De la Tămăşeni, preot doctor în drept canonic la Universitatea Pontificală Lateran

HomeCultural

De la Tămăşeni, preot doctor în drept canonic la Universitatea Pontificală Lateran

 

Romeo Neculai - Roma 1Preotul Romeo Neculai, din Tămăşeni, a primit, joi, 23 iunie, la Roma, titlul de doctor în drept canonic, din partea Universităţii Pontificale Lateran. Lucrarea „Exercitarea puterii episcopului diecezan: canonul 381§1 din Codul de Drept Canonic 1983 şi canonul 178 din Codul Canoanelor Bisericilor Orientale” urmează a fi publicată.

Sfinţit preot la Iaşi în anul 2005, după ce şi-a dedicat primii ani de preoţie slujirii semenilor săi, mai întâi în Parohia „Fericitul Ieremia Valahul” din Roman şi, apoi, în Parohia „Sfânta Tereza” din Oneşti, părintele Romeo Neculai a primit o nouă misiune din partea episcopului Petru Gherghel – să studieze dreptul canonic în cadrul Universităţii Pontificale Lateran.

„În Codul de Drept Canonic, promulgat de sfântul părinte papa Ioan Paul al II-lea, se aminteşte că atunci când binele diecezei sau, şi mai mult, al Bisericii întregi pretinde aceasta, Episcopul diecezan «trebuie să trimită la universităţile sau facultăţile ecleziastice tineri, clerici şi călugări care se remarcă prin caracter, virtute şi capacitate intelectuală» pentru «a aprofunda disciplinele sacre sau conexe cu cele sacre». Acest lucru bun pentru viitorul Bisericii locale şi universale se întâmplă şi în Dieceza de Iaşi”, anunţă preotul Laurenţiu Dăncuţă, într-un conunicat de presă al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi.

Titlul academic cu distincţia Summa cum laude

Ajuns la Roma în anul 2010, preotul Romeo Neculai a parcurs toate cursurile şi seminariile necesare pentru a obţine încununarea oficială a muncii, iar – după ce în 2013 a obţinut licenţa în drept canonic – în ziua de 23 iunie 2016, părintelui i-a fost conferit titlul de doctor în drept canonic. Evenimentul s-a desfăşurat în aula „Pius al XI-lea” din cadrul Universităţii Pontificale Lateran. Susţinut de prezenţa confraţilor preoţi, a persoanelor consacrate, a rudelor şi a prietenilor, părintele Romeo şi-a prezentat teza intitulată: „L’esercizio della potest? del vescovo diocesano: il can. 381§1 CIC 1983 ed il can. 178 CCEO” (Exercitarea puterii episcopului diecezan: canonul 381§1 din Codul de Drept Canonic 1983 şi canonul 178 din Codul Canoanelor Bisericilor Orientale).

„În cadrul prezentării, părintele Romeo a subliniat că exerciţiul puterii episcopale nu este un scop în sine, ci el trebuie pus în slujba poporului lui Dumnezeu. Când se absolutizează acest exerciţiu al puterii există riscul concret de a pierde rolul său juridico-salvific. De aceea, episcopul diecezan trebuie să aibă mereu în vedere că este chemat să conducă comunitatea creştină, nu doar din prisma autorităţii conferite prin consacrarea episcopală, ci trebuie, de asemenea, să dea dovadă de o angajare personală în trăirea Evangheliei pentru a fi în mijlocul preoţilor şi al credincioşilor un adevărat exemplu demn de a fi urmat”, mai spune preotul Laurenţiu Dăncuţă.

La sfârşitul dezbaterii, preşedintele comisiei, profesorul doctor Matteo Nacci, în unanimitate cu ceilalţi profesori prezenţi, l-au declarat pe părintele Romeo Neculai doctor în drept canonic, conferindu-i acest titlul academic cu distincţia Summa cum laude, aprobând, totodată, publicarea integrală a tezei.

Romeo Neculai - Roma 1

Romeo Neculai - Roma 2

Romeo Neculai - Roma 3

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 1