HomeRural

Declarația de avere a școlilor rurale

Unele școli rurale din zona Roman au în proprietate teren agricol. Aceste suprafețe provin din donația sau moștenirea unor averi ale foștilor boieri care au trăit în aceste sate.

 

Școala Slobozia, din comuna Boghicea, de exemplu, deține în proprietate 1,5 hectare de teren agricol. Terenul a fost donat școlii de boierul Hristodorescu, care a deținut importante suprafețe de teren agricol și păduri în Moldova. „Am găsit documente vechi ale administrației locale, prin care se consemna că școala este proprietară de teren. În proprietatea Școlii Slobozia easte înregistrată suprafața de 1,5 hectare de teren, care este dat acum în arendă unei societăți agricole. Suma pe care școala o primește anual din arendare se învîrte în jurul sumei de 5.000 lei„, spune profesorul Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.

Școala Ruginoasa deține una dintre cele mai mari suprafețe de teren. Unitatea școlară deține în proprietate o suprafață de 10 hectare, teren care a aparținut boierului Balș. Moșia boierilor din familia Balș a dat și numele tîrgului medieval Bozieni – Balș, actualul sat Bozieni de Sus. „Boierul Balș a fost cel care a împroprietărit școala și biserica cu importante suprafețe de teren. Școala deține titlu de proprietate pe cele 10 hectare. Terenul este dat în arendă unei societăți agricole din comună„, a spus Nicu Chirilă, primarul comunei Ruginoasa.

Teren agricol deține și școala din satul Poienari, vechi sat răzășesc. Maiorul Filip s-a oferit să doneze școlii din sat trei hectare de teren din proprietatea familiei sale aflat, cum arată dorința și documentele, în mijlocul satului.

Despre modul în care sînt gestionate aceste terenuri și cum sînt folosite veniturile în beneficiul școlii, în numerele următoare ale Ziarului de Roman.

Comentarii

WORDPRESS: 0