Prima paginăActualitate

Delictele silvice, în atenția polițiștilor nemțeni

Delictele silvice, în atenția polițiștilor nemțeni

Dimensiune text

 

lemne camionÎn dimineața zilei de 4 ianuarie, poliţiştii Postului de Poliţie Tarcău au fost sesizaţi cu privire la faptul că un autocamion transportă pe traseul Ardeluța – Tarcău material lemnos, existând neconcordanţe între datele reale și cele existente în aplicaţia ,,I Wood Tracking”.

Ca urmare a aspectelor sesizate, polițiștii au identificat autocamionul în cauză într-un depozit de buşteni din Tarcău şi au legitimat conducătorul auto, un bărbat de 59 de ani, din Bacău. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit ca materialul lemnos, 15,79 metri cubi de lemn rotund răşinoase, a fost transportat din altă locaţie față de cea generată în aplicaţia informatică, fapt pentru care conducătorul auto a fost sancţionat contravențional cu amendă în valoare de 3.000 de lei, conform articolului 19, alineatul 2, litera d) din Legea 171/1991, republicată. „Ca măsură complementară s-a dispus confiscarea valorică a cantităţii de 15,79 metri cubi de lemn lucru răşinoase, respectiv 5.337,02 de lei. Totodată, a fost indisponibilizat autovehiculul folosit la săvârșirea contravenției de transport ilegal de material lemnos”, precizează un comunicat al IPJ Neamț.

La nivel național, în perioada 21 noiembrie – 29 decembrie a fost desfășurat planul de măsuri pe linia combaterii tăierilor ilegale de pomi de Crăciun și de material lemnos. Astfel, la nivel județean, 73 de acțiuni au fost coordonate de Serviciul de Ordine Publică din cadrul IPJ Neamț, fiind confiscați 299 de pomi de Crăciun şi peste 150,84 metri cubi de material lemnos. Echipele de control au instituit filtre pe drumurile publice şi forestiere, acţionând, de asemenea, şi în zonele împădurite cu răşinoase, în pieţe, târguri, oboare sau alte locuri special amenajate pentru comercializarea pomilor de Crăciun.

„În urma acţiunilor pentru combaterea activităţilor ilegale din acest domeniu, poliţiştii au constatat 76 de infracţiuni, dintre care 40 prevăzute de Codul Silvic, şi au aplicat 428 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 169.401 lei. Ca măsură complementară, poliţiştii au confiscat material lemnos, în valoare de circa 43.249 de lei, și pomi de Crăciun, tăiaţi ilegal din fondul forestier naţional, în valoare de 8.675 de lei. La activităţi au participat, alături de poliţişti, specialiştii direcțiilor silvice”, precizează comunicatul IPJ Neamț.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0