Despre dezvoltare durabilă la Liceul Tehnologic „Vasile Sav”

HomeSocial

Despre dezvoltare durabilă la Liceul Tehnologic „Vasile Sav”

O dată în plus, profesorul Dominique Lefèvre, fondatorul ONG-lui european Terralbastra, profesor de istorie-geografie și expert în educație la Agenția Spațială Europeană, a venit marți, 7 noiembrie 2023, în mijlocul elevilor și al profesorilor Liceului Tehnologic „Vasile Sav”, cu intenția de a ne reaminti importanța gândirii strategice pe teme de dezvoltare durabilă, cu atât mai mult, cu cât la nivel european și global, există tendința de a reconfirma atitudinea omului față de natura și specia umană aflate în pericol.

Subiectul conferinței susținută de profesorul Dominique Lefèvre s-a centrat pe obiectivele dezvoltării durabile, așa cum au fost ele definite de ONU, ulterior insistând asupra unei probleme importantă pentru educația ecologică a tânărului și cetățeanului european, asupra tipurilor de poluare și a efectelor nocive ale acesteia asupra vieții. Sprijinindu-se pe statistici și studii complexe a insistat asupra „lanțului trofic al poluării” cu plastic, cea mai gravă problemă de ecologie globală.

De remarcat faptul că atelierul de lucru, “Former aux Objectifs de développement durable par la création de posters pédagogiques” și conferința « Pourquoi des objectifs de développement durable?”, de astăzi, nu sunt singulare în activitatea dlui profesor Dominique Lefèvre, întrucât, cel puțin în România, a inițiat și conduce diferite proiecte educaționale. Toate acestea sunt integrate într-o viziune unitară, centrată pe urgența formării atitudinii ecologice a tinerilor care să privească lumea, universul și viața cu ochii unei ființe protectoare și care să fie capabili să identifice soluții complexe și viabile pentru situații care în prezent sunt scăpate de sub control. Elevii au ascultat chiar cu foarte mare atenție și au avut intervenții responsabile vis-a-vis de această problemă pe care au considerat-o ca fiind în primul rând a lor, ca viitori cetățeni și mai puțin ca fiind a adulților de lângă ei.

Pentru a „dezvolta durabil” activitatea de astăzi, domnul profesor a coordonat și atelierul de lucru destinat profesorilor din liceu, care ulterior, în cadrul activităților din Săptămâna Verde să coordoneze și să organizeze activități similare cu elevii, cu scopul declarat ca aceștia să conștientizeze cu adevărat drama globală a vieții pe pământ, periclitată de gravele schimbări climatice ale căror consecințe devin din ce în ce mai vizibile.

Această activitate pe care participanții au considerat-o extrem de utilă și eficientă a putut avea loc în liceul nostru întrucât profesorul Dominique Lefèvre a răspuns invitației colegei noastre, Carmen Lozonschi, colaborator în alte proiecte europene, de a avea un dialog pe tema dezvoltării durabile care să se înscrie în viziunea liceului de a forma elevilor care învață aici o atitudine ecologică.

Liceul Tehnologic „Vasile Sav”
Comunicat de presă

 

Comentarii

WORDPRESS: 0