trebuie cand e foarte simplu de vazut ce incasari a avut clubul din bilete.Cred ca destul de putin,am cam vazut cati suportei sunt,daca scazi copiii,jandarmii,soferul ambulantei,rezervele si staff-ul echipei nu prea mai ramane mare lucru!Bani irositi!!!

  • damaschin 8 ani ago

   Cel mai bun lucru si cred ca multi oameni din Roman judeca la fel,trebuie desfiintat acest club de nimic.

   • vasile damian 8 ani ago

    trebuie sa avem echipa de fotbal in ROMAN.nu puteti desfiinta o achipa cu traditii vechi.Nu aveti acest drept.cine nu iubeste sportul si in special fotbalul sa nu mai comenteze.hai sa bagam bani sa ducem achipa in liga-2-a.

 • Alin 8 ani ago

  Ar trebui sa fim alaturi de aceasta echipa,pt ca Romanul merita o echipa de fotbal!!!Pacat ca nu mai sunt microbistii alaturi de echipa.Imi amintesc anii 1998-2000 cand ne bateam la promovare in liga1.Ce atmosfera era la stadion!Asa ca haideti fratilor sa fim alaturi de echipa,poate asa o sa avem echipa in liga 2.