Partidul Național Liberal susține puternic un pact transpartinic pentru investiții care să asigure securitatea energetică a României, pentru că doar așa putem ține sub control, pe termen lung, facturile la energie. Ministerul Energiei are un plan de investiții care, odată implementat, va garanta independența energetică a țării noastre.
Astfel, în primul rând vorbim de construcția de noi centrale, precum centrala de cogenerare de pe platforma Petromidia. În luna mai 2021 au început lucrările de construcție a acestei centrale. Șantierul este deja organizat, au fost încheiate o serie de contracte necesare, iar lucrările sunt în grafic. Centrala va permite o reducere semnificativă a prețului energiei electrice livrate către platforma Petromidia – prin eliminarea unei părți din tarifele de reglementare (ex. tarifele de transport și distribuție) și a prețului energiei termice livrate către orașul Năvodari. În ceea ce privește centrala de la Iernut, au fost înregistrate întârzieri în graficul de realizare a lucrărilor și din cauza dificultăților cauzate de modificările legislative (OUG 114/2018) cu impact asupra respectării termenului de finalizare și punere în funcțiune a investiției. Stadiul fizic de realizare a lucrărilor în şantier este de circa 90%. Au existat numeroase discuții între ministerul Energiei și oficiali din Spania pentru a rezolva aceste probleme, în vederea finalizării acestui proiect important. Ministerul Energiei va veni în viitorul apropiat, în Guvern, cu un proiect de Ordonanță de Urgență pentru a debloca și situația investiției de la Iernut.
De asemenea, au fost depuse proiecte pentru investiții cu bani din Fondul pentru Modernizare pentru Ișalnița, valoarea totală a proiectului fiind de 506.250.603 euro, din care suma solicitată pentru finanțare nerambursabilă este de 253.125.302 euro. În plus, se fac eforturi pentru a debloca lucrările la centrala hidroelectrică Paşcani de pe râul Siret.
În privința complexului energetic Oltenia, la sfârșitul lunii ianuarie 2022 Comisia Europeană a aprobat planul de eficientizare al Complexului Energetic Oltenia și ajutorul de stat de 2,66 miliarde euro pentru realizarea acestui plan. În cursul acestei săptămâni a fost publicat în dezbatere publică proiectul de Ordonanță de urgență privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unui ajutor de stat pentru restructurarea Societății ”Complexul Energetic Oltenia”.
În plus, pentru investiții în sectorul energetic din România, Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR) prevede o alocare la 1,62 miliarde euro, iar perioada de implementare este până în august 2026. La sfârșitul lunii martie se vor lansa call-uri de proiecte pentru investiții.
Laurențiu Dan Leoreanu,
Deputat PNL de Neamț
Comunicat de presă
Comentarii