Prima paginăActualitate

Dezbatere pentru recuperarea Cetăţii Gâdinţi

Dezbatere pentru recuperarea Cetăţii Gâdinţi

Dimensiune text

 

cetateAutorităţile locale şi specialişti în domeniul culturii, arheologiei şi arhitecturii s-au întâlnit, la începutul acestei săptămâni, pentru a dezbate tema „Cum s-ar putea restaura şi introduce în circuitul public de valori istorico-arheologice ale Romanului – cetatea de la Gâdinţi, vatră a oraşului medieval, din sec. XIV”.

Muzeograful Vasile Ursachi, cunoscut arheolog din zona Moldovei, a prezentat studiul istoric, el fiind unul dintre cei care au studiat cel ai mult vestigiile cetăţii. În cadrul întâlnirii, s-au stabilit: întocmirea şi aprobarea unui Program de acţiune pe etape, înfiinţarea unui grup de iniţiativă pentru recuperarea istorică a cetăţii, printr-un acord prealabil de parteneriat a membrilor fondatori şi propunerea pentru realizarea unui Studiu de prefezabilitate pentru punerea în valoare a cetăţii de la Gâdinţi şi introducerea ei în circuitul turistic.

Toate intervenţiile au avut în vedere recuperarea istorică a cetăţii. „Primul obiectiv absolut necesar pentru a se demara studiul de fezabilitate este preluarea în administrarea Municipiului Roman a sitului istoric, operaţiune pentru care, cu sprijinul Direcţiei pentru Cultură a Judeţului Neamţ, se va iniţia o Hotărâre de Guvern care să includă obiectivul în patrimoniul statului. Ministerul Culturii va putea sprijini acţiunile propuse prin atribuirea administrării terenului către Municipiul Roman”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Roman.

Dezbaterea a fost urmată de lansarea volumului „Mareşal Prezan”, semnată de general Grigore Stamate şi colonel Mihai Hodorogea.

 COMENTARII

WORDPRESS: 0