Delgaz Grid a testat cu succes funcționarea unei rețele de oțel cu amestec de hidrogen și gaze naturale

HomeNațional

Delgaz Grid a testat cu succes funcționarea unei rețele de oțel cu amestec de hidrogen și gaze naturale

Rețeaua de distribuție de oțel și instalațiile de utilizare și aparatele clienților au funcționat fără probleme. Specialiștii companiei continuă testele în poligonul de la Mediaș.

Compania Delgaz Grid, membră a grupului E.ON România, a încheiat cu succes, joi, 2 noiembrie, ultima etapă desfășurată în teren a proiectului 20HyGrid, prin care urmărește să demonstreze că este fezabilă și sigură utilizarea unui amestec de 20% hidrogen și 80% gaze naturale în actuala infrastructură de distribuție, arată un comunicat al Delgaz Grid.

Testele efectuate de specialiștii companiei la Gornești, județul Mureș, au vizat comportamentul de funcționare a unui segment de rețea din oțel, alimentată cu amestec de 20% hidrogen și 80% gaze naturale, care deservește aproximativ 50 de imobile situate pe strada Românească din localitate. Concomitent, specialiștii au supravegheat funcționarea instalațiilor și aparatele de utilizare ale clienților racordați la acest segment de rețea.

„Rezultatele de până acum, de la Gornești și Dârlos, corelate cu cele din poligonul Delgaz Grid de la Mediaș, respectiv din laboratorul Universității Tehnice de Construcții București, demonstrează că hidrogenul, în amestec de 20% și chiar mai mult, poate fi folosit în deplină siguranță ca soluție pe termen mediu pentru decarbonizarea parțială a încălzirii imobilelor din România, fără să fie necesare modificări ale rețelelor și la instalațiile de utilizare și aparatele clienților”, a declarat Cristian Secoșan, directorul general al Delgaz Grid.

Testele au durat circa zece ore, iar specialiștii companiei au urmărit mai mulți parametri de funcționare a aparatelor de utilizare: stabilitatea și aspectul flăcării la aparatele cu arzătoare atmosferice și la convectoare, respectiv concentrația componentelor din gazele de ardere, performanța la sarcină minimă/maximă în cazul centralelor termice. A fost verificat procesul de ardere la toate aparatele de utilizare din imobilele alimentate din rețea și au fost măsurați parametri de ardere la 83% dintre centralele termice.

„Și la Gornești, la fel ca la Dârlos, județul Sibiu, unde am testat funcționarea rețelei de polietilenă, nu am constatat nicio diferență notabilă față de 100% gaze naturale în ceea ce privește funcționarea rețelei din oțel, instalațiilor și aparatelor pe care le-am testat acasă la clienți”, a completat dr. Cristian Călin, manager tehnic gaz, coordonatorul proiectului.

„La fel ca și la Dârlos, la Gornești oamenii au fost receptivi și deschiși, au manifestat încredere față de noi și ne-au ajutat să ne dezvoltăm proiectul. 20HyGrid a primit recunoaștere nu doar internă, ci și din partea unei importante agenții internaționale în domeniu, ceea ce a pus România pe harta inițiativelor privind hidrogenul și acesta este meritul echipei de specialiști care s-a implicat în proiect”, a afirmat Cristian-Nicolae Ifrim, directorul general adjunct al Delgaz Grid.

Echipa de proiect 20HyGrid revine în perioada următoare la poligonul de la Mediaș, unde va continua să testeze elementele infrastructurii de distribuție și diferite tipuri de aparate, pentru a le supune probei timpului prin teste pe durate mai lungi. Totodată, testele se vor efectua cu concentrații mai mari de hidrogen, respectiv 30%, pentru a analiza posibilitatea extinderii până la acest procent a unei soluții tehnice validate pentru România.

Despre proiectul 20HyGrid

Delgaz Grid și-a asumat, în premieră în România, realizarea primului proiect care are ca obiectiv testarea încălzirii sustenabile a locuințelor pe baza unui amestec de gaze naturale (80%) și hidrogen (20%). Proiectul, denumit 20HyGrid, se desfășoară în perioada noiembrie 2022 – octombrie 2024 și urmărește să demonstreze că, din punct de vedere tehnic, este posibilă și sigură adăugarea de hidrogen, în proporție de 20% din volum, în rețelele de distribuție și instalațiile de utilizare a gazelor naturale existente în România. Instalațiile de utilizare ale consumatorilor și elementele componente ale sistemului de distribuție nu vor fi modificate pentru acest proces. Rezultatele proiectului vor servi drept model de bună practică pentru viitoarele proiecte și pentru utilizarea hidrogenului în diferite domenii, inclusiv pentru încălzire, prepararea apei calde menajere și a hranei, mai arată reprezentanții Delgaz Grid.

Printre promotorii și susținătorii proiectului 20HyGrid se numără: Ministerul Energiei, Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților din Parlamentul României, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești, Asociația pentru Energia Hidrogenului și Asociația Energia Inteligentă.

Mai multe informații despre proiectul „20HyGrid” puteți găsi aici: delgaz.ro/despre-noi/20hygrid.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0