Prima paginăActualitateRural

Decizie în favoarea copiilor la care ţipă învăţătoarea de la Școala Horia

Decizie în favoarea copiilor la care ţipă învăţătoarea de la Școala Horia

Dimensiune text

 

Scoala HoriaReprezentanţii instituţiei Avocatul Poporului – Biroul Teritorial Bacău au finalizat raportul realizat la Școala „Carmen Sylva” din Horia. După ce Doina Sîrghie, coordonatorul Biroului, s-a autosesizat din materialele scrise şi audio publicate de Ziarul de Roman, în care apărea vocea unei învăţătoare care le vorbea necuviincios copiilor, Doina Sîrghie ne-a oferit şi concluziile care s-au tras din discuţiile cu toate părţile implicate, de la părinţi, la învăţătorul acuzat şi directorul unităţii de învăţământ.

Cuvintele jignitoare adresate copiilor

În recomandarea făcută în urma analizei la faţa locului sunt trecute intervenţiile făcute de învăţător la orele de clasă: „Jos, jos! Mai taci odată că te ia mama dracului! Tu n-ai auzit ce am spus eu? Tu faci aici ce zic eu… Dacă nu ai răbdare, vin la tine şi te strâng de gât, acuma, că nu mai pot!… Faci ce zic eu, că nici eu nu fac ce vreau, că dacă aş face ce vreau eu, ori te-aş omorî pe tine, ori n-aş mai veni în clasa asta. Dar nu fac ce vreau eu. Fac ce trebuie, că am un serviciu, vin la serviciu…. Băi, sunteţi proşti cu p mare… Jumătate de clasă nu e atentă la mine, dar duceţi-vă naibii! Băi, în timp ce vorbesc urât, taci! Taci odată!… Și tu la fel!… Eşti papagal!”.

Învăţătoarea spune că înregistrările sunt trucaje

În baza împuternicirii emise de Avocatul Poporului – Victor Ciorbea, experţii Biroului Teritorial Bacău au efectuat, pe 23 martie, o anchetă la Școala din Horia.

Conform declaraţiilor făcute reprezentanţilor Avocatului Poporului, Ramona Munteanu, directorul şcolii, a înregistrat, pe 14 martie, adresa emisă de Inspectoratul Școlar Judeţean, prin care se solicita soluţionarea petiţiei făcută de părinţii fetiţei care a înregistrat-o pe învăţătoare şi care reclamau conduita necorespunzătoare a cadrului didactic. Astfel, tot pe 14 martie, la Școala Horia s-a întrunit Consiliul de Administraţie, care a decis constituirea Comisiei de cercetare disciplinară.

„În Nota explicativă dată de doamna învăţătoare, la solicitarea comisiei de cercetare disciplinară, aceasta neagă acuzaţiile aduse, precizează că nu recunoaşte niciun sunet din înregistrările prezentate de petiţionari, susţine că nu foloseşte astfel de cuvinte şi că înregistrările sunt trucaje realizate pentru a fi pusă într-o lumină proastă, urmărindu-se excluderea sa din învăţământ. Aceleaşi susţineri le-a reiterat cu ocazia discuţiilor purtate cu experţii Biroului Teritorial Bacău”, se arată în raportul Avocatului Poporului.

„Nu mai fac cu voi în viaţa mea nicio serbare”

Conform raportului Avocatului Poporului, directorul şcolii a precizat că orele de curs la respectiva clasă se ţin într-un alt corp de clădire, „astfel încât personal nu a avut posibilitatea să constate folosirea unui ton agresiv al acesteia (…) şi nu se poate pronunţa asupra veridicităţii înregistrărilor”.

Reprezentanţii Avocatului Poporului spun că, din discuţia cu cei doi părinţi care au reclamat comportamentul învăţătoarei, reiese că aceştia au adus verbal la cunoştinţa conducerii şcolii derapajele comportamentale ale cadrului didactic şi „ca urmare a faptului că aceste sesizări nu au fost luate în consideraţie, s-au văzut nevoiţi să găsească o metodă de a-şi dovedi susţinerile şi au procedat la montarea unui microfon pe haina copilului lor”.

Părinţii au declarat Avocatului Poporului că înregistrările obţinute au fost prezentate spre audiere conducerii şcolii pe 10 martie şi, pentru că nu au fost luate în seamă, pe 11 martie au sesizat Inspectoratul Școlar şi le-au prezentat presei, Ziarul de Roman fiind primul trust de presă interesat de a clarifica această situaţie şi de a proteja sistemul educaţional.

„Conform transcripturilor din înregistrările din 10 martie, moment la care învăţătoarea fusese deja informată că există înregistrări de la orele de curs, învăţătoarea s-ar fi adresat cu următoarele cuvinte copiilor: «Deci nu pe (n.r. – numele fetei ai cărei părinţi au făcut sesizarea) să fiţi supăraţi, pe mama ei… Într-adevăr, v-am jignit, dar din drag, cum fac şi cu copiii mei… Nu mai fac cu voi în viaţa mea nicio serbare, nimic»”, se mai arată în raport.

Directorul şcolii nu a sesizat Direcţia de Protecţie a Copilului

Chiar dacă, iniţial, toată lumea a declarat că înregistrările sunt trucate, inclusiv alţi părinţi ai căror copii sunt în respectiva clasă, cele precizate mai sus dovedesc că datele problemei sunt cât se poate de reale. Și directorul şcolii o recunoaşte. „În urma audierii materialului  înregistrat pe 10 martie, Ramona Munteanu, directorul unităţii şcolare, a opinat că pare a fi vocea învăţătoarei, mai ales că din conţinutul înregistrării rezultă că aceasta îşi asumă comportamentul neadecvat faţă de copii şi nu mai poate fi pusă la îndoială autenticitatea înregistrărilor”, se mai precizează în raport.

La momentul efectuării anchetei, conducerea Școlii nu a putut prezenta documente din care să rezulte sesizarea instituţiilor cu atribuţii în respectarea drepturilor copilului, încălcând legea: „Articolul 52, aliniatul 4, din Legea 272/2004, prevede obligaţia cadrelor didactice de referi centrelor judeţene de resurse şi asistenţă educaţională cazurile de abuz, neglijare, exploatare şi orice altă formă de violenţă asupra copilului şi de a semnala serviciului public de asistenţă socială sau DGASPC aceste cazuri”.

Recomandările făcute de Avocatul Poporului

În conformitate cu prevederile legale, Avocatul Poporului a făcut şi o serie de recomandări, toate căzând în sarcina directorului unităţii şcolare. Mai exact, Ramona Munteanu trebuie să ia măsuri pentru ca toate cadrele didactice din şcoală să cunoască şi să respecte articolele de lege privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Directorul Școlii va lua măsuri pentru punerea în aplicare a articolului 52, aliniatul 4, din Legea 272/2004 pentru toate situaţiile în care există indicii privind încălcarea drepturilor copilului. Directorul va trebui să comunice Avocatului Poporului şi raportul comisiei de cercetare disciplinară şi măsurile dispuse în baza acestuia.

Comisia de la nivelul şcolii urmează să finalizeze raportul, după care să-l treacă din Consiliul de Administraţie şi apoi se vor lua şi măsuri, funcţie de concluziile anchetei interne.

Ziarul de Roman va reveni cu detalii despre ce lucruri a stabilit comisia de cercetare disciplinară de la Școala Horia.

 

raport 01

raport 02

raport 03

raport 04

 

 

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 16
 • Directoarea scolii ar trebui sa-si dea demisia ptr. incompetenta!

 • Care demisie????Treburile sunt arenjate iar daca vor fi sanctiuni acestea vor fi simbolice.S-au facut presiuni pe toate caile ca acest caz sa fie musamalizat.Observati reactiile initiale ale inspectoratului si cele ulterioare.Si tacerea celor din conducerea inspectoratului este un raspuns.

  • Dar drepturile cadrelor didactice unde sunt? Nu am vazut atata inversunare din partea presei in cazul abuzurilor psihice si uneori chiar si fizice asupra unor cadre didactice. Atat parintii, o buna parte, cat si elevii stiu sa invoce numai drepturile, dar obligatiile pe care le au nu le cunosc. Da,sunt indignata ca presa, in goana disperata dupa ,,senzational,, pur si simplu instiga si incurajeaza declansarea unor asemenea scandaluri prin care sa compromita corpul profesoral si asa mult prea umilit.

   • PERFECTA DREPTATE…..ASA ESTE, ELEVII AU DOAR DREPTURI,OBLIGATII DELOC!SUNT PROFUND INGDIGNATA ….CA ATUNCI CAND UN CADRU DIDACTIC ESTE,JIGNIT,INSULTAT,CHIAR BATUT DE UN ELEV,,,,SI DIN PACATE AU FOST DESTULE ASTFEL DE CAZURI,PRESA NU AMAI FACUT ATATA TAMTAM,NU A LUAT ATITUDINE,ELEVUL NU A PATIT NIMIC,,,,DOAR O SCADERE A NOTEI LA PURTARE!RUSINE SA VA FIE,,,,CA NU LUATI APARAREA SI A CADRELOR DIDACTICE.

 • Problema nu este daca demisioneaza sau nu.
  Problema este ca sunt multi oameni care vin doar la servici. Si nu se gandesc la responsabilitatea si obiectivul postului.
  Este vorba de securitatea copiiilor, igiena copiiilor, vigilenta la fiecare moment si de mult bun simt.
  Nu este doar un servici, este o meseria care trebuie sa fie facuta cu pasiune si profesionalism.

  • Doamna Dorina/Domnule spion,in ce tara din lume vi s-ar permis sa inregistrati fara permis activitatea dintr-o institutie publica in scopul denigrarii invatamantului romanesc?

 • Domnule Rares, daca sunteti parinte si aveti copii veti putea intelege cum de am recurs la o ultima solutie, este singura modalitate prin care putem aduce dovezi in fata celor care nu au curaj sa-si recunoasca atitudinea si faptele grave.
  Va intreb eu, in ce tara din lume se permite un asemenea comportament fata de niste copii, care nu se pot apara ei singuri, doamna invatatoare face ”lectii de speriat” de vreo doi ani cu aceasta clasa, de aceea nu se pot calma copilasii, nu stiu daca ma veti intelege… Dar eu ca mama nu mai suport cand aud ca trebuie tipat la copiii obraznici si mai mult chiar batuti, cu ce drept?
  Drepturile cadrelor didactice nu sunt atinse in acest context, daca doamna poate sa aduca un argument cu care sa se explice sau care explica utilizarea acestei ”metode” atunci sa o ascultam! Dar nu va recunoaste niciodata tocmai pentru ca dumneaiei considera ca este normal sa faca ”lectii de speriat” si crize nevrotice in fata copiiilor!
  Ne-am saturat si nu mai acceptam un comportament deviat! Vom face tot ce ne sta in putere sa protejam Copiii!
  Ah si mai stiti ca doamna invatatoare trimite copiii sa manance pe hol, in picioare, ca niste vinovati? In afara problemelor auditive pe care le are, descoperim si probleme olfactive?

 • PERFECTA DREPTATE…..ASA ESTE, ELEVII AU DOAR DREPTURI,OBLIGATII DELOC!SUNT PROFUND INGDIGNATA ….CA ATUNCI CAND UN CADRU DIDACTIC ESTE,JIGNIT,INSULTAT,CHIAR BATUT DE UN ELEV,,,,SI DIN PACATE AU FOST DESTULE ASTFEL DE CAZURI,PRESA NU AMAI FACUT ATATA TAMTAM,NU A LUAT ATITUDINE,ELEVUL NU A PATIT NIMIC,,,,DOAR O SCADERE A NOTEI LA PURTARE!RUSINE SA VA FIE,,,,CA NU LUATI APARAREA SI A CADRELOR DIDACTICE.

  • Claudia Matei 5 ani

   Bună ziua, dacă aveți cunoștință de astfel de cazuri, vă rugăm să ne comunicați datele și ne vom implica și vom publica informațiile. Dar, vă amintim că în acest caz vorbim despre copii de clasa I, iar părinții ne-au informat asupra cazului. Este vorba de găsirea de soluții pentru întregul sistemul educațional, nu doar pentru a salva tânăra generație sau/și de a condamna cadrele didactice. Vă mulțumim!

   • Doamna Claudia Matei,

    Vecinii spun despre acest cetatean care se ascunde sub numele de Dorina, ca este parte a unui plan de descreditare a invatamantului local si a celui romanesc. Vorbeste de violenta impotriva copiilor, cand de fapt el asi educa copii prin violenta: ai inregistreaza audio/video, ai pedepseste inchizandu-i in camera de reeducare, ai trimite la scoala cu dispositive de inregistrare pentru a inregistra cadrele didactice si pe ceilalti copii, etc.
    Parintii ce au copiii colegi cu fetita lui dezaproba comportamentul acestui cetatean si ai cer sa nu mai vorbeasca in numele lor, sa nu se mai foloseasca de copii lor pentru asi atinge scopul!
    Unii parinti i-au cerut cu vehementa sa plece de unde a venit!
    Persoana care scrie comentarii sub acoperire:”Un Parinte”/”un parinte”, nu este altcineva decat fosta directoare a scolii din Horia, in prezent „dascal” la scoala nr. 11 din Roman, o vesnica nemultumita a sistemului de invatamant romanesc, sistem in care asi castiga existenta!?

    • Claudia Matei 5 ani

     Buna ziua, in astfel de cazuri, si dvs puteti, daca aveti dovezi, sa sesizati Directia de Asistenta a Copilului in cazul acestor parinti. Noi nu ii cunoastem personal si nu ne permitem sa facem acuzatii. Tot ceea ce am scris a fost pe baza unor declaratii, asumate de cei care le-au dat – de la parinti la factorii de decizie. In ceea ce priveste modul in care se comenteaza – Ziarul de Roman publica toate comentariile, iar la cele care aduc atingeri demnitatii umane doar intervenim pentru a nu produce alte daune.

   • Chiar parintele care face pe aparatoarea binelui, a dreptatii si a respectului a jignit cadre didactice din scoala Horia si alti parinti. De la clasa. Halal exemplu. Ce-ar fi daca s-ar ocupa mai mult de copiii care-i are si sa lase scoala sa-si vada de treaba ei. N-are habar de ce inseamna invatamant, si vezi doamne, in nici o scoala nu s-a pomenit asa ceva. Ia sa schimbe legea invatamantului si sa nu mai intre nici un parinte in scoala cand vrea, cu chef de scandal zilnic.

    • Daca aveti copil in „clasa” respectiva si ne spuneti ca un invatAtor trebuie sau are voie sa tipe la un copil. Un copil de clasa I… Sa fie ca dvs. Va respectam decizia!!!

    • Doamna Sanda,
     In primul rand e vorba de management defectos din partea directorului acestei scoli!
     N-a stiut, nu stie sau nu poate sa gestioneze problemele din scoala!
     I-a placut sa fie „vedeta” si cam atat!
     Din pacate, au de suferit copiii, parintii si cadrele didactice!

 • Dnului Rares, ce pseudonim ascuns….

  M-ati demascat, doar ca acest pseudonim este chiar prenumele meu 🙂

  Contrar actiunilor dvs, noi nu afirmam niciodata ceva fara ca sa avem dovezi si mai ales nu ascultam vorbe ”imputite”…

  In acest caz, noi n-am facut altceva decat sa urmam sfatul fostei dne directoare Liliana Bulgaru, care a firmat in sedinta din aprilie 2014 la gradinita:

  ”reclamatiile se fac cu dovezi”
  ”copiii nu au nici o vina”
  ”hartuirea si amenintarea se pedepsesc”

  Si cel mai interesant

  ”daca cineva face ceva si nu recunoaste ce a facut este grav, este foarte grav si direct la politie suna”

  De ce doamna aceasta nu a sunat la politie? Dna invatatoare nu a recunoscut ce a facut…

  Am putea zice ca daca dovezile nu sunt pe placul lor, aceasta curajoasa doamna nu-si mai aplica teoriile ei frumoase.

  Nu mai are rost sa comentez fraza pronuntata de catre dumneaei in aceeiasi sedinta cu parintii: ”Copiii la varsta de 3 ani se autoeduca” .O persoana cu aceste conceptii era directoarea scolii…

 • Domnule…, „Dorina”,

  Nu v-a demascat nimeni!
  Caracterizarea pe care v-ati facut-o e perfecta!
  Aceasta, e una din dovezi!