Prima paginăSanatate

De la 1 noiembrie am putea rămîne fără medici

Dimensiune text

Colegiul Medicilor din România (CMR) ameninţă cu măsuri extreme dacă nu se vor lua măsuri în ceea ce priveşte creşterea salariilor şi stoparea exodului medicilor români. Medicii din judeţ ameninţă că îşi vor da demisia în bloc.

 

În luna martie, medicii au cerut ca profesia lor să fie scoasă din lista profesiilor bugetare, condiţii decente de lucru şi mărirea salariilor medicilor rezidenţi. De asemenea, CMR a iniţiat o campanie intitulată „Respectă-ţi medicul! Condiţia medicului în România”, prin care doreşte să atragă atenţia asupra statului medicului, care s-a degradat an de an. În plus, medicii vor ca salariile rezidenţilor să ajungă de la 700 de lei, cît este în prezent, la minim trei salarii medii pe economie. CMR ameninţă că dacă pînă la 1 octombrie cererile nu sînt satisfăcute, medicii din întreaga ţară vor demisiona în bloc pe 1 noiembrie.

Dacă se va lua această decizie, cu care şi noi sîntem de acord, atunci vom demisiona şi noi, medicii din judeţul Neamţ, pentru că nu se mai poate. Este o adevărată bătaie de joc. Nu se poate ca, după atîţia ani de muncă, un medic pensionar să aibă o pensie de 1.200 de lei. Nu se poate ca un medic rezident, care se află la început de drum, să aibă un salariu de 700 de lei. Cu acest salariu nu se poate trăi în societatea de astăzi şi acest lucru este o realitate. În alte ţări, la vîrsta de 18 ani, copilul se desparte de familie şi trăieşte pe picioarele lui. La noi însă, rezidenţii sînt ţinuţi în şcoală de către părinţi, iar mulţi dintre rezidenţii care lucrează în spitale nici măcar nu primesc sporuri pentru condiţiile periculoase în care lucrează. De aceea, tot mai mulţi preferă să ia drumul străinătăţii, acolo unde profesia de medic este respectată şi salarizată la adevărata ei valoare„, a apreciat medicul Iosif Koszeghi, preşedintele Colegiului Medicilor Neamţ.

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Iulian 9 ani

    In legatura cu medicii rezidenti sunt de acord ca au salarii mici,dar cei specialisti sa-si declare spaga ca sa le fie impozitata si vor avea pensii pe masura.Spun asta in cunostinta de cauza,anul trecut a trebuit sa se opereze cineva din familie de cancer la cluj iar costurile au fost astfel:300 ron prima consultatie,operatia 1500 ron ptr doctor,500 ptr dr profesor doar ca sa asiste,500 anestezist,100 asistenta,apoi in fiecare zi cate 50-60 ron ptr asistente,infirmiere,asta timp de o saptamana plus ca a trebuit sa cumpar anumite medicamente,care normal intr-un stat european sunt gratuite ptr cei bolnavi de cancer,iar in Romania costa destul.Am vazut bolnavi care nu prea aveau bani iar personalul medical ii trata ca pe niste … rahati.Concluzie:3 operatii pe zi,cam atat face un doctor daca nu sunt urgente,acel doctor pleaca acasa cu 4500 roni echivalent 1000 euro/zi.DECI????

  • iul 9 ani

    pentru domnu Iulian pai au invatat carte ca sa fie specialisti in spagi .. Poate statul sa le mareasca salariul cum vor ei spagile nu o sa dispara asta este mentalitatea de Roman..Daca vor sa demisioneze in bloc nau de cit aducem medici din occident ca aia nor sa ia spaga :))))))