Prima paginăEconomie

Datele recensământului „umflă” procentul de şomeri

Dimensiune text

Numărul de persoane ce formează populaţia stabilă din judeţ, luat în calcul pentru stabilirea indicilor din şomaj, este mai mic, conform datelor din recensământul din 2011.

La sfârşitul lunii iulie, în judeţul Neamţ erau înregistrate 10.802 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, din care în plată erau 2.991 de persoane, iar neindemnizabile 7.811 persoane. Rata şomajului în judeţul Neamţ era, la 31 iulie 2013, de 5,49%, acest indicator reprezentând procentul numărului de şomeri în populaţia activă civilă. Ponderea şomerilor a fost în creştere în ultima lună, din cauza numărului mare de absolvenţi ai unor forme de învăţământ care au intrat în evidenţa agenţiilor locale. „Ne aşteptăm, de asemenea, la o creştere a ponderii şomerilor, determinată de modul în care se face raportarea, având în vedere că vom folosi datele obţinute în urma recensământului din 2011, conform căruia numărul de persoane care formează populaţia stabilă din judeţ, pe care îl luăm în calcul la stabilirea indicatorilor, este mai mic decât cel pe care l-am folosit până acum”, a spus directorul executiv al AJOFM Neamţ, Daniel Chirilă.

Cele mai multe dintre locurile de muncă aflate în această săptămână în oferta Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ALOFM) Roman sunt din domeniul industriei textile şi din construcţii. Pentru zona Romanului se află în ofertă 140 de locuri de muncă. Se caută 16 confecţioneri – asamblori din textile, cinci controlori de calitate, patru muncitori necalificaţi în industria confecţiilor, doi operatori confecţioneri îmbrăcăminte din ţesături şi trei şefi de formaţie. În construcţii se caută 14 dulgheri, trei faianţari, trei fierari – betonişti, nouă muncitori necalificaţi în demolarea clădirilor, cinci zugravi şi cinci zidari. Domeniul serviciilor şi comerţului este, de asemenea, bine reprezentat, în ofertă regăsindu-se doi manichiurişti, patru frizeri, doi coafori, un ospătar şi un ajutor de ospătar, un floricultor, un grădinar, doi patiseri, un bucătar şi un lucrător în bucătărie. Printre noile intrări în ofertă se numără un electrician şi un sudor. Pentru studii superioare există o singură ofertă, de inginer mecanic, pentru maşini cu comandă numerică.

„Oferta de locuri de muncă nu este mulţumitoare, dar este destul de consistentă, în special pe construcţii, domeniu în care se lucrează foarte mult vara, dar şi pe domeniul confecţiilor, unde există fluctuaţii de personal. Piaţa muncii este destul de dinamică în acest moment. În Roman, în prima jumătate a acestui an, prin serviciile noastre de intermediere a muncii s-au angajat 229 de persoane. Dintre acestea, 55 de persoane au fost angajate în urma cursurilor de formare profesională organizate de ALOFM Roman, iar numărul acestora este în creştere”, a spus directorul executiv al AJOFM Neamţ, Daniel Chirilă.

COMENTARII

WORDPRESS: 3
 • Magda Ciumac 8 ani

  Numarul somerilor a scazut (si va laudati cu asta)
  Dar numarul salariatilor nu a crescut
  Somerii nu si-au gasit de munca, doar nu mai iau nici acel somaj ….

 • Cristi 8 ani

  Constructii si textile…cu asa locuri de munca se va dezvolta Romanul la Pastele Cailor. Tineretul bine pregatit, cu studii superioare, pur si simplu nu are unde lucra aici. Trebuie sa fuga in alte orase si sa cheltuie o gramada de bani pe chirie, naveta etc. O sa ajungem un oras al batranilor, fara tineret.

  Unde sunt investitorii seriosi? Oare de ce Romanul, plasat pe E85, este ocolit de firmele mari?

  Rusine, rusine pentru cei care conduc acest oras.

  • User 8 ani

   Vorbesti ca sa te afli in treaba. Dupa rationamentul tau si Secuieni ar trebui sa duduie de investitori ca e strabatut de e85. Data viitoare nu te mai chinui sa scrii ca zici prostii.