Dascălii nemțeni sînt invitați să propună variante de recuperare a banilor pe care statul li-i datorează, în baza hotărîrilor judecătorești, ca alternativă la soluția guvernului, care le-a promis restituirea sumelor în rate întinse pe cinci ani.
Inițiativa aparține Coaliției Naționale pentru Statul de Drept, care a prezentat deja cîteva alternative în documentul „Statul de drept se dă în rate?”.
„Am lansat deja în județ dezbaterea pe această temă. În momentul în care s-a hotărît eșalonarea datoriei, nu ne-a cerut nimeni părerea, deși era vorba de banii noștri. Propunerile colegilor noștri vor fi reunite într-un document pe care îl vom trimite, pînă pe 15 martie, inițiatorilor acestei mișcări„, a spus jurist Gabriela Grigore, secretarul general al Sindicatelor Libere al Lucrătorilor din Învățămînt și Cercetare Neamț.
În documentul intitulat „Statul de drept se dă în rate?”, membrii coaliției fac un rezumat al războiului purtat în instanțe de sindicate pentru recuperarea diferențelor salariale, subliniind că, „la sfîrșitul anului 2011, statul datora numai personalului didactic din învățămînt peste șase miliarde de lei noi, sumă reprezentînd drepturi bănești cîștigate în instanță„.
Pe finalul acestui document, care va face obiectul unei dezbateri publice programate pe 21 martie, membrii coaliției identifică și patru posibile soluții de stingere a obligațiilor financiare ale statului față de salariații din Educație.
Acestea sînt plata integrală, fără eșalonare, a sumelor datorate, plata în cel mult trei rate lunare, compensarea sumelor datorate prin scutirea de impozitul pe venit (scutirea de impozitul pe venit/alte taxe și contribuții pînă la concurența sumelor datorate), respectiv compensarea sumelor datorate prin acordarea unor bonuri de tezaur pentru beneficiarii hotărîrilor judecătorești.
Comentarii