HomeActualitateRoman

Datornici daţi în judecată de Municipal Locato

Societatea Consiliului Local nu-i poate evacua pe rău-platnici în lipsa unei hotărâri judecătoreşti.

Aproximativ 8% dintre romaşcanii care stau cu chirie în apartamente ce sunt administrate de SC Municipal Locato SA, societatea care aparţine Consiliului Local Roman, au datorii la plata chiriei sau a întreţinerii. În fiecare săptămână, Iulian Bucur, juristul societăţii Municipal Locato, merge la instanţă pentru a susţine interesele firmei în faţa judecătorului, atunci când toate celelalte căi de recuperare a debitel în baza prevederilor legaleor au fost epuizate. Până acum, cea mai mare sumă recuperată de la un rău-platnic a fost de peste 5.000 de lei.

„Conform legii, rezilierea contractului şi evacuarea din locuinţă a chiriaşului rău-platnic se pot face doar în baza unei hotărâri judecătoreşti. Acţiunea o demarăm,  în baza prevederilor legale, atunci când chiriaşul nu plăteşte trei luni consecutiv. Prima dată îi chemăm la mediere, această etapă fiind obligatorie. Dacă cel care are restanţe semnează un acord de mediere, ne oprim aici. Dacă nu vrea să semneze un acord şi să plătească datoriile, mergem în instanţă”, a afirmat Iulian Bucur.

Unii chiriași nu semnează acordul de mediere, susţinând că nu au bani pentru plata datoriilor, dar la termenul de judecată vin însoţiţi de un avocat plătit. Alţii semnează acordul de mediere, dar nu-l respectă, şi-atunci se ajunge tot în instanţă. Cei mai mulţi ajung la casieria Municipal Locato, după ce, la primul termen de judecată, conştientizează că riscă să ajungă în stradă. Fac rost de bani şi ajung cu plata la zi. În unele cazuri, procedura de mai sus se întâmplă cu repetiţie. „Sunt proceduri costisitoare, dar cea mai mare problemă este risipa de timp. La instanţă pierd şi câte o zi întreagă pentru un dosar, cu toate că eu, fiind singurul jurist din firmă, am şi alte atribuţii”, mai spune Iulian Bucur.

La acest moment, Municipal Locato are pe rolul instanţei 30 de dosare de recuperare a datoriilor şi de reziliere a contractelor. Alte 11 dosare sunt în faza de mediere, iar în alte şase situaţii există o hotărâre judecătorească şi de recuperarea banilor se ocupă un executor judecătoresc. Municipal Locato are 311 chiriaşi în blocurile ANL, 89 în blocurile de locuinţe sociale, 72 în locuinţele din fondul locativ al Romanului şi 152 în casele naţionalizate. Chiria pentru o locuinţă din cele patru categorii enumerate mai sus variază între 50 şi 150 de lei pe lună.

Ca o ironie a sorții, juristul de la Municipal Locato are depus de mai bine de patru ani un dosar pentru obţinerea unei locuinţe tip ANL.

Comentarii

WORDPRESS: 0