Prima paginăSport

De la înălțimea macaralei de la „fabrica de țevi”, vrea să cucerească lumea kickboxing-ului

De la înălțimea macaralei de la „fabrica de țevi”, vrea să cucerească lumea kickboxing-ului

Dimensiune text

Cezar Matei Buzdugan are 33 de ani și de când se știe a iubit sportul. Muncește acum, în schimburi, la ArcelorMittal Roman, pe macara, și spune că-și iubește meseria, se duce cu drag la muncă știind că face treabă bună, cu responsabilitate pentru viața sa și a celorlalți colegi. Cel puțin la fel de mult iubește și sportul, de când se știe. A încercat și handbal, și fotbal, dar după liceu a ales sportul de contact – kickboxing-ul. Ani la rând a ieșit campion național la categoriile 71 și 75 de kilograme, iar în această săptămână va lupta în cea de-a 11-a ediție a Dynamite Fighting Show.

Campion național ani la rând

Cezar Buzdugan s-a născut la Roman, în urmă cu 33 de ani, și mai are încă patru frați, și ei iubitori ai sporturilor: „M-am apucat de sport de când eram mic. Am făcut LPS, unde am practicat handbalul. După terminarea liceului, am încercat sportul de contact, am văzut că am rezultate și am continuat. Suntem cinci frați, tuturor ne place sportul. Am preferat sporturile de echipă celor individuale, dar, din cauza unor probleme la spate, nu am reușit să fac performanță în handbal. Dar mi-a fost recomandat sportul, mișcarea. Așa am început să încerc kickboxing-ul. Îl urmăream pe Daniel Ghiță în meciurile de K1, care este o ramură a kickboxing-ului și era preferatul meu. Stăteam noaptea treaz pentru a-i urmări meciurile din gale”.

A început sportul de contact la Roman, cu antrenorii Jean Dociu și Radu Otcuparu, pe box, pentru că nu exista secție de kickboxing. A ales să meargă la Bacău, la SCM Bacău, unde a început antrenamentele de kickboxing cu Gabriel Muntenașu, iar mai apoi cu Dorinel Mardare. „Aș fi vrut să merg la Iași, dar ar fi fost greu cu naveta și serviciul. Așa că am ales să fac sport de performanță la clubul din Bacău. Din primul an, la primul campionat național, am luat medalie de bronz. Îmi aduc aminte că eram în semifinală și luptam cu un campion național. Nu știam, nu mi s-a spus, ca să nu plec cu teamă. Am pierdut, dar a fost un meci strâns. Era primul meu campionat național, am făcut o figură frumoasă și am zis să continui. Până acum am tot ieșit campion național”, povestește – cu mândrie, și nu cu trufie – Cezar. A luptat și peste hotare, dar recunoaște că lupta din gale e cea care poate să-i aducă un confort financiar dorit.

Kickboxing-ul – un sport periculos dacă ești în ring, dar preferat pentru fitness sau autoapărare

Kickboxing-ul este un tip de sport hibrid, care combină tehnici preluate din karatele full-contact japoneze și stilul de box thailandez Muay Thai. Ca-n orice sport, sunt reguli clare și nimeni nu le încalcă.

„Este un sport periculos, de aceea ne pregătim în fiecare zi. E sport individual. În handbal, fotbal, te mai ajută colegul, mai ieși pe bancă… În kickboxing, dacă nu ai condiție fizică și nu lovești – te lovește adversarul. Mă resimt după fiecare meci. Cine spune că nu are nimic nu este sincer. Chiar dacă ne călim după fiecare antrenament, tot există efecte. Mă antrenez zilnic aproape două ore, iar pentru că acum se apropie gala, mă antrenez și mai intens”, spune Cezar.

Deși recunoaște că kickboxing-ul este un sport periculos, acesta spune că sportul în sine poate fi practicat de oricine, având numeroase beneficii: „În kickboxing sunt și fete, și copii. Sunt părinți care spun că nu îi dau la kickboxing, de teamă să nu-și spargă nasul, dar nu e musai să participe la campionate, poate practica sportul pentru propria apărare sau pentru mișcare. În plus, ajută la creșterea forței musculare și are beneficii cardio. Sunt foarte mulți practicanți. În ultimul timp, am văzut în sate săli de kickboxing foarte bine dotate, cu condiții foarte bune. În orașele mari sunt și mai multe secții”.

Kickboxing la 40 de ani

Cezar Buzdugan evoluează acum la categoria 75 de kilograme. A câștigat tot ce se putea la categoria de 71 de kilograme și ar vrea să rămână la 75. „Pe 71 de kilograme câștigasem ani la rând, nu mai aveam cu cine să lupt. Când am vrut să trec la 75, antrenorul mi-a atras atenția că e nevoie de forță și viteză. Știam, dar voiam să mănânc normal, nu mai îmi doream să slăbesc. Am trecut la 75 și am ieșit campion național. E cea mai grea categorie, pentru că te poți bate și cu cineva mai slab, dar și cu un sportiv de 90-100 de kilograme. Mănânc sănătos și încerc să fiu cât mai organizat în programul zilnic. Vreau să joc cât mai mult, și la 40 de ani. Prima dată când am luptat, tocmai trecusem la seniori, și am urcat în ring cu cineva de 40 de ani și am mâncat bătaie bine”, povestește, încrezător, Cezar.

Pe 4 iunie, are loc cea de-a 11-a ediție a Dynamite Fighting Show, unde Cezar Buzdugan îl va întâlni pe Andrei Ostrovanu, din Suceava, campion mondial la amatori, iar emoțiile sunt mari pentru romașcan: „L-am urmărit, are mai multe meciuri ca mine câștigate. Este foarte periculos și bun, dar numai cu sportivi de acest fel poți face performanță. Nu am superstiții înainte de meciuri. Voi reprezenta la această gală clubul din Bacău, alături de un alt coleg, care luptă la grei. Sper să facem o figură frumoasă”.

Pentru cei care vor să-l urmărească pe Cezar Buzdugan la marea provocare din Gala lui Moroșanu, trebuie să știe că cea de-a 11-a ediție a Dynamite Fighting Show va avea loc pe 4 iunie, în direct pe Pro TV, Pro X și online pe SportExtra.

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0